Makrotalous

Boris Johnsonilta uhkavaatimus Euroopan Unionille

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Pääministeri Boris Johnson ei aloita neuvotteluja Euroopan unionin johtajien kanssa Brexitistä, elleivät he ensin suostu hänen vaatimukseensa avata Britannian erosopimus.

Britannia ja EU sopivat edeltäjänsä Theresa Mayn kanssa viime vuonna toukokuussa EU-eron ehdoista, mutta Britannian parlamentti ei ole ehtoja hyväksynyt. Toistaiseksi EU:n virkamiehet ovat kieltäytyneet muuttamaan sopimusta.

Britannian tuore pääministeri haluaa tavata unionin edustajat. Hän ei kuitenkaan aio suostua siihen, että tapaamisissa ei olla valmiita eroehdoista neuvottelemaan. EU-johtajat eivät aio erosopimusta enää avata.

Punnan arvo suhteessa euroon laski alemmaksi kuin kertaakaan kahteen vuoteen. Markkinoilla pelätään, että uusi pääministeri johtaa Britannian taloudellisesti vahingolliseen sopimusehtoon myöhemmin tänä vuonna.

Johnson vauhditti hallituksen valmistautumista EU:sta irtautumiseen ilman sopimusta, koska hänen virkamiehensä varoittivat, että maalla ei ole muuta vaihtoehtoa, jos EU ei muuta lähestymistapaa jatkoneuvotteluihin.

Brexit-kello tikittää ja enää on vähemmän kuin 100 päivää ennen kuin Yhdistyneen kuningaskunnan on määrä jättää EU. Britannian hallitus valmistelee saarivaltiota mahdollisten sopimattoman eron vaikutusten varalle.

Tulevina viikkoina käynnistyy Britanniassa joukko julkisia tiedotuskampanjoita, joiden tarkoituksena on neuvoa yrityksiä ja kansalaisia valmistautumiseen.

Bloombergin mukaan pääministeri sanoo edelleen haluavansa sopimuksen EU:n kanssa, mutta hänellä on kaksi keskeistä ehtoa: EU:n on avattava uudelleen viime vuonna neuvottelemansa brexit-sopimus ja sitouduttava luopumaan Irlannin saaren kovasta rajasta rajatarkastuksineen. Unionin mukaan rajatarkastukset ovat välttämättömiä, jotta menneinä vuosina paljon väkivaltaa kohdanneessa Pohjois-Irlannissa voidaan taata rauha.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Raimo

    27.8.2019 at 14:11

    Tuo viimeinen kappale Irlannin rajasta eroaa sen verran paljon kaikesta muusta aiheeseen liittyvästä uutisoinnista että kyseessä lienee kirjoittajan väärinkäsitys.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös