Yritysuutiset

Huawei harkitsee 5G-toimintojen myyntiä – miten vaikuttaa Nokiaan?

Huawein perustaja ja toimitusjohtaja Ren Zhengfei pudotti uutispommin.

Ren Zhengfei Huawei
Huawein toimitusjohtaja ja perustaja Ren Zhengfei.

Huawei harkitsee 5G-teknologioidensa myyntiä ulkopuoliselle taholle.

Huawei voisi Zhengfein mukaan lisensoida kehittämänsä 5G-teknologian ulkopuoliselle yhtiölle. Ostaja maksaisi kertamaksun paketista, jolla ostaja saisi käyttöönsä Huawein 5G-liiketoiminnan patentit, lisenssit, lähdekoodit, tekniset piirustukset sekä tuotantoon liittyvä osaaminen.

Ostaja voisi tehdä muutoksia hankkimaansa ohjelmistokoodiin, ja se voisi valmistaa, asentaa ja operoida verkkolaitteita Huawein lisensoimaan teknologiaan perustuen. Huaweille jäisi kuitenkin oikeus jatkaa 5G-teknologioidensa ja tuotteittensa itsenäistä kehitystä.

Mahdollisen länsimaisen ostajan pääsy Huawein teknologian lähdekoodiin olisi mahdollisuus lieventää länsimaiden vakoiluhuolia, Huowein toimitusjohtaja tuumaa.

Toistaiseksi kyse on kuitenkin vain Ren Zhengfein ajatuksesta, ei suunnitelmasta. Mitään konkreettista tietoa mahdollisesta lisensoijan rooliin sopivista yhtiöstä tai maksettavasta korvauksesta ei ole.

Zhengfein yllättävä kommentti herättää valtavan määrän kysymyksiä, kommentoi uutista Inderesin toimitusjohtaja ja Nokia-analyytikko Mikael Rautanen.

”Yhtiö on määrätietoisesti rakentanut asemaa dominoivana 5g-toimijana, joten osittainen luovuttaminen kuulostaa erikoiselta niin Kiinan valtion kuin Huawein näkökulmasta. Samaan aikaan Zhengfei kuitenkin vakuuttaa, etteivät Yhdysvaltojen komponenttipakotteet ole haitanneet sen toimintaa ja yhtiö on varautunut tilanteeseen”, Rautanen kirjoittaa artikkelissaan.

Rautasen mukaan tiettyjen 5g-toimintojen myynti ei myöskään välttämättä pysäyttäisi yhtiöön kohdistuvaa Yhdysvaltojen kampanjointia.

”Huawei on jo verkkotoimittaja useille merkittäville länsimaisille operaattoreille ja jatkaisi näiden palvelemista.”

Nokian näkökulmasta suurin kysymys olisi Rautasen mukaan tietenkin se, kuka olisi toimintojen ostaja.

”Vaihtoehtoja ovat käytännössä nykyiset vakiintuneet toimijat Ericsson ja Nokia tai uutta kilpailua markkinoille tuova haastaja. Jos kyseessä olisi uusi länsimainen haastaja, ostajan olisi erittäin vaikea kopioida Huawein menestystä pelkkää teknologiaa ja osaamista ostamalla, jos sillä ei ole vastaavaa globaalia toimituskyvykkyyttä ja suhteita operaattoreihin kuten Huaweilla”, Rautanen pohtii.

Rautasen mukaan Nokia tai Ericsson ostajina herättäisi vastaavasti operaattoreissa merkittävää huolta kilpailun keskittymisestä kahden toimijan käsiin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös