Markkinakommentit

Sijoitusstrategi: Osakkeiden hinnat nyt houkuttelevia kärsivälliselle sijoittajalle

osakeindeksit SP 500 DAX osakkeet sijoittaminen pörssi

Varainhoitoyhtiö Pictet uskoo, että maailmantalous välttyy pitkältä laskusuhdanteelta elvytystoimien ansioista.

Koronakriisin tuomat voivat ajat vaativat kovia toimenpiteitä. Juuri niitä keskuspankit ja valtiot ympäri maailmaa tekevät, arvioi Pictet Asset Managementin päästrategi Luca Paolini.

 ”Keskuspankkien rahapoliittiset elvytyspaketit vastaavat kooltaan kymmentä prosenttia globaalista bruttokansantuotteesta tänä vuonna, ja verohelpotukset vastaavat noin 4:ä prosenttia taloudellisesta tuotoksesta”, Paolini toteaa Pictetin tuoreimmassa Barometer-katsauksessa.

Paolinin mukaan näiden mittavien ja koordinoitujen toimien ansiosta maailmantalous välttynee talouden pitkittyneeltä laskusuhdanteelta.

Sijoittajien kannattaa kuitenkin pysyä valppaana. Markkinoilla tulee yhä uusia ”volatiliteettipiikkejä”, kun pandemian talouteen aiheuttamien vaikutusten laajuus selviää, päästrategi varoittaa. Siksi Pictetin mielestä vielä ei ole aika nostaa osakkeita ylipainoon.

 ”Näistä syistä pidämme neutraalin näkemyksemme osakkeissa ja joukkolainoissa.”

Huonot uutiset leivottu jo osakehintoihin

Globaaleihin osakkeisiin on kuitenkin hinnoiteltu jo paljon huonoja uutisia, Paolini uskoo. Sen perusteella Pictet odottaa yli 10 prosentin leikkausta osinkoihin tänä vuonna Yhdysvalloissa, euroalueella ja Japanissa.

Lisäksi yritysten tulokset tulevat ryminällä alas.

”S&P 500 -indeksiin kuuluvien yhtiöiden voitot laskevat todennäköisesti yli 25 prosenttia tänä vuonna.1 Sentimentti ja sijoitettujen varojen määrää kuvaavat mittarit kertovat äärimmäisestä pessimismistä.”

Silti osakkeet ovat nyt kärsivällisen sijoittajan omaisuuslaji. Pictet ennustaa maailman osakkeiden kuitenkin tuottavan yli 10 prosenttia joukkolainoja paremmin reaalisesti joka vuonna seuraavan viiden vuoden aikana.

 ”Nykyiset osakkeiden hinnat lienevät siis houkuttelevia pitkän aikavälin sijoittajille, vaikka markkinoiden heilahtelut ovat mahdollisia jatkossakin”, Paolini arvioi.

Lyhyellä aikavälillä tilanne vaatii päästrategin mukaan kuitenkin ”vivahteikkaampaa lähestymistapaa”. Paolinin mukaan on epäselvää, milloin voitto taistelussa pandemiaa vastaan saavutetaan tai miten paljon taloudellista vahinkoa päättäjille jää korjattavaksi.

Kehittyvät markkinat ylipainossa

Alueista Pictet pitää edelleen kehittyvistä markkinoista, joissa koronaviruksen seuraukset jäänevät lievemmiksi ja kasvuun päästään toisella vuosineljänneksellä. Kiina on jo käynnistymässä taas.

Eurooppalaisilla ja yhdysvaltalaisilla osakemarkkinoilla Pictet pitää puolestaan neutraalin painon. Varainhoitoyhtiö uskoo arvostusten pääosin jo heijastavan todennäköisimpiä talouden skenaarioita.

Toimialoista Pictet säilyttää ylipainon terveydenhuollossa, joka on ymmärrettäväsi pitänyt pintansa muita markkinoita paremmin. Teknologiaosakkeiden tappiot ovat olleet suhteellisen vaatimattomat, mutta osakkeet ovat kalliita. Pictet lisäsi sijoituksia viestintäpalveluihin.

Riskikirjoa ylöspäin kivutessa Pictet näkee myös mahdollisuuksia finanssialalla. Kulutushyödykkeissä on alipaino.

Keskuspankki tukee korkean luottoluokituksen yrityslainoja

Yrityslainamarkkinoiden riskit kasvavat nopeasti, mutta niin tekevät myös mahdollisuudet, Pictet toteaa. Paolinin mukaan yhdysvaltalaisten investointiluokan korkotuotteiden näkymät kirkastuvat Yhdysvaltain keskuspankin jatkaessa luottojen elvytystoimenpiteitään.

Amerikkalaisten investointiluokan lainojen korkoero suhteessa USA:n valtiolainoihin on kasvanut tammikuun lopusta, kun huolet yritys-Amerikan kyvystä hoitaa lainoja ovat kasvaneet.

”Yhdysvaltain keskuspankki on kuitenkin käynnistänyt kaksi ohjelmaa korkean luokituksen yritysten auttamiseksi: yksi on hätäluottojärjestely ja toinen yrityslainojen osto-ohjelma. Siksi korkoerojen pitäisi kaventua tulevina kuukausina”, Paolini ennustaa.

Näkymät ovat samanlaiset Euroopassa, jossa Euroopan keskuspankki laajentaa myös määrällistä keventämistä yrityslainoihin. Siksi Pictet on nostanut eurooppalaiset ja yhdysvaltalaiset yrityslainat alipainosta neutraaliin painoon.

Roskalainat taas näyttävät siltä, että niiden myynti jatkuu vielä lähitulevaisuudessa.

Pictet pitää edelleen ylipainon kehittyvien markkinoiden paikallisen valuutan lainoissa: lyhytaikaisten joukkolainojen tuotot putoavat todennäköisesti jyrkästi, kun kehittyvän maailman keskuspankit ottavat lisäelvytystoimet käyttöön.

Pictet Asset managementin allokaatiosuositus omaisuuslajeittain.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös