Kotitalouksien nettorahoitusvarat vähenivät voimakkaasti vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä, kertoo Tilastokeskus.
Kotitalouksien rahoitusvarat vähenivät 14,5 miljardia euroa vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä laskien 319,4 miljardiin euroon. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen rahoitustilinpitotilastosta. Rahoitusvaroihin kuuluvat esimerkiksi käteisraha ja pankkitalletukset, sijoitusrahastosijoitukset, pörssiosakkeet sekä muut finanssisijoitukset. Asuntovarallisuus ei kuulu niihin.
Kotitalouksien velat puolestaan pienentyivät 0,4 miljardia euroa vähentyen 184,1 miljardiin euroon. Näiden muutosten seurauksena kotitalouksien nettorahoitusvarat vähenivät 14,2 miljardilla 135,3 miljardiin euroon. Nettorahoitusvaroilla tarkoitetaan rahoitusvarojen ja velkojen erotusta.
Hallussapitotappiot käänsivät kotitalouksien rahoitusvarojen arvon jyrkkään laskuun, mikä johtui poikkeuksellisesta epävarmuudesta osake- ja muilla arvopaperimarkkinoilla ja sen aiheuttamista sijoitusten arvonalentumisista.
Vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä kotitaloudet lisäsivät sijoituksiaan rahoitusvaroihin nettomääräisesti 0,8 miljardilla eurolla. Kotitalouksien sijoitukset kasvoivat talletuksissa sekä noteeratuissa osakkeissa ja vähenivät velkapapereissa sekä sijoitusrahastoissa.
Kotitalouksien lainavelat lisääntyivät 1,7 miljardia euroa nousten 158,7 miljardiin euroon. Samaan aikaan myös kotitalouksien käytettävissä olevat tulot kasvoivat.
Ensimmäisellä neljänneksellä kotitalouksien velkaantumisaste kasvoi 0,3 prosenttiyksikköä ja oli neljänneksen lopussa 129,4 prosenttia. Kotitalouksien velkaantumisaste lasketaan suhteuttamalla kotitalouksien lainavelat neljänneksen lopussa edeltävien neljän vuosineljänneksen yhteenlaskettuun käytettävissä olevaan tuloon. Velkaantumisaste on laskettu kausitasoittamattomista luvuista.
Suomalaisilla on nettovarallisuutta ilman kiinteistöomaisuutta selvästi vähemmän kuin ruotsalaisilla, saksalaisilla tai taskalaisilla. Ruotsalaisten nettorahoitusvarat ovat henkeä kohti yli 80 000 euroa, tanskalaisen 65 000 euroa ja saksalaisen 51 000 euroa. Suomessa on vain noin 25 000 euroa.