Markkinakommentit

Sijoitusjohtaja: ”Markkinajumalat” pakottavat keskuspankit elvytystoimiin

Pictet Wealth Managementin sijoitusjohtajan César Pérez Ruizin mukaan maailmantalous on siirtynyt hitaan kasvun aikakauteen.

USA:n keskuspankki teki tällä viikolla merkittävän rahapolitiikan suunnanmuutoksen, kun se ilmoitti torstaina ohjauskoron alentamisesta odotetusti 0,25 prosenttiyksiköllä. Fed lopettaa välittömästi myös taseen keventämisen.

Keskuspankin ohjauskoron alennus on ensimmäinen 10 vuoteen.

Viimeksi Fed laski korkotasoa finanssikriisin aikaan vuonna 2008. USA:n keskuspankki on sen jälkeen nostanut korkoja ylöspäin viime vuosien aikana, ja viime vuonna se nosti korkotasoa peräti neljästi.

Fedin linjanmuutosta voi pitää sikäli yllättävänä, että USA:n talouden tila ei ole vielä kovinkaan voimakkaasti heikentynyt. Fedin reagointi kertookin enemmän kansainvälisen talouden riskeistä kuin kotimaan talouden ongelmista.

Maailmantalous ja markkinat ovat tulleet yhä riippuvaisemmiksi keskuspankkien kevyenä pysyvästä rahapolitiikasta.

Pictet Wealth Managementin (PWM) sijoitusjohtaja César Pérez Ruiz vertaa keskuspankkien ja markkinoiden suhdetta kreikkalaisen mytologian jumalaan.

Kreikkalaisen mytologian mukaan jumalat rankaisivat Sisyfosta laittamalla hänet vierittämään kivenlohkaretta ylös jyrkkää rinnettä ikuisesti. Aina kun Sisyfos oli saanut lohkareen melkein huipulle, se vieri alas ja työ alkoi alusta.

Markkinat kurittavat nyt maailman keskuspankkiireja samalla tavoin.

”Aina kun keskuspankkiirit yrittävät normalisoida rahapolitiikkaa, ’markkinajumalat’ pakottavat heidät uusiin elvytystoimiin ja alentamaan korkoja”, Ruiz toteaa. Tämän seurauksena maailmantalous on siirtynyt hitaan talouskasvun kauteen – taloudessa vallitsee niin sanottu ”slowbalisation.”

Ruizin mukaan maailmantalous lentää tällä hetkellä yhden moottorin varassa, kun teollinen tuotanto on taantumassa ja palvelut pitävät talouden liikkeessä.

”Palvelut pysyvät toistaiseksi pinnalla populistien ajamien verohelpotusten takia, ja keskuspankit tekevät kaikkensa omien maidensa talouksien tukemiseksi.”

Pérez Ruiz epäilee, etteivät ”markkinajumalat” päästä keskuspankki-Sisyfosta otteestaan ja salli rahapolitiikan normalisoitumista. Mikäli talous ei käänny kasvuun, populistiset hallitukset tekevät mahdollisesti lisää suoria verohelpotuksia.

PWM:n päästrategin ja sijoitusten allokoinnista vastaavan johtajan Christophe Donayn mukaan markkinat kilvoittelevat vetämällä köyttä.

”Maailmantalouteen ja finanssimarkkinoihin vaikuttaa nyt kaksi vastakkaista voimaa. Köyden toisessa päässä ovat kaupan jännitteet ja taloussuhdanteen kypsä vaihe, mikä nostaa esiin kysymyksen lähestyvästä taantumasta. Toisessa päässä ovat keskuspankit, jotka tekevät kaikkensa talouskasvun pitkittämiseksi.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös