Yritysuutiset

Nokian Renkaiden koronavaikeudet syvenevät – osakekurssi rajussa laskussa

Rengasyhtiö kertoi maanantaina seisauttavansa väliaikaisesti tuotantonsa tehtaillaan.

Yhtiön mukaan kyseessä on koronaviruksen leviämisen estämiseksi tehtävä toimenpide, yhtiö haluaa suojella yhtiön työntekijöiden terveyttä ja turvallisuutta. Daytonin tehdas suljetaan perjantaina 27.3. vähintään kahdeksi viikoksi. Vsevolozhskin tehdas suljetaan maanantaista 30.3. lähtien viikoksi.

Nokian Renkaat jatkaa toimituksia asiakkailleen paikallisista varastoistaan.

Yhtiön osakekurssi on Helsingin pörssissä noin 11 prosentin laskussa. Sijoittajat pelkäävät rengasyhtiön tuloskunnon laskevan rajusti koronakriisin vuoksi. Tuoreimmat tiedot viruksen leviämisestä erityisesti Yhdysvalloissa kertovat tartuntojen määrän kiihtyvän.

Analyytikot odottavat rengasyhtiön liiketulokselle selvää laskua. Viime vuoden 317 miljoonan euron liikevoiton odotetaan laskevan keskimäärin 243 miljoonaan euroon. Viime vuoden vajaan 2,9 euron osakekohtaisen tuloksen odotetaan laskevan 1,3 euroon.

Nokian Renkaat kertoo tiedotteessaan, että vaikka Venäjä sulki rajansa sunnuntaina 29.3., rahtikuljetukset kulkevat vielä. Vsevolozhskin tehdas sijaitsee noin 35 kilometrin päässä Pietarista, joka toimii vielä suhteellisen normaalisti. Yhtiön mukaan tilanne muuttuu jatkuvasti, ja vaikuttaa myös asiakkaiden toimintaan.

Nokian Renkaat Oyj:n ja Nokian Raskaat Renkaat Oy:n, Vianor Holding Oy:n sekä Vianor Oy:n Suomessa työskentelevää henkilöstöä koskeneet yt-neuvottelut päättyivät perjantaina 27.3. Yhtiö lomauttaa kaikki 1 630 henkilöä jaksoittain vuoden 2020 aikana.

Sekä henkilöautonrenkaissa että Nokian Raskaiden Renkaiden tuotannossa alkaa 6.4. kahden viikon seisokki.

Koronaviruspandemian aiheuttamasta lisääntyneestä epävarmuudesta auto- ja rengasmarkkinalla Nokian Renkaiden hallitus ilmoitti viime viikolla peruuttavansa 4.2. julkaistun taloudellisen ohjeistuksensa vuodelle 2020.

Meneillään olevista epävarmuuksista johtuen hallitus ei anna uutta ohjeistusta vuodelle 2020.

Venäjällä rengasyhtiö pystyy mukauttamaan tuotantoa kapasiteetin muutostarpeiisiin globaalin kysynnän mukaan. Yhdysvalloissa yhtiö on puolestaan lykännyt lisäkapasiteetin valmistamiseksi tehtäviä rekrytointeja.

Uuden testikeskuksen rakennustyöt Espanjassa on myös keskeytetty. Aliurakoitsijat jatkavat työskentelyä heti kun se on turvallista, mutta Espanjan-projekti viivästyy jonkin verran tilanteen vuoksi.

Koronavirus ei todennäköisesti aiheuta sellaista raaka-ainepulaa, joka vaarantaisi Nokian Renkaiden tuotantoa, yhtiö kertoo. Nokian Renkaat on ryhtynyt tehostettuihin riskienhallintatoimenpiteisiin hallitakseen tilannetta raaka-aineiden toimitusketjussa.

Suurin osa raaka-ainetoimittajista toimii melko normaalisti. Joitakin viivästyksiä on ollut nähtävissä toimituksissa ja kuljetuksissa. Yhtiöllä on varmuusvarastoja, joiden avulla tähänastisista viivästyksistä se on selvinnyt ja myös lähiviikkoina nähtävissä olevista viivästyksistä tullaan yhtiön mukaan selviämään. Nokian Renkailla on myös varatoimittajia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös