Indikaattorit

Teollisuuden tilaukset pomppasivat 32 prosenttia – tuotannon trendikasvu ”edelleen varsin hyvää”

Suomen teollisuustuotanto jatkaa 1,5 prosentin trendikasvulla, mikä on kansainvälisesti hyvä lukema.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2019 joulukuussa 32,1 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Kasvu selittyy muutamalla suurella metalliteollisuuden tilauksella. Vuoden 2019 aikana tilaukset kasvoivat 0,7 prosenttia edellisvuodesta.

Tilastokeskuksen mukaan tritykset saivat joulukuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän metalliteollisuudessa, toimialan tilaukset kasvoivat 52,2 prosenttia vuodentakaisesta. Metalliteollisuudessa tilauksia kasvatti erityisesti telakkateollisuuden uudet tilaukset.

Muilla teollisuuden alatoimialoilla tilaukset laskivat. Kemianteollisuudessa tilaukset laskivat vuodentakaisesta 3,6 prosenttia ja paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla 7,4 prosenttia.

Tilastokeskus muistuttaa, että voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä. Arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.

Kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan joulukuussa 0,3 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2019 joulukuussa 0,6 prosenttia suurempi kuin vuoden 2018 joulukuussa. Tammi-joulukuussa työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi 2,0 prosenttia vuodentakaisesta.

Päätoimialoittain tarkasteltuna kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan joulukuussa eniten toimialoilla sähkö- ja elektroniikkateollisuus, 7,2 prosenttia, kaivostoiminta ja louhinta, 6,5 prosenttia, sekä sähkö-, kaasu-, lämpö- ja ilmastointihuolto, 4,7 prosenttia.

Tuotannon lasku oli voimakkainta kemianteollisuudessa, 3,1 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Teollisuustuotanto väheni myös elintarviketeollisuudessa, 2,3 prosenttia, ja metsäteollisuudessa, 1,9 prosenttia.

Pellervon taloustutkimuksen ennustepäällikkö Janne Huovari toteaa Twitterissä, että muihin maihin verrattuna Suomen teollisuuden 1,5 prosentin trendin kasvu on edelleen varsin hyvää tasoa. Muualla oltiin pääsääntöisesti joulukuussa miinuksella. Tosin trendikasvu on hidastumaan päin.

Handelsbankenin pääekonomisti Timo Hirvonen toteaa Twitterissä puolestaan, että etenkin investointitavaroiden tuotanto on ollut vahvassa kasvussa viime vuosina.

”Tämä kehitys jatkuu, sillä telakkateollisuuden vahva tilauskanta pitää yllä investointitavaroiden tuotantoa”, Hirvonen ennustaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös