Talouden trendit

Autoalan markkinatilanne heikentynyt nopeasti – Keskon K Auto Oy ja K Caara Oy aloittavat yt-neuvottelut

Autoalan markkinatilanne Suomessa on heikentynyt olennaisesti vuoden 2019 alkupuoliskon aikana, kertoo Kesko.

Markkinatilanteen voimakkaan muutoksen takia autojen maahantuojana toimiva K Auto Oy ja vähittäismyynnistä vastaava K Caara Oy aloittavat yhteistoimintaneuvottelut, joiden arvioidaan johtavan enimmillään 190 henkilön työsuhteen päättymiseen.

”Alkuvuoden aikana henkilöautojen ensirekisteröintien määrä Suomessa on pudonnut yli 12 prosenttia viime vuodesta. Tilanteeseen ovat vaikuttaneet esimerkiksi kuluttajien epävarmuus autoalan teknologiamurroksen keskellä, ulkomailta tuotujen käytettyjen autojen määrän selvä kasvu ja WLTP-päästömittausten käyttöönotto”, kertoo K Auto Oy:n toimitusjohtaja Johan Friman.

Yle kertoi heinäkuussa, että käytettyjen henkilöautojen tuonti ulkomailta Suomeen nousee tänä vuonna uuteen ennätykseen. Kasvua oli tammi-kesäkuussa 21 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

”Olemme arvioineet käytettyjen autojen maahantuonnin määräksi tälle vuodelle 45 000–46 000 kappaletta. Jo viime vuonna tehtiin ylivoimainen kaikkien aikojen ennätys, ja nyt mennään taas uuteen ennätyslukemaan”, sanoo toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä.

Frimanin mukaan osa näistä tekijöistä on väliaikaisia, mutta yhtiö ei odota markkinoiden palautuvan aiemmalle tasolle lähitulevaisuudessa.

”Siksi joudumme sopeuttamaan toimintaamme vallitsevaan tilanteeseen”, Friman sanoo.

K-Autolla on kannattavan kasvun strategia, jota se on toteuttanut alkuvuoden aikana muun muassa yritysostojen kautta.

”Tehdyt yritysostot ovat olleet tärkeitä K Auto Oy:n pitkän aikavälin menestyksen kannalta, mutta ne eivät yksin riitä turvaamaan liiketoimintamme kilpailukykyä tulevaisuudessa. Myös organisaatiomme rakennetta on tarkasteltava”, Friman sanoo.

Muutoksista johtuen Kesko-konserniin kuuluvat K Auto Oy ja K Caara Oy käynnistävät yhteistoimintaneuvottelut, joiden tavoitteena on henkilöstömäärän sopeuttaminen ja organisaatiorakenteen uudistaminen vastaamaan muuttunutta markkinatilannetta.

Neuvotteluiden piirissä on molempien yhtiöiden koko henkilökunta, yhteensä lähes 1500 henkilöä. Neuvotteluiden arvioidaan johtavan enintään 190 henkilön työsuhteen päättymiseen. Asiaa koskeva neuvottelukutsu on annettu elokuun 13. päivänä.

1 kommentti
  • AC sanoo:

    En tiedä olenko vähemmistössä, mutta olen päättänyt että ensiautoni tulee olemaan sähköauto, joten odotan tarvittaessa pari vuotta hankintaa.

  • Ylös
    >