Sijoitusuutiset

Näitä viittä toimialaa vastuulliset sijoittajat karttavat eniten

Vastuullinen sijoittaminen on saanut paljon palstatilaa 2010-luvulla. Mitä toimialoja pohjoismaiset yksityissijoittajat pitävät vähiten vastuullisina?

Vastuullinen sijoittaminen on noussut pysyväksi puheenaiheeksi sijoittamisen yhteydessä viime vuosina. Danske Bankin asiakkailleen teettämä vastuulliseen sijoittamiseen liittyvä kysely selvitti pohjoismaisten yksityissijoittajien eniten vastuuttomina pitämiä toimialoja. Kyselyyn vastasi yli 1700 Danske Bankin asiakasta Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Vastauksien mukaan pohjoismaalaiset ovat varsin yksimielisiä vastuuttomista aloista, sillä samat toimialat nousivat esille jokaisessa maassa. Viiden pahimman kärki koostui kyselyn mukaan aikuisviihteestä, uhkapeleistä, tupakasta, hiilestä ja kiistanalaisista aseista.

Suomalaiset ja ruotsalaiset pitivät aikuisviihdettä kaikkien vastuuttomimpana alana sijoittaa rahojaan. Tanskassa ja Norjassa taas kärkipaikalle kiilasi kiistanalaiset aseet, eli esimerkiksi ydinaseita kehittävät ja myyvät yritykset. Samaiset kiistanalaiset aseet olivat suomalaisten vastaajien mukaan toiseksi pahin kohde vastuulliselle sijoittajalle.

Kyselyyn vastanneista 36 prosenttia kertoi pyrkivänsä harjoittamaan vastuullista sijoittamista siten, että sijoittavat vain yhtiöihin, joilla on myönteinen vaikutus yhteiskuntaan. Sijoittajien vastauksista tuli ilmi, että he haluavat vaikuttaa omilla sijoituksillaan positiiviseen suuntaan.

Kyselytutkimuksen vastauksien mukaan vastuullisuuden merkitys sijoittamisessa on pohjoismaisille yksityissijoittajille suuri. Kyselytutkimukseen vastanneista 16 prosenttia kertoi vastuullisen sijoittamisen olevan marginaalista puuhaa, jota vakavasti otettavat sijoittajat eivät tee. Myös 11 prosenttia vastanneista kertoi vastuullisen sijoittamisen kuuluvan ympäristöaktivisteille.

Myös vastuullisilta sijoituksilta odotetaan tuottoa, eikä tuottojen haluta tippuvan vastuullisuuden myötä. Vastaajista vain 16 prosenttia kertoi olevansa tyytyväinen pienempiin sijoitustuottoihin vastuullisen sijoittamisen tähden. Tämän lisäksi 19 prosenttia vastaajista on myös valmis maksamaan enemmän vastuullisesta sijoittamisesta esimerkiksi rahaston kulujen muodossa.  

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös