Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Seuraa Somessa

18-vuotias sijoittaja kehitti treidausalgoritmin – ”päivääkään en aio töitä tehdä”

New Yorkissa asuva sijoittaja Ralf Random päätti kehittää tekoälyalgoritmin, joka haistelee osakemarkkinoiden trendimuutoksia.
algoritmi tietokone ohjelmointi talous algoritmi tietokone ohjelmointi talous

Algoritmi ennustaa osakeindeksien kehitystä jälkikäteen ainutlaatuisella koneoppimisen menetelmällä. Ihmisen ei tarvitse tehdä muuta kuin syöttää toteutuneet päivittäiset osakeindeksien pisteluvut. Algoritmi osaa päätellä toteutuneiden kurssimuutosten suunnan tekoälyn avulla.

Amerikkalaisen Business Outsider -lehti kertoo, että Randomin algoritmi ei pelkästään etsi kurssiliikkeistä säännönmukaisuuksia, vaan myös hakee osakekursseihin vaikuttavia ”ajureita”, jotka siis korrelaloivat osakekurssien muutosten kanssa. Randomin käytössä on maailmanlaajuinen makrodata, josta algoritmi on tehnyt tilastoanalyysiä.

Algoritmi löysi esimerkiksi viime syksynä selkeän korrelaation S&P 500 -osakeindeksin ja auringonpilkkujen välillä. Tämä korrelaatio tarjosi nuorelle sijoittalupaukselle arvokasta tietoa osakemarkkinoiden kehityksestä. Osakkeet olivat kovassa nousussa aina viime helmikuulle asti, ja Random onnistui hyödyntämään algoritmin havaitsemaa tilastoriippuvuutta.

Algoritmi toimii myös päivittäisen treidauksen apuvälineenä. Se antaa satunnaisia myynti- ja ostosuosituksia virtuaalisen kolikon avulla. Ohjelma heittää kolikkoa, jonka mukaan osto- tai myyntisuositukset syntyvät. Algoritmi antaa yleensä noin ostosuosituksen 50 prosentin todennäköisyydellä ja myyntisuosituksen samoin 50 prosentin todennäköisyydellä.

Algoritmin tulokset ovat ällistyttäviä. Random on sen avulla päässyt keskimäärin 78,8 prosentin vuosituottoon.

Edes koronakriisi ei ole vienyt tuottoja pakkaselle, sillä algoritmiin sisältyvä videoanalytiikka osasi päätellä presidentti Donald Trumpin käyttäytymisestä, että kurssiromahdus on tulossa. Normaalisti Trump toistelee puheissaan sanoja. Helmikuussa sanojen toistelu oli normaalia vilkkaampaa.

Lisäksi algoritmi osasi päätellä Trumpin hiuslakan määrästä, että viruskriisi tulisi olemaan ennakoitua pahempi.

Ralf Random kertoo Business Outsiderille, ettei hän aio koskaan opiskella ammattiin, vaan hän keskittyy algoritminsa kehittelyyn. Vuoden lopulla algoritmi osaa Randomin mukaan myös heittää noppaa, mikä tehostaa treidausta entisestään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Katso kommentit (4) Katso kommentit (4)
    1. Tottakai tuo on höpöartikkeli – sehän oli tarkoituskin. Olisi käynyt iso vahinko, jos joku olisi tämän ottanut tosissaan.

      Vinkki: katso päivämäärä, jolloin juttu on julkaistu.

  1. Tämähän oli loistava aprillipäivän artikkeli! Täytyy myöntää, että aika pitkälle luin, ennen kuin hälytyskellot alkoivat soida. Ehkä Trumpin hiuslakan kohdalla viimeistään jokaisen tätä lukevan täytyy hymähtää itsekseen. Täytyi aika pian rullata sivua ylös julkaisupäivän kohdalle.

    Artikkelissa on kuitenkin perää, kun tekoälyohjelmat kehittyvät huimalla tahdilla. Koneoppiminen ja siihen liittyvät mahdollisuudet voivat jonain päivänä tehdä sovellusten kehittäjistä varakkaita. Ja ehkä osasta niiden käyttäjiä myös.

    Tosin koronan liikkeet ovat niin arvaamattomia, että supertietokoneillakin on hankaluuksia mallintaa ennusteita. Mutta kiitos piristyksestä kaiken keskelle!

  2. Voisi hyvinkin pitää paikkaansa. Tuossahan heti alussa sanottiin,että jälkikäteen haistelee. Jälkiviisaus se on osakemarkkinoilla paljon varmempaa, kuin etukäteen hötkyily.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
bitcoin kryptovaluutat bittiraha talous

Fivan asiantuntija: Virtuaalivaluutta ei ole maksuväline, vaan riskialtis sijoituskohde

Seuraava artikkeli

Miten saada asunnon hinta-arvio korkeammaksi?