Osakeanalyysit

Elisa ei koronaa hätkähdä – teleoperaattori on kriisin voittajaosake

Elisa teleoperaattori teleyhtiö
Elisa Oyj:n pääkonttori, Pasila, Helsinki. Kuva: Markus Sommers.

Teleoperaattori on immuuni koronatsunamille. Osakkeen vakaudella on kuitenkin hintansa – konkreettisesti.

Koronakriisin tuhovoima Helsingin pörssissä on ollut laajaa. Tämän vuoden aikana useat Helsingin pörssin yhtiöt ovat romahtaneet kaksinumeroisin luvuin. Vain muutama osake on säilynyt rytäkästä kuivin jaloin. Endomines, Yleiselektroniikka, Elisa, Digia, Suominen ja Consti ovat yltäneet alkuvuodesta positiiviseen kurssikehitykseen.

Teleoperaattori Elisan osakekurssi on kivunnut alkuvuodesta yli 9,9 prosenttia, kun samaan aikaan Helsingin pörssin suurimpien yhtiöiden OMXH25  on laskenut yli 24 prosenttia.

Elisa näyttää olevan immuuni koronakriisille. Yhtiö jopa hyötyy koronakriisistä, kun asiakkaat ovat kotona ja käyttävät esimerkiksi netin viihdepalveluja aiempaa enemmän.

Yhtiö kertoi 23.3. julkistamassa tiedotteessaan, että koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi iso osa suomalaisista on siirtynyt työskentelemään ja käymään koulua kotona. Elisan verkossa siirretyn datan kokonaismäärä on kasvanut kymmeniä prosentteja ja tietoliikennepalveluiden käytön uskotaan jatkavan kasvuaan. 

”Viihdepalvelut haukkaavat kodin datasta normaalistikin ison osan, nyt vieläkin enemmän. Elisa Viihde -palvelun kokonaiskäyttömäärä kasvoi menneenä viikonloppuna 10 % ja videovuokraamon vuokrausmäärä tuplaantui”, Elisan teknologiajohtaja Kalle Lehtinen kertoo.

Hieman aiemmin Elisa kertoi aloittaneensa kokeilun, ja tuo kaksi elokuvateattereiden parhaillaan esittämää kansainvälistä elokuvaa kuluttajien vuokrattaviksi. Elokuvat ovat vuokrattavissa Elisa Viihde -palvelusta sekä -sovelluksesta ja Elisa Viihde Vuokraamon verkkosivuilta toistaiseksi.

Toisin kuin monet muut Helsingin pörssin yhtiöt, Elisa ei ole antanut tulosvaroitusta tai leikannut osinkoehdotusta.

Tilinpäätöstiedotteessa Elisa kertoi, että Suomen makrotaloudellisen ympäristön positiivinen kehitys on hidastunut, ja kilpailutilanne Suomen televiestintämarkkinoilla jatkuu haasteellisena.

Yhtiö odottaa liikevaihdon tänä vuonna pysyvän vuoden 2019 tasolla tai nousevan hieman sen yli. Matkaviestinpalveluiden ja digitaalisten palveluiden yhtö odottaa kasvattavan liikevaihtoa. Vertailukelpoisen käyttökate jää samalla tasolla tai on hieman korkeampi kuin edellisenä vuonna, Elisa ennustaa.

Pitkän ajan kasvu ja kannattavuuden paraneminen perustuvat mobiilidatamarkkinoiden kasvuun ja uusiin digitaalisiin online- ja ICT-palveluihin.

Kurssinousun vuoksi Elisan osake on kuitenkin hintava.

Analyytikoiden konsensusodotus tämän vuoden osakekohtaiseksi tulokseksi on 2,04 euroa. Tuolla ennusteella Elisan kuluvan vuoden P/E-kerroin nousee peräti tasolle 28,7x. Ensi vuoden 2,1 euron tuloksella laskettu P/E-kerroin on 27,9x.

Tasepohjainen P/B-kerroin näyttää vieläkin korkeammalta sen ollessa peräti 7,95x. Toki korkeaa taseperusteista arvostusta voidaan perustella Elisan erinomaisella kannattavuudella. Yhtiön oman pääoman tuotto on yli 28 prosenttia. Siihenkin suhteutettuna hinta näyttää kuitenkin korkealta.

Myöskään osinkotuotto ei ole enää kovin korkea kurssinousun vuoksi. Elisan hallitus ehdottaa varsinaiselle yhtiökokoukselle, että osinkoa maksetaan 1,85 euroa osakkeelta. Osingonjako on 96 prosenttia tilikauden vertailukelpoisesta nettotuloksesta. Tuolla osingolla osinkotuotto jää 3,4 prosenttiin.

Osakkeen arvostuskerroin on korkea ennen kaikkea, kun se suhteutetaan yhtiön vaisuihin kasvunäkymiin. Tänä vuonna analyytikoiden konsensusodotus lupailee 7,4 prosentin osakekohtaisen tuloksen kasvua, mutta ensi vuonna odotettu kasvu jää 2,9 prosenttiin.

Sijoittajat joutuvat siis maksamaan Elisan vakaudesta.

7 kommenttia

7 kommenttia

 1. Kalle66

  6.4.2020 at 21:06

  Onko tää joku Elisan mainos. Elisa viihde on näinä aikoina niin jälkeenjäänyt systeemi, kuin vain voi olla. Tor ja muu jakaminen tappaa Elisa Viihteen, jos se ei uudistu. Ei siihen koronaa tarvita. Kyllä ne mokaa ihan itse. Pitäisi pysyä kehityksessä mukana. Muussakin, kuin 5Gssä.

  • Jorma Erkkilä

   7.4.2020 at 09:19

   Ei ole mainos. Meillä on toki kaupallisiakin sisältöjä, mutta niistä ilmoitetaan jutun yläosassa. Tämä juttu ei ole sellainen.

   En kyllä tarkoittanut juttua miksikään Elisa-hehkutukseksi. Artikkelissa tuodaan hyvin selkeästi esiin se, että osake on kallis. Osakkeen kalleuteen viitataan jo jutun johdannossakin.

 2. Tii

  6.4.2020 at 22:47

  Totta. Kuka maksaa vanhasta elokuvasta mitään? Hinta pitäisi olla jotain 20centtiä, ettei kannata ladata muualta. Mutta mitä tehdä, kun suoratoisto palvelujen elokuvat on monta kuukautta vanhoja?

 3. Ihmettelen

  8.4.2020 at 00:34

  Eipä tuokaan firma viitsi 10 km matkalle isoon kylään viitsi valokuitua kiskoa. Ei saa tarpeeksi voittoa jo alkuunsa

  • Kalle66

   8.4.2020 at 06:35

   Tässä puhutaan osakesalkusta… Myös pikkufirmojen on tehtävä työnsä. Tuottaa voittoa omistajilleen, osakkeen omistajille. Ikävä vaan, että ko. firmalla ei ole mitään periaatteita. Rahan tekemisessäkin on oltava vastuunsa mm. asiakkaita kohtaan. Muuten homma kaatuu. Elämme sellaisia aikoja. Elisa on jo kuitenkin sen kokoinen firma, että pitäisi olla tuotekehitystä. Nyt se vaan ratsastaa isojen teleoperaattorien ”keksinnöillä”.

 4. Olli Saljas

  27.5.2020 at 23:55

  Eihän Elisan Uutena myytävissä Puhelimissa ole Mitään TAKUITA; VAIHTO TAI PALAUTUSOIKEUTTA! Ostin uuden puhelimen ennen Uutta vuotta Sellon myymälästä. Puhelin oli täysin sekaisin, ei toiminut oikein mikään! Ei voinut viedä huoltoon, palauttaa tai vaihtaa ehjään puhelimeen muissa liikkeissä?????? Oli pakko viedä huoltoon Leppävaaraan!!! Matka 260km. Lupasivat Soittaa kun puhelin tulee Huollosta. Ei ole soittoa tullut, ensiviikolla 5 Kuukautta!!!!!! Minkä takia pitäisi maksaa tästä puhelimesta MITÄ EN OLE VIELÄKÄÄN SAANUT????? ELISA LAITOI ASIAN ULOSOTTOON?????? HALOO EN OLE SAANUT EHJÄÄ TOIMIVAA PUHELINTA. Puhelin on vieläkin HUOLLOSSA???? Myös nämä IDIOOTIT oli vaihtanut nämä minun PUHELIN JA NETTI LIITTYMÄT!!!!!! Ei täällä maalla ole 100, 150 tai 200 yhteyksiä. Oikea nopeus on 0-10 HALOO PAHVIT!!!!!!!! Joku Älyvapaa Soitti sieltä???? Äly ei riittänyt et pitäisi toimittaa ehjä puhelin tai perua Sopimus!!!!! Koitin myös vaihtaa nämä liittymät OIKEISIIN hitaampiin, ei onnistunut, lasku tuli näistä SUPER NOPEUS LIITTYMISTÄ. Kirjoitti Olli Saljas.

  • Veli-Matti Pattila

   28.2.2021 at 19:18

   😃

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös