Sijoitusstrategiat

Sijoitusguru Warren Buffett: Oli virhe olla sijoittamatta Googleen

Maailman menestyneinkään sijoittaja ei ole erehtymätön. Warren Buffett menetti Googlessa ruhtinaallisen tuottomahdollisuuden.

Moni sijoittaja on viime vuonna varmasti joutunut pohtimaan kriittisesti osakestrategiaansa. Finanssikriisin jälkeinen nousumarkkina on ollut erityisesti kovien kasvuosakkeiden juhlaa.

Yhdysvalloissa niin sanotut FAANG-osakkeet, eli teknologiajättiläiset Facebook, Apple, Amazon, Netflix ja Google ovat jyränneet markkina-arvojensa kasvuillaan. Maltillisesti hinnoiteltujen arvo-osakkeiden tuotot ovat olleet vaatimattomampia.

Peilin eteen on joutunut katsomaan myös maailman tunnetuin sijoittaja Warren Buffett.

Omahan oraakkeliksi kutsuttu Buffett pohti aikoinaan hakukonejätti Googleen sijoittamista, mutta päätyi kuitenkin jättämään sen pois Berkshire Hathaway -yhtiönsä osakesalkusta.

Jälkeenpäin katsottuna sen päätöksen vuoksi Buffett menetti valtaisan tuottomahdollisuuden.

Googlen emoyhtiö Alphabet on noussut pörssissä lähes viisinkertaiseksi viimeisen seitsemän vuoden aikana. Business Insider -sivusto laskee, että mikäli konkarisijoittaja olisi sijoittanut esimerkiksi 500 miljoonaa dollaria Alphabetin osakkeisiin vuoden 2013 alussa, olisi sijoituksen arvo nyt 2,5 miljardia dollaria.

”Minun olisi pitänyt ostaa Googlea”, Buffett myönsi CNBC-uutismedian haastattelussa toukokuussa 2018.

Omahan oraakkeli kertoo kiinnittäneensä ensimmäisen kerran huomiota Googleen, kun hän havaitsi, mitä vakuutusjätti Geico maksoi Googlen mainoksista. Geico maksoi 10 dollaria Googlelle jokaisesta Geicon digimainoksesta ilman, että siitä olisi tullut Googlelle kuluja. Berkshire Hathaway oli tuolloin Geicon osakkeenomistaja.

”Se oli ja on edelleen poikkeuksellista liiketoimintaa ja siinä on joitakin luonnollisen monopolin piirteitä”, Buffett kuvaili Googlea.

Toisen kerran Buffett menetti tilaisuuden sijoittaa Googleen, kun Googlen perustajat Larry Page ja Sergey Brin sekä silloinen toimitusjohtaja Eric Schmidt tapasivat Buffettin Nebraskan Omahassa 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopulla.

Trio tarjosi Berkshire Hathawaylle tilaisuutta sijoittaa Googleen, mutta Buffett ja hänen pitkäaikainen liikekumppaninsa Charlie Munger eivät tuolloinkaan lähteneet Googlen matkaan.

Buffett perusteli päätöstään triolle sillä, ettei hänellä ollut riittävästi kokemusta teknologiasta. Hän ei pystynyt arvioimaan, oliko Googlella kestävä kilpailuetu vai olisivatko sen kilpailijat saattaneet päihittää sen.

Kohtalon ivaa on sekin, että Buffettin ystävä ja Microsoftin perustaja Bill Gates suositteli Buffettia vaihtamaan hakukonekäytössä AltaVista Googleen.

Buffett näki Googlen kohdalla ongelmaksi sen, että jos Google saattoi lyödä AltaVistan, mikä olisi estänyt jonkin toisen kilpailijan lyömästä Google.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös