Sijoitusideat

Koronapaniikki näkyy myös vertaislainoissa – ”sopivasti varovaiselle tarjolla hyvää tuottoa”

Vertaislainasijoittamiseen perehtynyt sijoitusbloggaaja kertoo, että kilpailu vertaislainasijoittajien pääomasta on alkanut.

Koronaviruspandemia ravistelee sijoitusmarkkinoita monella tavalla. Osakeindeksit ja osakkeet ovat menettäneet rajusti markkina-arvojaan. USA:n S&P 500 –osakeindeksin arvosta on sulanut kuukaudessa lähes 30 prosenttia, Saksan DAX-indeksistä yli 39 prosenttia ja Suomenkin OMXH25-indeksistä yli 35 prosenttia.

Samalla osakemarkkinoiden pelkokerroin VIX-indeksi on noussut kaikkien aikojen ennätykseen yli 83 pisteeseen, kun finanssikriisin pahimpaan aikaan pelkokerroin kävi 60 pisteessä.

Markkinoilla siis hermoillaan.

Sama hermoilu ja panikointi näkyy myös vertaislainamarkkinoilla. Vertaislainasijoittamiseen perusteellisesti perehtynyt ja sitä harrastava sijoitusbloggaaja Mika Koivisto kertoo blogissaan, miten koronakriisi näkyy vertaislainamarkkinoilla.

Esimerkiksi vertaislaina-alustan ja lainojen markkinapaikan Mintosin jälkimarkkinat olivat Koiviston mukaan alkuviikosta aivan jumissa ja lainoja ei saanut listattua.

”Lainoja on tarjottu myös aivan poikkeuksellisen korkealla alennuksella. Näin jopa 15% alennusta lainoista. Myös primääri markkinalla korot on noussut ja tarjolla on jopa yli 20% korolla lainoja. Mintoskin on mainostanut kohonnutta keskikorkoa”, Koivisto toteaa.

Alkuviikosta puolestaan Lendermarket ilmoitti, että heidän loan originator Creditstar oli nostanut lainojen koron 14 prosenttiin ja lisäksi tarjoavat kahden prosentin cashbackin netto talletuksista, jotka on tehty huhtikuun loppuun mennessä, Koivisto toteaa. Myös Swaper myös ilmoitti heti seuraavana päivänä Lendermarketin ilmoituksesta nostavansa myös oman kiinteän koron 14 prosenttiin ja sen päälle voi edelleen saada kahden prosentin loyalty bonuksen.

Koiviston mukaan valikoivalle sijoittajalle nämä muutokset ovat hyvä asia, sillä nyt voi poimia hyvä laatuisten lainaajien lainoja normaalia korkeammalla korolla. Lisäksi sijoittaja voi hyötyä jälkimarkkinoiden alennuksista.

”Kannattaa kuitenkin olla tarkkana kenen lainoihin sijoittaa, sillä kaikkien talous ei ole sillä pohjalla, että se kestää kohonneita luottotappioita eteenkin kun joutuvat vielä kilpailemaan sijoittajien pääomasta. Kaikki ei välttämättä tästä tule selviämään, mutta vahvimmat tulee hyötymään isosti”, Koivisto neuvoo.

Twitterissä Koivisto toteaa, että vertaislainojen korot ovat nousussa, kuten myös riskit.

”Sopivasti varovaiselle tarjolla hyvää tuottoa”, Koivisto arvioi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös