Sijoitusuutiset

Fivan asiantuntija: Virtuaalivaluutta ei ole maksuväline, vaan riskialtis sijoituskohde

Virtuaalivaluuttojen sijoittajasuoja ja läpinäkyvyys ovat puutteellisia, väittää Finanssivalvonnan digitalisaatioasiantuntija.

Virtuaalivaluuttojen sijoittajasuoja ja läpinäkyvyys ovat puutteellisia, väittää Finanssivalvonnan digitalisaatioasiantuntija.

Finanssivalvonnan johtava digitalisaatioasiantuntija Hanna Heiskanen ei näe virtuaalivaluuttoja maksuvälineenä vaan ensisijaisesti sijoituskohteena ja sellaisenakin melko riskialttiina.

Heiskanen puhui Finanssialan virtuaalisessa Luotain-tilaisuudessa, jossa keskityttiin virtuaalivaluuttojen lisäksi keskuspankin digirahaan sekä siihen, miten koronavirustilanne vaikuttaa finanssialaan.

Erityisen puutteellista virtuaalivaluutoissa on sijoittajansuoja ja läpinäkyvyys, Heiskanen toteaa. Heiskasen mukaan virtuaalivaluuttasijoittajalla on sijoituskohteina huono asema verrattuna vaikkapa rahasto- tai osakesijoittamiseen, jos jokin menee vikaan.

”Rahastoissa tai osakkeissa on erittäin yksityiskohtaiset tiedonantovelvoitteet ja sijoittajansuoja on erittäin tarkkaan säännelty. Virtuaalivaluutoissa kukaan ei esimerkiksi valvo, miten tuotteen hinta muodostuu. Myös virtuaalivaluuttojen säilyttäminen vaatii huomattavaa teknistä osaamista perinteisiin sijoituskohteisiin verrattuna, jos aikoo huolehtia niiden säilytyksestä itse”, Heiskanen kertoo.

Virtuaalivaluuttosijoittajan kannattaa Heiskasen mukaan ensimmäiseksi etsiytyä sen maan finanssivalvojan sivuille, missä virtuaalivaluutan tarjoaja pitää kotiaan.

”Esimerkiksi Fivan rekisterissä on tällä hetkellä viisi hyväksyttyä virtuaalivaluutan tarjoajaa. Huomattavasti pidempi on varoituslista, josta näkee toimijat, joihin ei ainakaan kannata sekaantua”, Heiskanen varoittaa.

Finanssivalvonta rekisteröi viime marraskuussa viisi virtuaalivaluutan tarjoajaa, jotka tulivat tuolloin rahanpesun estämistä koskevan sääntelyn piiriin. Marraskuun alussa voimaan tulleen lainsäädännön mukaan vain rekisteröidyt virtuaalivaluutan tarjoajat voivat harjoittaa liiketoimintaansa Suomessa.

Marraskuussa tähän rekisteriin otettiin LocalBitcoins, NorthCrypto, Prasos, Prasos Cash Management ja Tesseract Group.

Finanssivalvonta on varmistanut, että näillä viidellä toimijalla on käytössään riittävät keinot rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen torjuntaan, että asiakasvarat on suojattu ja että avainhenkilöt täyttävät luotettavuuskriteerit.

Kommentoi
Ylös
>