Yritysuutiset

Finnairin osake laskupaineessa koronaviruksen leviämisen vuoksi

Viruskriisin vaikutuksia Finnairin kaukolentojen määrään ja tuloskehitykseen on vielä vaikea arvioida.

Virukseen on kuollut tähän mennessä 80 ihmistä. Kiinan terveysviranomaiset kertovat, että koronaviruksen leviämiskyky voimistuu ja tartuntojen määrä tulee todennäköisesti kasvamaan.

Luottoluokitusyhtiö Standard and Poor’s varoitti viime viikolla, että koronaviruksen merkittävä paheneminen voi leikata Kiinan talouskasvusta peräti 1,2 prosenttiyksikköä.

Yhdysvalloissa osakeindeksit ovat tänään reippaassa laskussa. Myös on ollut laajaa kurssilaskua, kun esimerkiksi Saksan DAX-indeksi laski yli 2,7 prosenttia. Helsingin pörssissäkin nähtiin yli kahden prosentin yleisindeksin lasku.

Koronaviruksen on arvioitu heijastuvan erityisesti matkailusektorin yhtiöihin sekä lentoyhtiöihin. Kiina ilmoitti lauantaina, että pyrkii estämään koronaviruksen leviämisen peruuttamalla kaikki ryhmämatkat sekä maan sisällä että ulkomaille.

Kiinan päätös oli isku Finnairille, joka hakee kasvua Aasian reittien kaukolennoista. Finnairin osake romahtikin tänään lähes viisi prosenttia.

Inderesin analyytikko Antti Viljakainen arvioi artikkelissaan, että koronaviruksesta aiheutuvia negatiivisia vaikutuksia Finnairiin on vielä vaikea arvioida.

”Arviomme mukaan kiinalaiset ryhmämatkustajat kuuluvat myös Finnairin asiakaskuntaan, joten kielto tulee todennäköisesti aiheuttamaan ainakin peruutuksia ja/tai siirtoja Finnairin asiakkaiden matkasuunnitelmiin”, Viljakainen toteaa.

Koronavirus vaikuttaa todennäköisesti myös muihin Euroopan ja Aasian välillä matkustaviin asiakassegmentteihin jossain määrin, analyytikko arvioi. Inderesin arvion mukaan tauti rokottaa Finnairin volyymejä ja käyttöasteita ainakin kuluvan vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä Aasian liikennealueella. 

Vaikutusten suuruutta Viljakainen ei lähde tässä vaiheessa arvailemaan.

”Finnair ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi ole rajoittanut lentämistä Helsingin ja Kiinan välillä. Siten koronaviruksella on myös negatiivisia taloudellisia vaikutuksia Finnairiin, mutta vaikutusten mittakaavaa on kuitenkin toistaiseksi erittäin vaikea arvioida, sillä tilanne viruksen leviämisen suhteen elää koko ajan.”

Kiinan yuanissa tapahtuneen myynnin osuus Finnairin liikevaihdosta oli vuonna 2018 kuitenkin vain noin seitsemän prosenttia, Viljakainen muistuttaa.

Finnairista kerrottiin Helsingin Sanomille, ettei lentoyhtiölle vielä tässä vaiheessa ole esittää arviota koronaviruksen leviämisen vaikutuksista.

Analyytikot odottavat Finnairin petraavan viime vuodelta odotettua 0,22 euron osakekohtaista tulosta tänä vuonna 0,35 euroon. Tämän vuoden konsensustulosennusteella laskettu P/E-kerroin on nyt 16,x.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös