Oma talous

Miten saada asunnon hinta-arvio korkeammaksi?

Mitkä seikat vaikuttavat asunnon hinta-arvioon ja miten asunnon arvoa voi nostaa?

Asunnon arvoon vaikuttavat ensisijaisesti sen sijainti, pohjaratkaisu ja kunto. Kahteen ensimmäiseen on hankalampi vaikuttaa, mutta ostajia ja vuokra-asunnon metsästäjiä kiinnostaa ratkaisevasti myös asunnon kunto. Kiinteistönvälittäjän tekemässä hinta-arviossa otetaan myös huomioon asunnon yksityiskohdat, kuten pintaremontin tarve.

Asunnon arvo voikin kohota pienelläkin remontilla, jos talon tai asunnon suuremmista perusremonteista, kuten putkiremontista tai julkisivuremontista ei tarvitse ensisijaisesti huolehtia. Asunnon peruskorjauksiin ja remonttiin kannattaa siis sijoittaa jos toivoo asunnon arvonnousua.

Jos pääomaa ei löydy omasta takaa, voi tähän tarkoitukseen hakea lainaa. Taloustaitoinen kuluttaja kilpailuttaa urakoitsijan tai sisustussuunnittelijan tarjouksen ja samoin myös laintarjouksen. Nopein ja helpoin tapa on vertailla lainoja netissä ilmaisella lainavertailulla.

Kun asunnon yleisilme on huoliteltu, se on sisustettu hyvällä maulla, pikkuviat on korjattu ja isoja remontteja ei ole näkyvissä lähitulevaisuudessa, asunnon hinta-arvio on korkeimmillaan. Tämän lisäksi tietysti lähiympäristössä tapahtuvat uudistukset voivat vaikuttaa hintaan radikaalisti. Näin tapahtui esimerkiksi Helsingissä länsimetron rakennuttamisen varmistuttua uusien metropysäkkien läheisyydessä sijaitseville asunnoille.

Miten selvittää asunnon hinta-arvio?

Asunnon hinta-arvioon vaikuttavat monet asiat, sillä jokainen asunto on erilainen. Netistä löytyvien laskureiden hinta-arvio perustuu muiden samankaltaisten asuntojen sen hetkisiin hintapyyntöihin, sekä jo toteutuneisiin kauppoihin. Laskureiden hinta-arvioinnissa otetaan huomioon myös asunnon ominaispiirteet, kuten huoneiden määrä ja asunnon koko.

Nettilaskurien lisäksi voit pyytää asunnon arvion myös kiinteistönvälittäjältä. Parhaan ja tarkimman hinta-arvion saatkin juuri kiinteistönvälittäjältä, sillä saat asunnon yksilöllisiä piirteitä, sekä todellista kuntoa tarkemmin vastaavan, paremmin perustellun hinta-arvion. Muista, että kyseessä on vain arvio, ja lopullinen kauppahinta perustuu aina myyjän ja ostajan väliseen sopimukseen.

Mitkä remontit nostavat asunnon arvoa?

Asunnossa ratkaisevia hintaa määritteleviä tekijöitä ovat keittiö ja kylpyhuone. Niiden kunto vaikuttaa paljon asumisviihtyvyyteen ja yleensä remontoitu keittiö ja kylpyhuone viestivät siitä, että asunnossa on myös tehty putkiremontti, tai että sellainen ei ole ainakaan lähivuosina edessä. Näiden kunnostamista ei siis kannata ainakaan asuntosijoittajan kannata lykätä, ellei tiedossa ole esimerkiksi putkiremonttia, tai julkisivuremonttia, jolloin asuntoon on mahdollisesti muutenkin tiedossa tyhjiä vuokrakuukausia.

Keittiöremontin tai kylpyhuoneremontin rahoitusratkaisuja on hyvä miettiä huolella. Yksi vaihtoehto on rahoittaa ne esimerkiksi säästöillä, tai asunnosta valmiiksi kertyneillä vuokratuloilla. Yleensä pääomaa tarvitaan kuitenkin sen verran, että rahoitusratkaisuna toimii lainan ottaminen.

Jos remontin hintalappua on vaikea arvioida, voi joustoluotto olla sopiva vaihtoehto. VertaaEnsin.fi:n avulla löydät omaan maksukykyysi sopivimman ja edullisimman lainan.

Mitä kylpyhuoneremontti tai putkiremontti maksaa?

Jotta osaisit arvioida lainatarvettasi, yhtiövastikkeen nousua, tai vuokrahinnan nostamista, on hyvä selvittää edes suuntaa antavasti, paljonko kyseisest remontit yleensä maksavat.

Putkiremontti hinta

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU:n mukaan putkiremontin keskihinta on pääkaupunkiseudulla 800 euroa neliöltä ja isännöintiliiton viimevuotisen (2018) laskelman mukaan koko maan keskihinta on 650 euroa neliöltä.

Kylpyhuoneremontti hinta

Kylpyhuoneremontin hinta määräytyy aina tapauskohtaisesti. Neliömäärät ja kunnostustuksen tarve vaikuttavat ensisijaisesti remontin hintalappuun. Joihinkin kohteisiin riittää laatoituksen uusiminen, kun taas joihinkin kohteisiin vaaditaan täysremontti vesieristyksen uusimisesta kalusteisiin.

Esimerkiksi Helsingissä pienen kylpyhuoneen täydellisestä remontista on maksettu 10640 euroa, kun taas Naantalissa kylpyhuoneen vedeneristyksestä on maksettu 567,20 euroa.

Miten hyödyntää asunnon neliöt tehokkaasti?

Rivi- ja omakotitaloissa myös pihan kunnostaminen tai terassin asentaminen voi tehdä asunnosta houkuttelevamman. Terassi nimittäin tuo asumisneliöihin lisätilan tuntua ja pihatöistä vähemmän nauttivalle jää vähemmän nurmikkoa tai kukkapenkkejä hoidettavaksi.

Parketin hionta myös  nostaa asunnon arvoa. Parketin hionnan hinnat vaihtelevat aina 20 € ja 60 € välillä neliömetriltä. Keskimäärin Helsingissä parketin hionta maksaa 28,88 € neliömetriltä. 

Kerrostaloissa taas parveke, ja erityisesti lasitettu sellainen, nostaa asunnon arvoa. Väliaikaista kotia tai eteenpäin vuokrattavaa asuntoa etsiessäsi kannattaakin siis kiinnittää huomiota tähän seikkaan – jos pareve on olemassa, mutta ei vielä lasitettu, pyydä tarjous ja mieti olisiko uudistus kannattava.

Innovatiivisilla säilytysratkaisuilla voi saada asuntoon myös lisätilan tuntua. Tilaa kannattaa hyödyntää etenkin korkeussuunnassa ja välttää hukkatilaa. Kun kyseessä on pieni, tai muuten neliöiltään rajallinen asunto, sisustuksessa ja säilytysratkaisuissa kannattaa suosia minimalismia. Sen sijaan, että ostaa esimerkiksi kalliin antiikki vaatekaapin, voi harkita sen sijaan sijoittavansa siihen uppoavan raha mittatilauksella lattiasta kattoon ulottuvaan liukuoviseen vaatekaappiin.

Asuntojen hinta-arvioon vaikuttaa huomattavasti makuuhuoneiden määrä. Jos neliöistä ei ole puutetta, vaan tilaa on sen sijaan ylimääräistäkin, voi lisähuoneiden rakennuttaminen nostaa asunnon arvoa huomattavasti. Suuren makuu- tai olohuoneen jakaminen kahteen väliseinällä voi tuoda asunnolle lisä-arvoa. Esimerkiksi lapsiperheelle makuuhuoneiden määrä voi olla ratkaiseva tekijä neliöiden sijaan, jos neliöt on osattu käyttää fiksusti.

Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää SalkunRakentajan markkinointikumppanin sivuille linkkejä, joiden perusteella SalkunRakentaja-sivusto voi saada korvauksia. 

Kommentoi
Ylös
>