KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Top5Credits.com selvitti: Korkokatto laittoi lainakulut aisoihin

Vuoden 2019 syyskuussa voimaan astuneen kuluttajaluottojen korkokaton myötä erilaisilla kulutusluotoilla ja osamaksuilla on tätä nykyä kokonaiskulujen yläraja.

Korkokatto rajasi kulutusluottojen nimellisen vuosikoron 20 prosenttiin sekä avaus- ja kuukausimaksujen kaltaisten luoton sivukulujen määrän 150 euroon vuodessa.

Suomalaisen teknologiayhtiön Draivi Media Oy:n ylläpitämä kansainvälinen Top5Credits.com-lainavertailu päätti tutkia korkokaton todelliset vaikutukset kulutusluottoihin hakemalla lainatarjoukset kahdeksalta eri toimijalta ennen ja jälkeen korkokaton. Tarjouksia haettiin sekä pankeilta että pienlainoihin erikoistuneilta luotonantajilta.

Lakimuutos on vaikuttanut erityisesti niin kutsuttuja pikavippejä myöntävien yritysten lainatuotteisiin. Pankeilla korko- ja kulutaso oli sen sijaan pääsääntöisesti korkokaton mukainen jo ennen lakiuudistuksen voimaan astumista.

Lakimuutos on selvästi toiminut lainsäätäjän toivomalla tavalla. Vertailussa mukana olleiden lainatuotteiden todellisen vuosikoron keskiarvo laski noin 25 prosenttiin, mikä on alle puolet ennen korkokattoa vallinneesta tilanteesta. Virolaisella Bondoralla todellinen vuosikorko syöksyi jopa 56 prosenttiyksikköä: reilusta 95 prosentista alle 39 prosenttiin. Korkoromahduksesta huolimatta Top5Credits.comin saaman lainatarjouksen nimelliskorko ylitti sallitun 20 prosentin rajan.

Korkokaton vaikutuksesta pääsevät nauttimaan myös esimerkiksi Credit24:n asiakkaat. Ennen korkokattoa 3 000 euron lainan kulut olivat 2 267,67 euroa, kun tätä nykyä vastaavan lainan kulut ovat enää 1 458,96 euroa. Säästöä kertyy yli 800 euroa.

Korkokatto saattaa pidentää laina-aikoja ja nostaa lainasummia – sekä pahentaa velkatilannetta

Osa rahoitusyhtiöistä on korkokaton myötä pidentänyt lainojen takaisinmaksuaikoja kuroakseen korkokaton aiheuttamaa vajetta lainakuluissa. Samaa vaikutusta haetaan myös lainasumman nostamisella.

Esimerkiksi Credigo ja Ferratum vaikuttaisivat nykyisin myöntävän aiempaa suurempia lainoja. Toisaalta taas Ostosraha-kulutusluoton maksimimäärä laski 10 000 eurosta 3 000 euroon.

Monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että korkokatto saattaa nostaa maksuhäiriöisten määrää ja siten jopa pahentaa velkatilannetta. Lehtinen jakaa huolen vaikka näkeekin korkokaton pitkällä aikavälillä hyvänä asiana:

Korkokatto asettaa kulutusluotoille selkeästi hahmotettavan ylärajan, ja vertailumme perusteella lainakulut näyttävätkin todella alentuneen. Velkaongelmaa korkokatolla ei kuitenkaan kokonaan poisteta.

Vertaile lainat ja lainanvälittäjät huolellisesti, mikäli aiot itse hakea lainaa. Top5Credits.com-sivusto on tutkinut lähes jokaisen Suomen markkinoilla olevan lainan vertailemalla lainojen kaikki kulut sisältäviä todellisia vuosikorkoja. Olemme lähettäneet aidon hakemuksen suoraan luotonantajalle, jakaneet kokemuksemme sivustolle sekä paljastaneet, minkälaisen lainatarjouksen todella saimme.

Vertaile kaikki lainat tästä ja hae lainaa.

Lähde: https://www.top5credits.com/fi/lehdistotiedotteet/luottojen-korkokatto-leikkasi-lainakuluja-merkittavasti-eras-rahoituslaitos-pyytaa-edelleen-harskia-korkoa/

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös