Kasvuosakkeet

Tilitoimistopalveluita tarjoava Talenom kiihdyttää kasvuaan – laatuyhtiön osake on kallis

Talenomin toimitusjohtaja Otto-Pekka Huhtala.

Talenomin osakkeen arvostuskertoimet ovat pilvissä, koska yhtiö kasvaa erittäin kannattavasti.

Yhtiö kertoi maanantaina ostavansa ruotsalaisen Niva Ekonomi AB:n koko osakekannan. Evli uskoo Talenomin tekevän tällaisia ”täsmäostoja” jatkossakin.

Osa kauppahinnasta maksetaan Talenomin osakkeilla Niva Ekonomin omistajalle suunnattavassa osakeannissa.

Niva Ekonomi on Tukholmassa toimiva auktorisoitu tilitoimisto, jonka palveluksessa on 17 henkilöä. Tilitoimiston liikevaihto oli 14,6 miljoonaa Ruotsin kruunua eli noin 1,4 miljoonaa euroa vuonna 2019. Liiketoiminnan kannattavuus oli hyvä, sillä vuoden 2019 käyttökate oli 2,3 miljoonaa Ruotsin kruunua, mikä on 15,8 prosenttia liikevaihdosta.

Kauppahinta on 11,7 miljoonaa Ruotsin kruunua eli 1,1 miljoonaa euroa, josta 5,85 miljoonaa Ruotsin kruunua maksetaan käteisellä ja rahoitetaan Talenomin likvideillä varoilla.

Talenomin mukaan osakekaupalla ei ole lyhyellä aikavälillä merkittävää vaikutusta Talenomin taloudelliseen asemaan ja tulevaisuudennäkymiin. Ostettava yhtiö tukee Talenomin ydinliiketoimintaa ja vahvistaa Talenomin asemaa Ruotsin markkinoilla, jonne Talenom laajensi liiketoimintaansa vuonna 2019 ostamalla Wakers Consulting AB:n osakekannan.

”Toivotamme Niva Ekonomi AB:n henkilökunnan ja asiakkaat lämpimästi tervetulleiksi Talenomille. Olemme tutustuneet huolellisesti yhtiön toimintatapoihin ja kulttuuriin. Meitä molempia yhdistää vahva asiakaskeskeisyys sekä halu tarjota henkilöstöllemme paras työpaikka. Yhteiseltä arvopohjalta on hyvä käydä rakentamaan yhteistä tulevaisuutta”, kertoo Talenomin toimitusjohtaja Otto-Pekka Huhtala.

Talenom tiedotti tammi-maaliskuun osavuosikatsauksen yhteydessä rahoitusjärjestelyistä, johon liittyi 10 miljoonan euron lisälaina, joka olisi käytettävissä yrityskauppojen tekemiseen ja kasvun tukemiseen.

Yhtiö on perinteisesti suhtautunut yrityskauppoihin hieman varoen, kertoo Evli aamukatsauksessaan. Orgaaninen kasvu on ollut halutumpaa liiketoiminnallisesta näkökulmasta.

Evli uskoo vastaavantyyppisten yritysostojen jatkuvan.

”Ostettu yritys on Talenomin mittakaavassa pieni, mutta todennäköistä on, että vastaavanlaisia täsmäostoja tullaan näkemään useampia. Talenomilla on näkemyksemme mukaan onnistunut hyvin aiemmissa yritysostoissa ja suhtaudumme lähtökohtaisesti positiivisesti kasvun kiihdyttämiseen yritysostojen avulla”, Evli toteaa.

Talenomin liikevaihto ja tulos kasvoivat odotetusti tammi-maaliskuussa. Liikevaihto nousi viime vuoden 14,8 miljoonasta eurosta 17,4 miljoonaan euroon, kasvaen siten 17,4 prosenttia.

Liikevoitto nousi 3,4 miljoonasta eurosta 3,7 miljoonaan euroon ja osakekohtainen tulos nousi 0,06 eurosta 0,07 euroon.

Talenomin toimitusjohtaja Otto-Pekka Huhtala kertoi tulosraportin yhteydessä, että vahva kasvu jatkui pääosin orgaanisen kasvun avulla.

”Myyntimme onnistui koronan vuoksi siirtymään koko joukkueena etämyyntimalliin. Iloksemme voimme todeta kaupan käyvän edelleen lähes suunnitellusti. Viime vuonna tapahtunut kirjanpitolinjan viimeisimmän version käyttöönotto vapauttaa resursseja uusiin asiakkaisiin ja konsultatiiviseen työhön. Kannattavan kasvun pääajurit ovat siis edelleen voimissaan. Asiakkaan rutiineista tehdään mahdollisimman helppoja. Itse kirjanpito tuotetaan automatisoidusti unohtamatta kuitenkaan sitä, että huolenpito asiakkaasta on jatkossakin pidettävä toimintamme ytimessä”, toimitusjohtaja totesi.

Talenom tarkensi ohjeistustaan kuluvalle vuodelle.

Vuoden 2020 liikevaihdon yhtiö odottaa olevan 64-68 miljoonaa euroa ja liikevoiton odotetaan olevan 12-14 miljoonaa euroa. Viime vuonna liikevaihto oli 58 miljoonaa euroa ja liikevoitto 10,4 miljoonaa euroa.

Aikaisemmassa vuoden 2019 tilinpäätöstiedotteessa 3.2. Talenom odotti vuoden 2020 suhteellisen kasvun sekä liikevaihdon että suhteellisen kannattavuuden osalta vuoden 2019 kaltainen.

Evlin suositus Talenomin osakkeelle on pidä ja osakkeen tavoitehinta on 7,8 euroa.

Talenomia seuraa kolme analyytikkoa, joiden konsensusodotus on, että Talenomin osakekohtainen tulos nousee viime vuoden 0,18 eurosta 0,23 euroon tänä vuonna. Tulosennusteella laskettu P/E-kerroin on korkea, peräti 30,4x. Talenom hinnoitellaan jo 10,4-kertaa yli tasesubstanssinsa arvon. Tasepohjainen arvostus on selvästi yli viiden vuoden keskimääräisen 5,9x-tason.

Toisaalta yhtiön kannattavuus on erinomainen. Oman pääoman tuotto on peräti 37 prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös