Markkinakommentit

Analyytikot: Hätätila, keskuspankki ”laittoi kovat piippuun”

Nordean analyytikoiden mielestä keskuspankin sunnuntain päätökset kertovat, että nyt on tosi kysymyksessä koronakriisissä.

USA:n keskuspankki Fed kertoi sunnuntaina alentaneensa ohjauskorkoaan rajusti. Ohjauskorko laskee peräti prosenttiyksiköllä 0-0,25 prosenttiin. Näin suurta ohjauskoron laskua yhdellä kertaa on hyvin poikkeuksellista. Viimeksi ohjauskorko oli nollassa vuoden 2008 finanssikriisin aikana.

Viimeksi USA:n keskuspankki alensi ohjauskorkoaan vajaat pari viikkoa sitten 1,0–1,25 prosenttiin. Tuolloin koronlasku oli 0,5 prosenttiyksikköä.

Lisäksi Fed aikoo myös tarjota pankeille lainoja, joiden avulla ne voisivat edelleen lainoittaa viruskriisin takia vaikeaan taloustilanteeseen joutuneita pienyrityksiä ja kotitalouksia. Keskuspankki kertoi myös useiden muiden keskuspankkien kanssa aloittamastaan yhteistyöstä, jonka avulla yritetään estää koronaviruksen aiheuttama mahdollinen taantuma.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich ja analyytikko Juha Vainikainen pitävät Fedin kovaa koronlaskua merkkinä suurista vaikeuksista taloudessa lähiaikoina.

”Viime päivinä on kerrottu uusista elvytystoimista koronakriisin runtelemaan talouteen, niin raha- kuin finanssipolitiikankin saralla. Samaan aikaan useat maat ovat laittaneet rajojaan kiinni ja kertoneet uusista rajoituksista ihmisten liikkuvuuteen myös kotimaan kansalaisille. Toimet vahvistavat kuvaa siitä, että talous tulee ottaa huomattavan iskun ainakin lyhyellä tähtäimellä. Keskustelu siitä, tuleeko taantuma vai ei, voidaan unohtaa. Nyt kysymys on siitä, kuinka syvä taantumasta tulee ja kuinka kauan se kestää”, Gerich ja Vainikainen toteavat Nordean aamukatsauksessa.

Analyytikoiden mukaan USA:n keskuspankki Fed laittoi nyt ”kovat piippuun” ja veti kerralla koron nollaan, kertoi uusista mittavista velkakirjaostoista, teki muita toimia kotitalouksien ja yritysten rahoituksen turvaamiseksi ja koordinoi likviditeettitukea muiden suurten keskuspankkien kanssa.

”Keskuspankilla oli kalenteroitu korkokokous tällä viikolla, mutta se ei kokenut pystyvänsä odottamaan niin kauaa ja kertoi päätökset jo eilen. Fedin toimet kertovat siitä, että nyt on tosi kysymyksessä”, Gerich ja Vainikainen toteavat.

Keskuspankin edellinen hätäkoronlasku ei riittänyt Gerichin ja Vainikaisen mukaan rauhoittamaan markkinoita. Siksi nyt Fed laittaa kerralla peliin lähes kaiken, mitä sillä on jäljellä.

Mitä keskuspankki voi koronakriisissä tehdä?

Nordean analyytikoiden mukaan keskuspankki ei voi estää koronaviruksen leviämistä tai sen aiheuttamaa lyhyen aikavälin taloustuskaa. Sen sijaan se voi yrittää estää rahoitusjärjestelmän pahemman kriisiytymisen, osakehintojen romahduksen ja yritysten lainahanojen sulkeutumisen, jotka pahentaisivat talouden ahdinkoa vielä huomattavasti lisää.

”Näin suuret toimet nopealla aikavälillä ovat hyvin poikkeuksellisia ja kertovat siitä, että keskuspankki on nyt valmis tekemään kaiken voitavansa alasuuntaisten talous- ja markkinariskien torjumiseksi.”

Analyytikot muistuttavat, ettei Fed voi kuitenkaan yksin koronakriisiä ratkaista.

”Suorien talousvaikutusten torjunnassa liittovaltiolla on keskuspankkia suurempi rooli. Lisäksi Euroopassa kaivataan kriisinhoidossa selvästi parempaa koordinaatiota kuin on tähän asti nähty.”

Analyytikot ennustavat, että Fedin toimet todennäköisesti piristävät markkinatunnelmia ainakin väliaikaisesti, mutta luottamuksen pysyvä piristyminen vaatii vielä lisää toimia hallituksilta niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin ja lisäselvyyttä koronan lopullisista talousvaikutuksista.

Kommentoi
Ylös
>