Talouden trendit

Satojen suomalaisten palkkatiedot vahingossa julkisuuteen

Inhimillisen erehdyksen takia henkilö- ja palkkatietoja siirtyi tulorekisterin ohjeeseen.

Tulorekisteri kertoo tiedotteessaan, että se on havainnut 5.12. verkkosivustollaan virheellisen teknisen ohjeen. Ohjeeseen oli päätynyt koodikielinen esimerkki, jossa oli käytetty oikeita henkilö- ja palkkatietoja keinotekoisten tietojen sijaan. Tiedot liittyivät yhden työnantajan työntekijän yhteen palkanmaksutapahtumaan.

Virheen vuoksi kuka tahansa pystyi katsomaan lähes 400 ihmisen arkaluonteisia tietoja. Virhe johtui inhimillisestä erehdyksestä. Ohjetta oli ladattu verkkosivustolta 53 osoitteesta ennen kuin se poistettiin, ja ohje ehti olla verkkosivustolla noin viisi kuukautta.

Tulorekisteri on monen eri viranomaisen yhteinen tietokanta, joka kokoaa yhteen ansio-, eläke- ja etuustiedot. Tulorekisteri helpottaa palkkojen ilmoittamista eri viranomaisille, kun työnantajan ei enää tarvitse ilmoittaa samaa palkkatietoa jokaiselle taholle erikseen. 

Ohje poistettiin sivulta välittömästi, kun erehdys havaittiin. Tulorekisterin mukaan tekniset esimerkit on tarkoitettu palkkahallinnon ohjelmistokehittäjille, ja niissä käytetään normaalisti keinotekoisia henkilötunnuksia ja tulotietoja. Tässä tilanteessa esimerkissä oli käytetty erehdyksessä oikeita henkilötietoja.

”Tulorekisteri.fi-sivulle julkaistavien ohjeiden julkaisuprosessia on nyt käyty läpi ja tiukennettu entisestään. Virhe tapahtui teknisen xml-muotoisen ohjeen laadinnassa. Kyseessä ei siis ole tulorekisterijärjestelmään tai ilmoittamiseen liittyvä virhe”, kertoo Tulorekisteriyksikön johtaja Terhi Holmström.

Tulorekisteri on yhteydessä kirjeitse henkilöihin, joiden tiedot olivat esimerkissä. Myös kyseinen työnantaja on ollut yhteydessä henkilöihin, joita asia koskee.

”Otamme tilanteen erittäin vakavasti ja pyydämme sitä anteeksi. Selvitämme perin pohjin, miten tilanne on tapahtunut ja varmistamme, ettei vastaavaa enää tapahdu. Olemme tehneet tapahtuneesta ilmoituksen tietosuojavaltuutetulle”, sanoo Terhi Holmström.

Tulorekisteri pyytää kaikkia ohjeen ladanneita tuhoamaan kyseisen dokumentin.

Alla olevalla videolla on tietoa Tulorekisteristä.

Kommentoi
Ylös
>