Yritysuutiset

Näitä toimiviakin yrityksiä uhkaa poisto kaupparekisteristä

Toimiva yritys voi joutua pois kaupparekisteristä, jos se ei ilmoita hallitustaan, uhkaa patentti- ja rekisterihallitus.

Kaupparekisteriä ylläpitävä Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) poistaa ensi vuonna rekisteristä toimiviakin yrityksiä ja asunto-osakeyhtiöitä, joiden kaupparekisteritiedoissa ei ole merkittynä hallitusta ja jotka eivät ilmoita hallitustaan rekisteriin määräajassa. 

Poistaminen kaupparekisteristä uhkaa noin 900 osakeyhtiötä, julkista osakeyhtiötä, asunto-osakeyhtiötä ja osuuskuntaa. Ne eivät ole vielä ilmoittaneet hallitustaan PRH:n lähettämästä kehotuskirjeestä huolimatta.

Poistomenettelyssä olevien yritysten täytyy ilmoittaa hallituksensa rekisteriin 26.2.2020 mennessä.

PRH voi poistaa toimivankin yrityksen kaupparekisteristä, jos yritys kehotuksista huolimatta ei ilmoita hallitustaan määräaikaan 26.2.2020 mennessä, eikä yrityksen määräämiselle selvitystilaan ole edellytyksiä. Rekisteristä poistot tehdään maaliskuussa 2020.

PRH:n oikeus poistaa kaupparekisteristä hallituksensa ilmoittamatta jättäneitä yrityksiä perustuu osakeyhtiö-, osuuskunta- ja asunto-osakeyhtiölakeihin.

Ennestään on tunnettua, että PRH voi poistaa kaupparekisteristä ne yritykset ja asunto-osakeyhtiöt

 • jotka eivät ole tehneet kaupparekisteri-ilmoitusta 10 vuoteen ja
 • joilla ei ole voimassaolevaa yrityskiinnitystä ja
 • joilla ei ole vireillä yrityskiinnityshakemusta tai -ilmoitusta ja
 • jotka Verohallinnon mukaan ovat toimimattomia.

Katso lista kirjeen saaneista yrityksistä tästä pdf-tiedostosta.

2 kommenttia

2 kommenttia

 1. Bernstein

  16.11.2019 at 13:16

  PRH on tässä vain salanimi VH:lle eli Verohallinnolle, joka tässä juuri postaili firmoille kehotuksia ilmoittaa yrityksen ”todelliset edunsaajat”. Tämä hallitusjuttu on epäilemättä tehty samassa tarkoituksessa – siis jotta yritystä ja sen sidosryhmiä voitaisiin verottaa lisää.

  Sosialistihallituksen tavoitteena tietenkin on verottaa ”todellisia” edunsaajia yhtä ankarasti kuin osakasluettelon mukaisia ”edunsaajia”, suomeksi siis osingonsaajia. Vaikka ko kaksi ryhmää kuulostavat samalta asialta(pikkufirman hallituskin on usein sama kuin osakkaat), näin ei VH:n mielestä ilmeisesti ole. Verottajalla on oltava veroalamaisistaan aina sellaistakin tietoa, joita näillä itselläänkään ei itsestään ole.

  Tähän astihan verottajakaan(PRH:sta puhumattakaan) ei ole tiennyt, kuka yhtiön osakkeet omistaa, ellei sitä tietoa osinkoa maksettaessa ole sille kerrottu.

  Tämän ”todellisen edunsaajan” metsästyksen ilmeisenä tarkoituksena onkin luoda rekisteri myös omistajista ja kohdistaa heihin tehostettuja veroiskuja, jotta kaikki piilevätkin yrityksen tarjoamat edut varmasti saataisiin verolle pantua.

  Suomessa on kenties voimassa ns itsekriminointisuoja eli kenenkään ei tarvitse ilmiantaa itseään poliisille jos tuli hetkellisesti suhattua peräkärryn kanssa motarilla yhdeksääkymppiä. Tai puhuttua vihaisesti somessa. Sen sijaan mitään ”itseverotussuojaa” ei tunnu olevan olemassa vaan jokaisen velvollisuus on itse ilmoittaa Omaverossa VH:lle sellaiset tiedot, jotka johtavat maksimaaliseen verorasitukseen.

 2. Bernstein

  16.11.2019 at 13:26

  Jos firmansa(OY) haluaa lopettaa, paras tapa lienee yksinkertaisesti jättää kaikki viranomaisen vaatimat selvitykset tekemättä ja raportit antamatta.

  Sitä ennen firma pitää tietenkin tyhjentää rahasta eli jakaa tase hissunkissun osinkoina ulos. Mitä pikemmin aloitat, sen parempi; onhan Antin hallitus luvannut kiristää listaamattomien osinkoverotusta.

  Kun näitä vaatimuksia kolahtelee yrittäjän laatikkoon joka vuosi lisää, tulee pikkufirmalle piankin vastaan piste, josta eteenpäin yrittäminen ei enää maksa vaivaa.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös