Yritysuutiset

Kesko takoi historiansa parhaan kvartaalituloksen

K-Citymarkettien kehitys on ollut vahvaa kolmannella vuosineljänneksellä.

Kauppaketjun liikevaihto nousi heinä-syyskuussa 2,8 miljardiin euroon, kun se vuosi sitten oli 2,6 miljardia. Liikevaihto oli analyytikoiden konsensusodotusten mukainen.

Kesko ylitti analyytikoiden konsensuksen mukaisen tulosodotuksen. Vertailukelpoinen liiketulos nousi 152 miljoonaan euroon vertailukauden 137 miljoonasta eurosta. Analyytikoiden konsensusennuste odotti 150 miljoonan euron vertailukelpoista liikevoittoa. Konsernin liikevoittoprosentti nousi 5,4 prosenttiin.

Keskon kolmas vuosineljännes oli jälleen yhtiön historian kaikkien aikojen paras, hehkuttaa pääjohtaja Mikko Helander.

”Päivittäistavarakaupan sekä rakentamisen ja talotekniikan kaupan kehitys oli kautta linjan vahvaa. Autokauppa kävi odotuksiamme vaisummin, mutta piristyi vuosineljänneksen loppua kohti”, Helander kertoo.

Päivittäistavarakaupassa myynti kasvoi, markkinaosuus vahvistui ja kannattavuus parani edelleen. Vertailukelpoinen liikevoitto oli 93,5 miljoonaa euroa ja liikevaihto kasvoi 3,7 prosenttia. Helanderin mukaan erityisesti K-Citymarketien kehitys oli vahvaa.

Päivittäistavarakaupassa strategiset panostukset kauppojen uudistuksiin sekä kauppakohtaiset oman alueen ja asiakaskunnan mukaan räätälöidyt liikeideat vahvistivat myyntiä. Myös ruoan verkkokauppa jatkoi vahvaa kasvua. 

Helanderin mukaan Rakentamisen ja talotekniikan kaupassa myynti kasvoi ja tulos vahvistui etenkin Suomessa K-Raudan hyvän tuloskehityksen sekä Ruotsissa ja Norjassa toteutettujen yritysostojen ansiosta.

”Myös Onnisen vertailukelpoinen tulos vahvistui. Alkuvuonna Ruotsissa hankittu Fresks-rautakauppaketju integroitiin onnistuneesti osaksi Keskoa ja muutettiin K-Byggiksi. Ruotsin lisäksi myös Norjassa toimenpiteet markkina-aseman vahvistamiseksi ja kannattavuuden parantamiseksi jatkuivat. Toimialan vertailukelpoinen liikevoitto kolmannella vuosineljänneksellä oli 60,3 milj. euroa ja raportoitu liikevaihto kasvoi 8,4 %. Myynnin kasvu ja tulosparannus osoittavat, että strategia ja sen toteutus toimivat hyvin.”

Autoalan markkina on sen sijaan heikentynyt syksystä 2018 lähtien ja elpynyt Keskon odotuksia hitaammin.

”Markkinatilanteesta huolimatta uskon, että autotoimialamme kilpailukyky vahvistuu uudistuvan malliston, saatavuuden paranemisen ja toteutettujen tehostamistoimenpiteiden ansiosta. Tämän lisäksi toteutetut jälleenmyyntiverkostoa vahvistavat yrityskaupat tukevat autotoimialan kannattavaa kasvua”, pääjohtaja ennustaa.

Talouskasvun hidastumisesta huolimatta Keskon ovat positiiviset.

Kauppaketju ennakoi vertailukelpoisesti jatkuvien toimintojen liikevaihdon seuraavalta 12 kuukauden ajanjaksolta ylittävän edeltävän 12 kuukauden tason. Jatkuvien toimintojen vertailukelpoisen liikevoiton ennakoidaan seuraavan 12 kuukauden ajanjaksolla ylittävän edeltävän 12 kuukauden tason.

Kommentoi
Ylös
>