Yritysuutiset

Sampo petti odotukset – sijoitusvarallisuuden arvo romahti

Sampo laskee reippaasti osinkoehdotustaan.

Finanssikonsernin yhtiöiden vakuutustekniset tulokset säilyivät tammi–maaliskuussa 2020 vahvoina, mutta konsernin tulosta painoi sijoitusomaisuuden markkina-arvojen jyrkkä pudotus. Sampo-konsernin tammi–maaliskuun 2020 tulos ennen veroja oli 162 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin vastaavana ajankohtana oli 475 miljoonaa euroa.

Pääomamarkkinoilla alkoi suurimittainen arvopaperien myynti koronapandemiakriisin puhjettua maaliskuussa ja tämän seurauksena kaikkien Sammon varallisuusluokkien tuotot muuttuivat negatiivisiksi. Pörssinoteeratut osakkeet ja matalan luottoluokituksen yrityslainat kärsivät eniten.

Tuloslaskelmaan finanssikonserni kirjasi 191 miljoonan euron suuruiset alaskirjaukset tammi–maaliskuussa 2020. Tästä Ifille kirjattiin 94 miljoonaa, Mandatum Lifelle 61 miljoonaa ja Sampo Oyj:lle 36 miljoonaa euroa.

Ifin tammi–maaliskuun 2020 sijoitustuotot olivat markkina-arvoin -5,6 prosenttia ja Mandatum Lifen -8,4 prosenttia. Ifin sijoitusomaisuuden osakeallokaatio laski 9 prosenttiin ja Mandatum Lifen 22 prosenttiin.

Tulos alitti selvästi analyytikoiden konsensusennusteen. Analyytikoiden odotuksissa oli mediaanina 257 miljoonan euron tulos tammi-maaliskuulla.

”Pääomamarkkinat reagoivat koronaviruspandemiaan odotetun tylysti. Sijoitusomaisuutemme markkina-arvo putosi yli miljardi euroa”, sanoo konsernijohtaja Torbjörn Magnusson.

Konsernijohtajan mukaan koronakriisi on kuitenkin osoittanut, että Sammon liiketoimintamalli toimii.

”Yli 60 prosenttia liiketoiminnastamme tulee vahinkovakuutustoiminnasta. Vahinkovakuutustoiminnoistamme suurempi eli If ylsi kaikkien aikojen parhaaseen ensimmäisen vuosineljänneksen yhdistettyyn kulusuhteeseensa. Pohjoismaiden leuto talvi sekä ajokilometrien väheneminen pienensivät vahinkokuluja”, Magnusson toteaa.

Ifin yhdistetty kulusuhde oli vuoden 2020 ensimmäisellä vuosineljänneksellä 83,7 prosenttia, kun se vuotta aiemmin vastaavana aikana oli 86,5 prosenttia. Sampo-konsernin ja sen tytäryhtiöiden vakavaraisuussuhteet ovat edelleen vakaalla tasolla.

Sampo päätti laskea maksettavaa osinkoa. Päätökseen vaikuttivat finanssimarkkinoilla vallitseva suuri epävarmuus ja Sammon sisäisten osinkojen muutokset.

”Tämä oli myöskin perusteena hallituksemme päätökselle ehdottaa 1,50 euron suuruista osinkoa osaketta kohden. Meille on tärkeää maksaa osinkopolitiikkamme mukaista osinkoa, kun kerran pääomamme ja maksuvalmiutemme sallivat sen”, Magnusson sanoo.

Sammon hallitus päätti aiemmin tänään peruuttaa aiemman ehdotuksensa 2,20 euron suuruisesta osingosta. Päätökseen vaikuttivat finanssimarkkinoilla vallitseva suuri epävarmuus ja Sammon tytär- ja osakkuusyhtiöiltään saamien osinkojen pieneneminen.

Sammon toiminnallinen tulos koostuu sijoitustoiminnan tuloksesta ja vakuutusteknisestä tuloksesta. Pääomamarkkinoiden ennustettavuus on yhtiön mukaan rajallista ja siksiyhtiö ei pysty luotettavasti ennustamaan sijoitustoimintansa tuloksen kehitystä. Tämän vuoksi hallitus on päättänyt ohjeistaa pelkästään vakuutusteknisen tuloksen kehitystä konsernin koko toiminnallisen tuloksen sijasta.

Sampo odottaa vakuutusliiketoimintojen raportoivan hyvän vakuutusteknisen tuloksen vuodelta 2020. Sijoitustoiminnan tuloksiin liittyy tällä hetkellä tavallista enemmän epävarmuutta. Markkina-arvoiset tulokset ovat varsinkin henkivakuutustoiminnassa vahvasti sidoksissa pääomamarkkinoiden kehitykseen.

Lähde: Sampo Oyj.

Ifin odotetaan saavuttavan 84–87 prosentin yhdistetyn kulusuhteen vuonna 2020. Nordean vaikutuksen konsernin tulokseen odotetaan olevan huomattava.

Sammon tuloksen jyrkkä romahdus ja osinkoehdotuksen pienentyminen ei sijoittajia hätkäyttänyt. Osake oli Helsingin pörssissä keskiviikkona 4,0 prosentin noususssa noin kello 11.45. Luultavasti sijoittajat näkevät Sammon sijoitustoiminnan haasteet koronakriisistä johtuvina väliaikaisina haasteina.

Näin Sammon tammi-maaliskuun tulosraporttia analysoi OP:n pääanalyytikko Antti Saari.

Artikkeli päivitetty 6.5. klo 13.06.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös