Talouden trendit

Puuttuvia merikontteja ja pysähtynyttä logistiikkaa – koronavirus kurittaa konepajoja

Eurooppaan levinnyt koronavirus vaikeuttaa monin eri tavoin suomalaisten konepajojen logistiikkaa.

Koronavirukseen liittyvät rajoitukset ja karenssit ovat pysäyttäneet lähes koko maailman. Viruksen leviämisen estämiseksi tehdyt rajoitukset haittaavat merkittävästi myös yrityksiä.

SalkunRakentaja on jo aiemmin kertonut koronaviruksen vaikutuksista hissi- ja liukuportaita valmistavalle Koneelle. Vahvasti Kiinassa operoiva yhtiö ilmoitti helmikuisessa yhtiökokouksessaan koronaviruksen haittaavan ainakin ensimmäisen kvartaalin tulosta.

Myös muut kotimaiset konepajat ovat saaneet tuntea koronaviruksen vaikutukset omissa toiminnoissaan. Yle kertoi jutussaan viruksen vaikutuksista ohutlevytekniikkayritys Finn-Poweriin.

Seinäjoella toimivalla Finn-Powerilla on ollut ongelmia joidenkin komponenttien saatavuuden kanssa. Myös monien toimittajien tavarantoimitukset ovat viivästyneet. Yhtiö on joutunut etsimään korvaavia vaihtoehtoja osille, jotta se voi pienentää saatavuuteen liittyviä riskejä.

Finn-Power Oy kuuluu italialaiseen Prima Industrie -konserniin. Konsernin sisällä kaikki matkustaminen Italiaan ja sieltä pois on nyt pysähdyksissä. Kun italialaiset ja suomalaiset työntekijät eivät matkusta, asennustyöt venyvät ja vaikeutuvat. Yhtiön tuotteista 95 prosenttia menee vientiin ja Finn-Powerilla olisi tarjolla paljon asennustöitä Kiinassa ja Etelä-Koreassa.

Laitteita valmistuu tällä hetkellä normaaliin tahtiin, mutta ne eivät liiku asiakkaille asti. Kun tavara ei liiku, varastotiloista alkaa olla pulaa. Finn-Power onkin etsinyt tuotteilleen ylimääräisiä välivarastopaikkoja koronaviruksen ajaksi.

Tavaran liikkumattomuus tuo eteen myös vähän yllättävän ongelman, sillä tyhjistä merikonteista alkaa olla huutava pula. Kontit eivät liiku, eivätkä sen vuoksi myöskään tyhjene, mikä aiheuttaa ongelmia niiden saatavuuteen.

Ongelma alkaa näkymään myös merikonttien hinnoissa, kun niitä välittävät yritykset ovat suuresta kysynnästä johtuen nostaneet konttivuokrien hintoja.

Kommentoi
Ylös
>