Sijoitusideat

Tässä Helsingin pörssin 11 analyytikoiden suosikkiosaketta

Analyytikoiden suosikit löytyvät useilta toimialoilta ja sekä defensiivisistä että syklisistä osakkeista.

Osakemarkkinoilla on ollut vastatuulta viime aikoina. Kauppasota, Brexit, käänteinen korkokäyrä ja ennakoivien suhdanneindikaattoreiden lasku ovat tehneet makroympäristöstä aiempaa epävarmemman.

Helsingin pörssi OMXH-hintaindeksi kävi finanssikriisin jälkeen korkeimmillaan hieman yli vuosi sitten, elokuussa 2018. Sen jälkeen indeksi on sahaillut ilman selkeää suuntaa.

Kotimaiset osakkeet ovat nousseet tänä vuonna, mutta nousutahti on ollut selvästi muuta maailmaa vähäisempi, toteaa FIM:n päästrategi Lippo Suominen.

Suomisen mukaan maailmantalouden epävarmuus ja yhtiökohtaiset ongelmat ovat painaneet Helsingin pörssiä.

Suomi-osakkeiden arvostus on markkinalaskussa painunut reippaasti, joten markkinat ovat hinnoitelleet näkymien heikkenemistä jo reilusti kotimaisiin osakkeisiin. Suomisen mielestä muista markkinoista jälkeen jääminen on kuitenkin turhankin suurta. Siksi FIM nosti Suomen osakkeet ylipainoon.

”Lisäksi kotimaisten osakkeiden erinomainen osinkotuotto houkuttelee sijoittajia tässä nollakorkoympäristössä”, Suominen pohtii.

Jos Helsingin pörssi on kokonaisuudessaan nyt houkutteleva markkina, niin mitkä osakkeet ovat tällä hetkellä houkuttelevia?

Mikäli analyytikoihin on uskominen, niin Helsingin pörssistä löytyy nyt 11 osaketta, joiden konsensussuositus on osta.

Alma Media

Selkeimmän ostosuosituksen analyytikoilta saa tällä hetkellä Alma Media. Osake saa kahdelta analyytikolta osta-suosituksen ja yhdeltä lisää-suosituksen.

Mediayhtiö paransi tulostaan 14,9 miljoonaan euroon vuoden huhti-kesäkuussa. Vuotta aiemmin oikaistu liikevoitto oli 12,9 miljoonaa euroa. Liikevaihto pysyi suurin piirtein viime vuoden tasolla ja oli 88 miljoonaa euroa.

Tulos oli hieman odotettua kovempi, sillä analyytikkojen konsensusennusteena oli 14,3 miljoonan euron liikevoitto.

Toimitusjohtaja Kai Telanteen mukaan digitaaliset liiketoiminnot kasvoivat edelleen kannattavasti vuoden 2019 toisella neljänneksellä.

Alma Media piti lähiajan näkymänsä muuttumattomina. Yhtiö arvioi edelleen vuoden 2019 liikevaihdon olevan edellisvuoden tasolla ja oikaistun liikevoiton kasvavan vuodesta 2018.

Alma Median suunta on siis selvä: kohti digitaalisia sisältöjä. Tässä tavoitteessa se saavuttikin ensimmäisellä vuosineljänneksellä tärkeän välitavoitteen.

”Digiliikevaihdon osuus liikevaihdostamme ylitti katsauskaudella 50 prosentin rajan”, yhtiön toimitusjohtaja Kai Tarjanne hehkutti.

Outotec

Kaivosteknologiayhtiö saa ostosuosituksen peräti viideltä analyytikolta, yhdeltä lisää-suosituksen ja yhdeltä pidä-suosituksen.

Metso ja Outotec sopivat heinäkuussa yhdistävänsä Metso Mineralsin ja Outotecin luodakseen johtavan yhtiön, joka tarjoaa prosessiteknologiaa, laitteita ja palveluja mineraali-, metalli- ja kivenmurskausteollisuuden aloille.

Handelsbankenin mukaan konepajayhtiöt pystyvän yhdessä selvästi nykyistä parempaan kannattavuuteen. Pankki uskoo yhdistyneen yhtiön liikevoittomarginaalin yltävän synergioiden ja rakenteellisten muutosten jälkeen 13 prosenttiin, kun se (yhtiöt yhdistettynä) oli seitsemän viime vuoden aikana keskimäärin 8,5 prosenttia.

Tokmanni

Halpakauppaketju on hyvässä iskussa. Tokmannin kasvu oli huhti-kesäkuussa odotettua vahvempaa, ja kokonaisliikevaihto kasvoi toisella neljänneksellä vahvasti, 10,2 prosenttia, ja vertailukelpoinen liikevaihto 5,3 prosenttia.

Yhtiön liikevaihto kasvoi lähes 240 miljoonaan euroon, kun analyytikoiden konsensusodotus oli 233 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi myös verrattuna viime vuoden toisen vuosineljänneksen 217,7 miljoonaan euroon.

Liikevoitto toisella vuosineljänneksellä oli 18,2 miljoonaa euroa, mikä sekin ylitti analyytikoiden 14,5 miljoonan euron odotuksen. Liikevoitto myös kasvoi edellisvuoden 14,6 miljoonan eurosta. Osakekohtainen tulos nousi viime vuoden 0,16 eurosta 0,21 euroon.

Tokmannin tuloskehitys oli yllätys paitsi analyytikoille myös sijoittajille, sillä yhtiön tulosraportin julkaisun jälkeen osakekurssi kipusi yli 10,5 prosentin nousuun.

Toimitusjohtaja Mika Rautiaisella oli varaa hehkuttaa tulosraporttia.

”Olemme tyytyväisiä toisen neljänneksen liiketoiminnan kehitykseen. Myynti kasvoi hyvin ja kannattavuus parani merkittävästi”, Rautiainen toteaa.

Tuloskasvua on odotettavissa ensi vuoden jälkeenkin. Evli-pankin mukaan parantuvan myyntikatteen sekä toimintojen tehostamisen pitäisi tukea kannattavuuden kehitystä.

Evlin arvion mukaan suurin osa toimitusketjun tehostamisesta saatavista hyödyistä tulee kuitenkin näkyviin vasta tulevina vuosina. Lisäksi yhtiön yli 200 myymälän tavoite tukee liikevaihdon kehitystä myös tulevaisuudessa.

Nämä 11 osaketta Helsingin pörssin osaketta saavat analyytikoilta keskimäärin ostosuosituksen.

OsakeSuosituksia kplOsinkotuotto% 2019P/E-kerroin 2019Oman pääoman tuotto% 2019Tuloskasvu 2009 (EPS)%
Alma Media35,9 %13,324,2 %-4,0 %
Outotec70,8 %20,015,8 %
Tokmanni45,8 %12,925,9 %26,7 %
Basware4-26,2 %-263,0 %
Konecranes94,1 %17,712,8 %36,4 %
Detection Technology41,9 %20,426,0 %-2,9 %
Kojamo32,6 %5,024,6 %189,2 %
Cargotec73,8 %12,211,9 %53,0 %
Marimekko32,9 %21,928,1 %-22,4 %
Ahlström-Munksjo33,7 %20,37,1 %65,1 %
UPM-Kymmene145,1 %13,710,8 %-30,0 %
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös