Talouden trendit

Finnairilta taas uusi tulosvaroitus koronakriisin vuoksi – osake roimassa laskussa

Koronapandemia on lentoliikenteen historian suurin kriisi, arvioi Finnairin toimitusjohtaja.

Finnairin päivitti 28. helmikuuta julkaistussa tulosvaroituksessaan taloudellisia näkymiään.

Tuolloin yhtiö ilmoitti, että yhtiön vertailukelpoisen liiketuloksen arvioidaan vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä jäävän vuoden 2019 ensimmäisen neljänneksen vertailukelpoista liiketulosta heikommaksi, vertailukelpoisen liiketuloksen olevan olennaisesti heikompi vuoden 2020 toisella neljänneksellä vuoden 2019 toiseen neljännekseen verrattuna ja täten vuoden 2020 vertailukelpoisen liiketuloksen olevan olennaisesti edellisvuotta heikompi.

Viimeaikaisista erittäin vakavista ja maailmanlaajuisista koronavirusvaikutuksista johtuen Finnair päivittää jälleen taloudellista näkymäänsä.

Kysynnän huomattavan heikkenemisen vuoksi Finnair leikkaa peräti 90 prosenttia normaalikapasiteetistaan huhtikuun 2020 alusta alkaen siihen asti, kunnes tilanne on parantunut. Tämä johtaa huomattavaan vertailukelpoiseen liiketappioon tilikaudella 2020.

Finnair operoi huhtikuun alusta lähtien toistaiseksi ainoastaan noin kahtakymmentä lentoreittiä, joilla varmistetaan Suomelle tärkeimmät yhteydet sekä kriittinen lentorahti myös tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Finnair aloittaa asteittaisen siirtymisen kohti rajattua liikenneohjelmaa välittömästi, ja peruu 16.-31.3. väliseltä ajalta verkostostaan arviolta 1500-2000 lentoa. 

Normaalisti lentoyhtiö operoi 110 lentoreittiä ja lentää noin 12 000 lentoa kuukaudessa, mutta kapasiteetin leikkaus laskee lentojen määrän arviolta 1600 lentoon kuukaudessa.  

Erittäin poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi Finnair tekee kustannuksiinsa merkittäviä lisäsopeutuksia.

Yhtiön hallitus on harkinnut osingonjakoehdotustaan ja on olosuhteiden nopean heikkenemisen vuoksi todennut, että osingonjaosta tulisi pidättyä. Myös Suomen valtio on ilmoittanut yhtiölle, että se aikoo äänestää 0,20 euron osakekohtaista osinkoehdotusta vastaan muuttuneiden olosuhteiden takia. Ehdotettu osinko vuodelta 2019 ei siten toteudu.

”On selvää, että koronavirus on suurin kriisi lentoliikenteen historiassa”, sanoo Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner.

“Taloudellisten näkymiemme huomattava heikentyminen johtuu kokonaisuudessaan koronavirustilanteesta. Samanaikaisesti Finnairin kilpailukyky on edelleen vahva normaalissa liiketoimintaympäristössä”, Manner toteaa.

Finnairilla on yhtiön mukaan koronakriisin alkaessa vahvat kassavarat ja terve tase. Varmistaakseen yhtiön tulevaisuuden pitkittyneessäkin koronavirustilanteessa Finnair on toteuttamassa kokoluokaltaan merkittävän lisärahoitussuunnitelman. Suunnitelma sisältää olemassa olevan valmiusluottolimiitin käyttöönoton, kiinnittämättömien lentokoneiden myynti- ja takaisinvuokrausjärjestelyjä sekä merkittävän suuruisen, markkinaehtoisen TyEL-takaisinlainausjärjestelyn.

Suomen hallitus on vahvistanut yhtiölle tukevansa Finnairia aktiivisesti tämän poikkeuksellisen ajanjakson aikana.

Finnair päivittää tulevaisuuden näkymiään vuoden 2020 ensimmäisen neljänneksen osavuosikatsauksen yhteydessä.

Lentoyhtiön osakekurssi oli maanantaina noin kello 12 yli kahdeksan prosentin laskussa. Finnairin markkina-arvosta on kadonnut kuukaudessa koronakriisin vuoksi lähes 47 prosenttia ja vuodessa lähes 59 prosenttia. Tämän hetken osakekurssi on samalla tasolla kuin 17 vuotta sitten vuonna 2003.

Kurssilaskusta huolimatta kuluvan vuoden konsensuksen mukaisella 0,05 euron osakekohtaisella tuloksella laskettu P/E-kerroin on 66x, mikä on korkea lukema. Ensi vuodelle analyytikot odottavat osakekohtaisen tuloksen nousevan 0,61 euroon, jolloin ensi vuoden P/E-kerroin on 5,9x.

Tasepohjainen arvostuskerroin P/B on vajonnut tasolle 0,49x.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös