Makrotalous

Palkansaajien ostovoima heikkenee ja tulonsiirrot nousevat selvästi

Palkkasumma pienenee, inflaatio hidastuu ja tulonsiirrot lisääntyvät, toteaa Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunnan tuore palkanmuodostuksen seurantaraportti.

Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunta julkaisi uuden palkanmuodostuksen seurantaraportin 24.6. Raportissa selvitetään ansioiden, hintojen, ostovoiman sekä kilpailukyvyn kehitystä ja niiden kehitysnäkymiä.

Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunta (Tukuseto) laatii taloudellisia selvityksiä ja laskelmia työ- ja virkaehtosopimusneuvotteluja sekä päätöksentekoa varten. Toimikunnassa ovat edustettuina muun muassa keskeiset työmarkkinajärjestöt. Valtiovarainministeriön kansantalousosasto toimii toimikunnan sihteeristönä.

Kansantalouden palkansaajien yhteenlasketun ostovoiman arvioidaan kasvaneen 2,1 prosenttia vuonna 2019. Ostovoima vähenee 1,3 prosenttia vuonna 2020, mutta kasvaa jälleen 1,1 prosenttia vuosina 2021 ja 2022. Ostovoiman kasvua hidastaa koronaepidemia ja sen vaikutukset talouden kehitykseen.

Työllisyyden voimakkaan vähenemisen myötä palkkasumma pienenee tänä vuonna vajaat kolme prosenttia. Palkkasumman kasvu jatkuu vajaan kolmen prosentin vuosivauhtia tulevina vuosina. Työpanoksen kasvu sekä ansiotason nousu tukevat palkkasumman kasvua. 

Nimelliset ansiot lisääntyivät viime vuonna 2,2 prosenttia. Vuosille 2020–2021 neuvotellut sopimuskorotukset nostavat palkkoja tänä vuonna 1,2 prosenttia ja ensi vuonna noin puoli prosenttiyksikköä enemmän. Ansiotaso kasvaa ennusteen mukaan 1,6 prosenttia vuonna 2020 ja 2,5 prosenttia vuonna 2021.

Suomessa palkansaajakorvaukset palkansaajaa kohden nousivat 1,6 prosenttia vuonna 2019, kun euroalueella ne nousivat keskimäärin 2,0 prosenttia. Euroopan komissio ennustaa Suomen palkansaajakorvausten kasvun olevan vuosina 2019–2021 keskimäärin 2,1 prosenttia palkansaajaa kohden, mikä ylittää euroalueelle ennustetun keskiarvon 1,1 prosenttia, mutta esimerkiksi Suomen osalta siinä ei ole huomioitu tilapäisen työeläkemaksualennuksen vaikutusta.

Maailmantalouden taantuma ja koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi tehdyt rajoitustoimet supistavat Suomen taloutta merkittävästi tänä vuonna. Tuotannon jyrkkä väheneminen, työllisyyden väheneminen, hintojen ja kustannusten nousun hidastuminen sekä harjoitettu politiikka vaikuttavat moniin indikaattoreihin paljon keskimääräistä suhdannevaihtelua enemmän.

Vertaile säästötilit ja löydä markkinoiden paras korko!

  • Laske hetkessä säästösi laskurin avulla ja siirry tuotteiden vertailuun
  • Helppo ja nopea vertailu, löydät tarvitsemasi jo minuutissa

Lue lisää VertaaEnsin.fi-sivuilta

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös