Talouden trendit

Yrittäjien Pentikäinen: Koronavirus näkyy jo yrityksissä – yhä enemmän viestejä tilanteen vaikeutumisesta

yrittäjät Mikael Pentikäinen
Kuva: Suomen Yrittäjät

Ongelmat yrityskentässä ovat moninaisia, arvioi Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Koronaviruksen aiheuttama tilanne heijastuu monella tavalla myös suomalaisiin yrityksiin. Mikael Pentikäinen kertoo saavansa eri puolilta maata yrittäjiltä lisääntyvässä määrin viestejä siitä, että tilanne on vaikeutumassa.

Pentikäinen kertoo artikkelissaan esimerkiksi kotimaisista matkailuyrityksistä, joiden asiakasvirrat ovat ehtyneet, kun matkailua on rajoitettu. Jotkut yritykset eivät pysty palvelemaan asiakkaitaan, kun eivät pääse fyysisesti heidän luokseen.

”Esimerkiksi Kainuun lentoliikenne on loppunut, kun Finnair on keskeyttänyt lennot Kajaaniin”, Pentikäinen toteaa.

Joidenkin alojen keskeinen markkinapaikka on sulkeutunut.

”Kun näin on, yritykset eivät pysty myymään eivätkä yrittäjät saa tuloja, joilla maksaa palkkoja ja muita kulujaan. Esimerkiksi turkishuutokaupan peruuntuminen on aiheuttamassa monelle mittavia ongelmia”, Pentikäinen kuvailee.

Koronavirus vaikuttaa yritysten tuotanto- ja jakeluketjuihin. Pentikäiselle on tullut yhteydenottoja yrityksistä, jotka eivät saa komponentteja tuotteisiinsa. Jos yksikin osa puuttuu, koko tuote jää toimittamatta, Pentikäinen toteaa.

Lisäksi moni yritys on kohdannut tai kohtaa tilanteen, jossa rahat loppuvat.

”Joillakin on taseissa puskuria, mutta kaikilla ei ole. Voi tulla kassakriisi eikä velvoitteista selvitä.”

Pentikäisen mielestä on selvää, että tulemme näkemään lomautuksia, irtisanomisia ja valitettavasti myös konkursseja. Päättäjien tehtävä on hänen mukaansa nyt huolehtia, että rahoitusjärjestelmä pysyy toimintakykyisenä ja mahdollisimman moni yritys autetaan kriisin yli.

”On nähtävillä, että virus leikkaa yritysten kasvua, mikä vähentää mahdollisuuksia investoida ja jatkossa rahoittaa myös julkisia palveluita.”

Suomessa on kuitenkin julkisia tahoja, joilla on työvälineitä rakentaa siltaa pahimman yli, Pentikäinen toteaa. Esimerkkinä hän mainitsee Finnveran.

”Hallituksen tehtävä on varmistaa, että Finnveralla on riittävästi välineitä ja resursseja olla tukemassa yrityksiä niiden rahoitusvaikeuksissa.”

Pentikäisen mielestä vastuu on myös pankeilla, joiden pitää välttää ylireagointia. Euroopan päättäjien pitäisi harkita pankkijärjestelmän sääntelyn väliaikaista helpottamista viruksen vaikutusten minimoimiseksi.

Mintos tarjoaa keskimäärin 12 prosentin tuoton - sijoita vertaislainoihin

Uusi sijoittaja saa 1 prosentin ylimääräisen koron sijoituksilleen 3 kuukauden ajaksi.

Avaa Mintos-tili

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös