Asunnot ja kiinteistöt

Kaupunkien kiinteistökustannuksissa jopa yli 1000 euron ero – halvimmat kaupungit löytyvät pohjoisesta

Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksen mukaan kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna edellisvuotta voimakkaammin.

Kiinteistöliiton Indeksitalo-vertailussa mukana ovat muun muassa kaukolämmön, vesihuollon ja kiinteistöveron muodostamat kustannukset. Vertailussa on mukana 59 kuntaa.

Indeksitalo-vertailussa kustannukset nousivat keskimäärin 2,6 prosenttia vuodesta 2018. Kiinteistöliiton mukaan nousua selittää erityisesti sähkön ja lämmityksen kallistuminen. Vuotta aiemmin kustannukset nousivat keskimäärin noin prosentin verran.

Kiinteistöliiton mukaan eniten ovat nousseet kiinteistösähkön vertailuhinnat, miltei yhdeksän prosenttia keskimäärin. Valtaosaltaan tämä oli seurausta sähkön energiahinnan noin 17 prosentin noususta.

Lähde: Kiinteistöliitto.

Vertailluista 59 kunnasta hieman runsaalla kymmenellä kustannukset nousivat runsaat neljä prosenttia. Eniten kustannukset nousivat Salossa – nousua oli miltei yhdeksän prosenttia. Kiinteistöliiton mukaan nousua selittävät lämmityksen ja sähkön kallistuminen tuntuvasti.

Energiakustannusten nousu selittää myös Kouvolan kustannusten nousua runsaalla seitsemällä prosentilla sekä Helsingin ja Oulun noin kuuden prosentin nousua viime vuodesta.

Vertailtavista kunnista korkeimmat kiinteistökustannukset ovat Rovaniemellä, Raisiossa ja Vihdissä, Niissä kaikissa yllettiin vähintään 3,10 euroon neliöltä kuukautta kohden. Helsinki nousi selvästi yli kolmen euron kustannustasoon.

Edullisimpia kuntia ovat puolestaan Kempele, Raahe ja Kokkola. Uutena vertailuun tullut Kempele oli selvästi edullisin 2,15 euron neliöhinnalla kuukaudessa.

Kiinteistökustannusten erot ovat merkittäviä kuntien välillä. Kiinteistöliitto laskee, että kalleimman kaupungin eli Rovaniemen kuntakohtaisiin kiinteistökuluihin uppoaa 90-neliöisessä perheasunnossa runsaat 3400 euroa vuodessa, kun taas Kempeleessä riittää vain hieman runsaat 2300 euroa. Ero on siis peräti 1100 euroa vuodessa.

Pankkivertailun avulla löydät oikean pankkisi

  • VertaaEnsin-palvelu vertaa kaikki pankkipalveluja Suomessa tarjoavat pankit, joista osa on suomalaisia ja osa ulkomaisia.
  • Vertailun avulla selvität minkälainen pankkipalvelu sinulle sopii.

Lue lisää VertaaEnsin.fi-sivuilta

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvä verkkojulkaisu. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:


Outbound linkkien seuranta

Copyright © 2019 Salkkumedia Oy

Ylös