Arvo-osakkeet

Analyytikko: Verkkokauppa.com muuttumassa kasvuyhtiöstä osinkoyhtiöksi

Verkkokauppa.comin loka-joulukuun tulosraportti oli pettymys laajalla rintamalla. Kasvua ei ole näkyvissä.

Liikevaihtoa kertyi loka-joulukuussa hieman alle 160 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten liikevaihto oli vajaa 156 miljoonaa. Konsensusennuste oli 163 miljoonaa.

Verkkokauppa.comin kasvu alitti 4,4 prosentin kodintekniikan markkinan kasvun, ja yhtiö joutui kireässä kilpailussa luovuttamaan markkinaosuutta isoissa kodintekniikan kategorioissa, arvioi tulosraporttia analyytikko Olli Vilppo Inderesin aamukatsauksessa.

Myös tuloskehitys jäi odotuksista – ja selvästi. Liikevoitto kutistui 4,5 miljoonaan vuoden takaisesta 5,9 miljoonasta. Liikevoiton supistuminen oli selvästi odotettua rajumpi, koska analyytikoiden konsensusennuste oli 5,7 miljoonaa euroa. Käyttökate puolestaan painui vuoden 2019 viimeisellä vuosineljänneksellä 5,7 miljoonaan euroon, kun vertailujaksolla käyttökate oli vielä 7,2 miljoonaa euroa. Analyytikoiden konsensusodotus oli 6,9 miljoonaa euroa.

Kasvua ei ole näkyvissä tänäkään vuonna.

Yhtiö odottaa liikevaihdon olevan 510–530 miljoonan euron välillä vuonna 2020, kun se oli 504 miljoonaa euroa vuonna 2019. Vertailukelpoisen liiketuloksen yhtiö odottaa olevan tänä vuonna 12–15 miljoonan euron välillä, kun viime vuonna se oli 11,3 miljoonaa euroa.

Osinkopotti nousee

Verkkokauppa.com pitää keskipitkän aikavälin kasvunäkymiä positiivisina. Johto uskoo yhtiön onnistuvan kasvattamaan markkinaosuuttaan yhtiön valitsemilla segmenteillä. Vahva tase mahdollistaa toiminnan strategian mukaisen laajentumisen. Tulevaisuuden näkymiin kuitenkin kohdistuu epävarmuutta etenkin liittyen makrotalouden tekijöihin.

Verkkokauppa.comin toimitusjohtaja Panu Porkka kertoo yhtiön odottavan kuluttajaelektroniikkamarkkinan pysyvän kireänä.

”Erikoisliikkeiden vähentyminen jatkuu edelleen, mikä tukee vähittäiskaupan nopeaa siirtymistä verkkoon. Lisäksi läpinäkyvyys ja vastuullisuus vaikuttavat yhä enemmän kuluttajien ostopäätöksiin”, Porkka toteaa tilinpäätöstiedotteessa.

Toimitusjohtajan mukaan tänä vuonna arviolta yksi prosenttia tai 400 miljoonaa euroa Suomen kivijalkakaupasta siirtyy verkkoon. Tällä hetkellä verkkokaupan osuus Suomen vähittäiskaupan markkinasta on arviolta 12–13 prosenttia, mikä on edelleen vähemmän kuin Euroopassa keskimäärin.

Pieni valonpilkahdus Verkkokauppa.comin tulosraportissa oli osinkopotin nousu. Osinkoa Verkkokauppa.com maksaa hallituksen esityksen mukaan on 0,214 euroa, mikä on hiukan odotettua enemmän. Vuonna 2019 yhtiö maksoi osinkoa 0,198 euroa osakkeelta.

Osakkeen arvostuskertoimet ovat korkeat

Inderesin analyytikon mielestä kokonaisuutena Verkkokauppa.comin vuosi 2019 oli selvään laskuun kääntyneen tuloksen myötä pettymys. Positiivista olivat yhtiön parantunut asiakastyytyväisyys sekä brändin tunnettavuus, Vilppo arvioi.

Vilpon mielestä Verkokauppa.comin varovainen ohjeistus vahvisti siitä, että nykyisessä kireässä kilpailuympäristössä yhtiö ei kykene saavuttamaan samanaikaisesti sekä kasvu- että kannattavuustavoitteitaan.

Osinkopotti sen sijaan voi kasvaa vielä jonkin aikaa, Vilppo arvioi.

”Osinkoennusteemme odottavat kvartaaleittain kasvavan osingon jatkuvan tulevat kahdeksan kvartaalia, mutta tämän jälkeen yli 100 %:n osingonjakosuhdetta ei ennusteessamme enää kyetä ylläpitämään. Osingonjakosuhde nettotuloksesta voi silti pysyä lähellä 100 %, sillä kasvu ei sido pääomaa nettokäyttöpääoman ollessa lähellä nollaa ja yhtiön investointitarve on matala.”

Toteutuneella tuloksella vuoden 2019 P/E-kerroin 20,5x on analyytikon mukaan yhtiölle absoluuttisesti korkea ja myös 2020e P/E-kerroin 18x on koholla.

”Tälle vuodelle odottamamme tuloskasvu on jo hinnoiteltu osakkeeseen sisään ja näemme myös riskin sille, että korkea 6 %:n osinkotuotto hautautuu laskevien kertoimien alle. Yhtiön hyväksyttäviä kertoimia tukee vähän pääomia sitova liiketoimintamalli, mutta laskee vastaavasti mm. maariski, pieni koko ja toimiminen erittäin kilpailluilla kodintekniikan markkinoilla.”

Inderesin näkemyksen mukaan korkeampi arvostus vaatisi taakseen paremman tuloskasvunäkymän ja se edellyttäisi kilpailutilanteen helpottamista, mitä ei ole näköpiirissä.

Inderesin suositus Verkkokauppa.comin osakkeelle on vähennä ja osakkeen tavoitehinta on 3,4 euroa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös