Kasvuosakkeet

Kurssilaskun myötä Nokian verkkoliiketoiminnan arvo osakemarkkinoilla on nyt pyöreä nolla

Nokian pinnan alla merkittäviä rakenteellisia ongelmia, ja luottamus yhtiötä kohtaan on nyt toden teolla koetuksella, arvioi Inderesin analyytikko.

Nokian pinnan alla merkittäviä rakenteellisia ongelmia, ja luottamus yhtiötä kohtaan on nyt toden teolla koetuksella, arvioi Inderesin analyytikko.

Nokia julkisti torstaina paljon huomiota saaneen karun tulosraportin. Vaikka yhtiön heinä-syyskuun ei-ifrs-liikevoitto oli hieman analyytikoiden konsensusodotusta parempi, aiheutti lähiajan näkymien tulosvaroitus markkinoille rajun pettymyksen.

Kahdessa päivässä Nokian markkina-arvosta on sulanut jo 27 prosenttia.

Nokian tulosraportti tulee johtamaan siihen, että lähivuosien tulosennusteet laskevat noin 30 prosenttia ja luottamus yhtiötä kohtaan heikkenee rajusti, arvioi Inderesin Nokia-analyytikko ja toimitusjohtaja Mikael Rautanen yhtiöpäivitysraportissaan.

Raju kurssireaktio on siten Rautasen mukaan perusteltu, sillä sijoittajat olivat aiemmin tukeutuneet Nokian vuoden 2020 vahvaan tulosparannusnäkymään, mutta tältä odotukselta katosi pohja.

”Nokialla on selkeitä haasteita suurinta painoa edustavassa mobiiliverkkojen yksikössä, mikä hautaa alleen useiden muiden tuotealueiden hyvän kehityksen sekä murentaa perustaa laaja-alaiseen tuoteportfolioon perustuvan strategian uskottavuudelta”, Rautanen arvioi.

Nokia jäljessä kilpailijoita 5G-kisassa

Nokian kolmannen vuosineljänneksen tulosraportissa oli liian monta vaaranmerkkiä, joihin yhtiö ei kyennyt tarjoamaan järkevää selitystä, Rautanen kiteyttää.

”Näemme siten selvästi kohonneen riskin sille, että Nokialla on pinnan alla merkittäviä rakenteellisia ongelmia etenkin mobiiliverkkojen liiketoiminnassa juuri kriittisen teknologiasyklin kynnyksellä.”

Osa Nokian aiemmin kertomista 5G:n alkuvaiheeseen liittyvistä riskeistä on nyt toteutumassa.

”Erityisesti kolmannen neljänneksen bruttokateprosenttiimme vaikuttivat myynnin tuotejakauma, ensimmäisen sukupolven 5G-tuotteisiimme liittyvä korkea kustannustaso, kannattavuushaasteet Kiinassa, hintapaineet ensimmäisissä 5G-sopimuksissa ja julkistettuun operaattoreiden fuusioon liittyvä epävarmuus Pohjois-Amerikassa”, toimitusjohtaja Rajeev Suri totesi tulosraportissa.

Rautasen mukaan näyttää siltä, että Nokian 5G-tuoteportfolio on yhä kypsyydessä kilpailijoita jäljessä ja sen tuotantokustannukset ovat liian korkeat. Lisäksi mobiiliyksikön kiinteät kustannukset ovat liian korkeita ja organisaatio ei ole muutenkaan sisäisesti iskukunnossa.

Kilpailukentästä on analyytikon mukaan havaittavissa, että pääkilpailijat pyrkivät nyt haalimaan hintavetoisesti markkinaosuutta Nokialta. Nokialla ei ole mahdollisuutta puolustautua, koska yhtiön on nykytilanteessa keskityttävä suojelemaan kassavirtaa ja kannattavuuttaan, Rautanen tuumaa.

Verkkoliiketoiminta hinnoitellaan markkinoilla arvottomaksi

Yksi Nokian tulosraportin yllätys oli yhtiön hallituksen päätös laittaa osingot toistaiseksi jäihin. Rautasen mielestä leikkaus ei olennaisesti heilauta Nokian mittakaavan kassatilannetta, vaan se lisää huolia entisestään.

”Kun suhteellisen pienillä, mutta signaaliarvoltaan merkittävillä toimenpiteillä pyritään paikkaamaan kassatilannetta, nousevat huolet yhtiön potentiaalisista ongelmista entisestään.”

Kuitenkin Inderesin osien summa -analyysin perusteella Nokian patenttisalkku ja ohjelmistoliiketoiminta yksinään ovat arvoiltaan noin 3,7 euroa osakkeelta, joten ne riittävät perustelemaan nykyisen osakekurssin.

Nokian osakekurssi laski torstain ja perjantain aikana vajaaseen 3,5 euroon, eli alle patenttisalkun ja ohjelmistoliiketoiminnan arvon. Verkkoliiketoiminta on siis siten käytännössä arvoton, Rautanen toteaa.

”Arvostus ei tästä näkökulmasta ole vielä niin matala, että se saisi tukea esimerkiksi Nokian ajautumisesta pilkkomisspekulaatioiden kohteeksi. Aiemmin Nokia sai selkeä tukea myös vahvasta osinkoprofiilista, mutta tämän arvostusajurin voi nyt unohtaa.”

Tulospohjaisilta arvostuskertoimilta on Rautasen mukaan lähtenyt pohja heikon kassavirran sekä tulosennusteiden heikon luotettavuuden takia. Nokian osaketta hinnoitellaan Inderesin arvion mukaan selvästi alle yhtiön osien summan arvon, mutta näköpiirissä ei ole nyt mitään arvostusta korjaavia ajureita. 

”Osakkeen vipu ylöspäin olisi voimakas näkymien selkiytyessä, mutta nyt on huono hetki nojata yhtiön lupauksiin ongelmien korjaantumisesta”, Rautanen toteaa.

Inderes laski Nokian tavoitehintaa rajusti 3,6 euroon aiemmasta 5,5 eurosta. Uusi suositus on vähennä aiemman lisää-suosituksen sijaan.

Myös esimerkiksi Handelsbanken suhtautuu nyt Nokiaan aiempaa varauksellisemmin. Nokian osakkeen EV/EBIT -arvostus vuoden 2021 ennusteilla on pankin mukaan nyt 30 prosenttia Ericssonia halvempi. Pankki laski Nokian tavoitehinnan 5,6 eurosta 4,0 euroon ja suosituksen aiemmalta osta-tasolta pidä-tasolle.

”Emme näe, että tämä kuilu umpeutuisi ennen loppuvuotta 2020, joten laskimme osakkeen suositusta”, Handelsbanken toteaa aamukatsauksessaan.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Jeppe

    27.10.2019 at 21:04

    Nythän täytyy muistaa liiketoimintayksiköiden arvostuksen osalta esimerkiksi se, että Nokian softayksikön kehitys ei ole ollut orgaanista. Sehän johtuu suurelta osalta siitä, että verkkoliiketoimintayksiköstä siirrettiin viime vuonna muut osat paitsi radioverkot softayksikköön. Yksikön todellinen suorituskyky selvinnee vasta ensi vuoden puolella.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös