Markkinakommentit

Koronaviruksen aiheuttama korjausliike ”kuuluu nousumarkkinoihin”

Koronavirus levittää kauhua, mutta osakemarkkinoilla se ei välttämättä aiheuta dramaattisia reaktioita, mikäli on uskominen sijoitusammattilaista.

Kiinasta alkunsa saaneen koronavirustartunnan on maailmanlaajuisesti saanut sunnuntaihin mennessä reilut 2 000 ihmistä. Todellinen lukema saattaa olla paljon korkeampi, sillä tutkijoiden arvioiden mukaan pelkästään Wuhanissa sairastuneita olisi viikko sitten ollut jo 4 000. Virukseen on kuollut tähän mennessä 80 ihmistä.

Kiinan terveysviranomaiset kertovat, että koronaviruksen leviämiskyky voimistuu ja tartuntojen määrä tulee todennäköisesti kasvamaan.

Koronaviruksen leviäminen herättää hermostuneisuutta myös sijoittajissa. USA:n tärkeimpien osakeindeksien osakefutuurit ovat tänään reippaassa laskussa. S&P 500 osakeindeksi laski perjantaina 0,9 prosenttia.

Luottoluokitusyhtiö Standard and Poor’s varoitti viime viikolla, että koronaviruksen merkittävä paheneminen voi leikata Kiinan talouskasvusta peräti 1,2 prosenttiyksikköä.

Analyytikot eivät tosin ole yksimielisiä, onko koronavirus syy osakkeiden viime aikojen nousun tyrehtymiseen, vai onko kyseessä vain reaktio osakkeiden poikkeuksellisen nopeaan kallistumiseen viime viikkona. S&P 500 on noussut alkuvuodesta jo lähes 25 prosenttia ja teknologiapörssi Nasdaq peräti yli 31 prosenttia.

Nordean päästrategi Antti Saari ei näe koronaviruksen leviämisessä huolta markkinoiden kannalta.

”Ei pidä yllättyä, jos koronavirus aloitti pörssissä pienen korjausliikkeen etenkään viime kuukausien kyydin jälkeen. Yli 10% laskuja tulee yleensä yksi vuoteen ja n. 5% laskuja muutama. Tämä kuuluu nousumarkkinoihin”, Saari kirjoittaa Twitterissä.

Tviitissään Saarin näyttää, miten 2000-luvun alussa jyllännyt koronaviruksen kaltainen SARS-virus vaikutti markkinoihin. Kiinan ja USA:n pörssit laskivat ensimmäisen SARS-tapauksen jälkeen parin kuukauden ajan, mutta lähtivät sitten selvään nousuun tulevina kuukausina.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös