Talouden trendit

Suomeen suunnitellaan jätti-investointia sähköautojen akkukennoja valmistavaan tehtaaseen

Akkukennotehtaan tiellä on useita esteitä. Rahoituksen puuttuminen tai hallituksen kaavailema kaivosvero saattavat olla sellaisia.

Suomella on kaikki edellytykset kehittyä kaivos- ja akkualan kärkimaaksi, usko Suomen Malmijalostus Oy:n toimitusjohtaja Matti Hietanen artikkelissaan.

Suomen talouskehityksen kannalta investointi akkukennotehtaaseen olisi merkittävä teollinen investointi.

Suomen Malmijalostus Oy valmistelee parhaillaan yhdessä teollisten kumppaneiden kanssa investointeja akkuarvoketjun eri vaiheisiin: prekursorimateriaalien, katodiaktiivimateriaalien ja akkukennojen tuotantoon. Kyse on merkittävistä investoinneista, joiden kokonaissumma olisi noin 1,5 miljardia euroa.

Toiminnan aikaisia työpaikkoja syntyisi 9 100 henkilötyövuotta vuosittain ja verokertymää noin 500 miljoonaa euroa joka vuosi.

Suomen Malmijalostus Oy on valtion kokonaan omistama erityistehtäväyhtiö, joka tähtää kotimaisten mineraalien arvon vastuulliseen maksimointiin. Yhtiö tekee työtä suomalaisten kaivos- ja akkutoimialan yritysten aktiivisena omistajana ja teknologisena kehittäjänä sekä sähköautojen akkujen arvoketjun rakentajana.

Löytyykö akkukennotehtaalle rahoitus?

Investointi edellyttää kuitenkin valtiolta merkittävää rahoitusta. Vähemmistöomistajana Suomen Malmijalostus Oy:n osuus investoinnista olisi Hietasen mukaan noin 200–300 miljoonan euron suuruusluokassa.

Hietasen mukaan Suomen Malmijalostus joutuu kuitenkin nyt priorisoimaan hankkeita eikä se toistaiseksi voi tehdä sijoituksia uusiin suomalaisiin kaivosprojekteihin.

”Käynnissä olleet valmistelut uusiin kaivoshankkeisiin sijoittamiseksi ovat nyt odotustilassa, ja kohdennamme käytössä olevat resurssit nykyisiin kohdeyhtiöihimme sekä akkuarvoketjun investointien valmisteluun”, Hietanen toteaa.

Akkukennotehtaan investointien tiellä on kuitenkin maan hallituksen vaihtumisesta johtuva epäselvyys rahoituksesta, kertoo Talouselämä.

Suomen Malminjalostus Oy:n tehtävänä on houkutella Suomeen akkujen valmistuksen arvoketjussa toimivia yrityksiä. Suomen Malminjalostus toimisi Suomeen sijoittavissa yhtiöissä akku- ja kaivosalan yhtiöissä vähemmistösijoittajana.

Tähän tehtävään yhtiö siis tarvitsee Matti Hietasen mukaan 200 – 300 miljoonaa euroa pääomaa.

Hietanen muistuttaa, että ennen vaaleja SDP:n kansanedustajat julkaisivatkin hallitusohjelma-aloitteen, jossa he esittivät Suomen Malmijalostus Oy:n pääomitusta. Myös Keskusta otti asiaan julkisesti positiivisen kannan. Hietasen mukaan on lisäksi syytä uskoa, että esimerkiksi Vihreät kannattavat investointeja ilmastonmuutoksen ehkäisyn kannalta tarpeellisten litiumioniakkujen vastuulliseen tuotantoon Suomessa.

Nouseeko tie pystyyn kaivosveron vuoksi?

Kaivostoiminnan verotukseen suunnitellaan muutoksia siten, että kaivosten sähköveroluokka muuttuu. Tämä nostaa kaivosten kustannuksia ja heikentää kaivosteollisuuden edellytyksiä sähköistää kalustoaan, Hietanen varoittaa.

Hallitus on kaavaillut myös uutta kaivosveroa.

”Sähköveromuutoksen euromääräinen suuruus vastaa pitkälti niitä arvioita, joita esitettiin ennen vaaleja mahdollisen kaivosveron kertymästä. Tästä huolimatta hallitusohjelma sisältää myös kirjauksen uuden kaivosveron käyttöönoton selvittämisestä.”

Hietasen mukaan uudet verorasitteet lyhentävät kaivosten toiminta-aikoja ja voivat estää uusia investointeja, joten verotulot eivät pidemmällä aikavälillä kokonaisuudessaan kasva lisäveroja vastaavalla summalla.

Kaivostoimintaan liittyvää sääntelyä ja verotusta kehitettäessä olennaisen tärkeää on Hietasen mukaan huolellinen valmistelu ja kansainvälinen vertailu, joilla varmistetaan, että Suomi pysyy elinvoimaisena kaivosmaana.

”Kaivosteollisuuden lisäksi tämä on tärkeää raaka-aineita jalostavalle teollisuudelle sekä kaivosteollisuuden perustalle rakentuvalle suomalaiselle teknologiateollisuudelle. Tämän merkityksestä muistuttaa heinäkuun alussa julkistettu Metso Mineralsin ja Outotecin fuusio.”

Hietasen mukaan suomalaisen kaivostoiminnan yksi merkittävä kilpailuetu globaaleilla markkinoilla on vahva ote vastuullisuuteen.

Antti Rinteen hallituksen elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk) kertoo Talouselämälle, ettei Suomen Malminjalostuksen pääomituksesta ole tehty päätöksiä.

”Pääomituksen tarve pitää arvioida erikseen lähiaikoina”, Kulmuni kommentoi.

2 kommenttia

2 kommenttia

  1. Kiertotalous

    4.8.2019 at 12:16

    Euroopassa lojuu miljardeja lithium akkuja lokeroissa ja laatikon pohjalla. Litium on täysin kierrätettävää. Suomi voisi sijoittaa teknlogiaan jolla voidaan kierrättää näitä akkuja Euroopan sisällä ja yhdistää kaivostoiminnassa syntyvään neitseelliseen raaka-aineeseen. Täten uusien akkujen kustannus sekä ympäristönkuormitus olisi alempi.

  2. Pessimist

    13.8.2019 at 17:25

    Ei siitä kuitenkaa tule mitään..

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös