Talouden trendit

Työttömyyskassa varoittaa päivärahojen maksuviiveistä – syynä koronakriisin laajat lomautukset

YTK:n toimitusjohtaja Sanna Alamäki.

Yleinen työttömyyskassa on huolissaan päivärahojen maksamisesta.

Koronakriisn vuoksi tuhannet suomalaiset ovat joutuneet lomautetuiksi. Lomautettujen ja työttömien määrässä tapahtui raju nousu maaliskuussa, kertoo Yle.

Koronaviruksen takia yt-neuvottelujen piirissä jo melkein neljännesmiljoona ihmistä

Yleinen työttömyyskassa YTK antoi sosiaali- ja terveysministeriölle tiistaina lausunnon, jossa se varoittaa, että YTK ei nykylainsäädännön puitteissa pysty suoriutumaan lyhyessä ajassa realisoituvasta suuresta lomautusten määrästä ilman kohtuuttomia viiveitä maksamisessa.

Työttömyyskassa teki viime viikolla kyselyn teille jäsenilleen, johon se sai päivässä yli 60 000 vastausta. Tulokset vahvistivat huolen: työttömyysuhkaa kokee tällä hetkellä yli 270 000 YTK:n jäsentä.

”Vastausten perusteella odotamme lähiaikoina saapuvaksi yli 100 000 päivärahahakemusta”, kertoo YTK:n toimitusjohtaja Sanna Alämäki.

Ongelma ei ole rahojen riittävyys, vaan käsittelyn pullonkaula

Hakemusten käsittely on Alamäen mukaan järjestelmän pullonkaula.

”Päivärahahakemusten käsittely on käsityötä. Lyhyessä ajassa ei ole mahdollista lisätä nyt tarvittavaa määrää käsittelijöitä. Samalla on jatkuvasti riski sille, että YTK:n työntekijöitä sairastuu”, Alamäki varoittaa.

Tyypillisesti YTK käsittelee vuodessa noin 40 000-50 000 ensimmäistä hakemusta. Nyt työttömyyskassa on Alamäen mukaan kohtaamassa yhden kuukauden aikana kahden vuoden työt. Alamäen mukaan päälle tulevat lisäksi vielä kuukausittaiset 130 000 jatko- ja sovitteluhakemusta.

”Ensivaiheen ongelma työttömyysetuuksien maksamisessa ei siis ole rahojen riittävyys vaan se, että etuushakemuksia ei pystytä käsittelemään eikä siten myöskään rahaa pystytä maksamaan ulos riittävällä nopeudella.”

Oikeuskansleri huomautti viime viikolla puheenvuorossaan valtioneuvoston yleisistunnossa, että tilanne vaarantaa perustuslaillisen oikeuden sosiaaliturvaan ilman aiheetonta viivästystä. Oikeuskansleri odottaa valtioneuvostolta erityisiä toimenpiteitä tilanteen ratkaisemiseksi.

Valmisteilla olevat lakimuutokset pahentavat tilannetta

Tällä hetkellä on valmisteilla työttömyysturvalakiin useita muutosesityksiä, joilla pyritään turvaamaan lomautettujen nopeampi pääsy työttömyysetuuksille. Alamäen mielestä ne kuitenkin lisäävät maksamisen käsityötä ja siten pahentavat ruuhkaa entisestään.

Esitetyt toimet eivät siis ratkaise etuuksien maksamiseen liittyvää ongelmaa, Alamäki väittää.

Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalalta hyväksyttiin 30.3. lakimuutos, jonka myötä lomautetuilta ei tutkita työvoimapoliittisia edellytyksiä. Tällä ratkaisulla merkittävästi vähennettiin TE-toimistojen työkuormaa ja annettiin mahdollisuus selviytyä massalomautuksista, Alamäki toteaa. Tällaista ratkaisua tarvittaisiin hänen mukaansa nyt työttömyysetuuksien maksajille.

YTK on ehdottanut monessa muussa maassa käytössä olevaa järjestelmää, jossa työnantaja jatkaisi osittaista palkanmaksua ja valtio korvaisi tämän. Raha jaettaisiin siis palkanmaksujärjestelmien kautta.

Lisäksi YTK on ehdottanut poikkeusajaksi erityistä lomautetun päiväraha, jonka perusteet voitaisiin hakea suoraan tulorekisteristä.

”Tässä on joitakin käytännön ongelmia, mutta se mahdollistaisi automaation kehittämisen, jolloin toimeentulon turvaksi tarkoitetut rahat saataisiin lomautetuille pienemmällä viiveellä”, Alamäki arvioi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös