Yrittäjyys

Warren Buffett: Palkkaa työntekijöitä, joilla on näitä ominaisuuksia

Älykkyys ei ole työhaastattelussa tärkein kriteeri.

Warren Buffett on yksi maailman rikkaimmista ihmisistä ja kuuluisimmista sijoittajista. Hän on tunnettu sijoitusneuvoistaan, mutta tällä kertaa Berkshire Hathawayn toimitusjohtaja tarjoaa neuvoja uusien työntekijöiden palkkaamiseen. Inc. tuo esiin luonteenpiirteitä, joita Buffett arvostaa potentiaalisissa työntekijöissä.

”Etsimme kolmea asiaa, kun palkkaamme uusia työntekijöitä. Etsimme älykkyyttä, aloitekykyä tai energisyyttä ja korkeaa moraalia. Jos heillä ei ole jälkimmäistä, kaksi ensimmäistä tuhoaa sinut, sillä jos haluatte saada jonkun ilman korkeaa moraalia, hänen tulisi olla laiska ja tyhmä”, Business Insider raportoi Buffettin sanoneen.

Miksi Buffetille korkea moraali sitten on niin ensisijaisen tärkeää työnhakijassa? Inc. tuo esiin neljä seikkaa, joita Buffett pitää työnhakijassa tärkeänä.

1. He eivät valehtele päin naamaa

Yhdysvaltaisen Checksterin teettämässä kyselytutkimuksessa 78 prosenttia vastaajista myönsi, että olivat valehdelleet tai valehtelisivat kyvyistään ja suosituksistaan työhaastattelussa.

Työhaastatteluissa saatetaankin helposti puhua ohi suun sen mukaan, mitä tietää tai olettaa haastattelijan haluavan kuulla vastaukseksi. Psykologi Mikael Saarinen kertoo HS:lle, että ihminen yrittää pitää kaikissa tilanteissa mahdollisimman eheää kuvaa itsestään.

Jos lähes kahdeksan kymmenestä henkilöstä valehtelee haastattelussa, on haasteellista löytää rehellisiä kandidaatteja. Vaikka oikean henkilön palkkaaminen voisi olla pidempi prosessi, se kannattaa, sillä ajan kanssa se voi osoittautua hyvinkin kannattavaksi sijoitukseksi. Psykologi Saarisen mukaan monissa yrityksissä ollaan aika sokeita sen suhteen, millaisia ihmisiä ja taitoja yritykseen oikeasti tarvitaan.

2. He eivät varasta yritykseltä

Miksi Buffett arvostaa korkeaa moraalia niin paljon? Tämä on simppeliä. Älykkäät ja kunnianhimoiset ihmiset, joilla on huono moraali, ovat niitä, jotka varastavat yritykseltäsi, myyvät luottamuksellista tietoa kilpailijoille tai eroavat ottaen mukaansa koko asiakaskantasi. Korkean moraalin löytäminen alaisissa ei välttämättä ole niin helppoa, mutta on vaivan arvoista.

3. He pitävät sanansa

JetBluen puheenjohtaja ja The 10 Laws of Trust -kirjan kirjoittaja Joel Peterson kertoo Inc.:lle, että rehellisten ja suoraselkäisten tiiminjäsenten kanssa työskentely on sujuvaa. ”Asiat etenevät nopeammin, innovoit enemmän, ihmiset ovat joustavampia, kekseliäitä ja kaikilla on hauskempaa.”

”Suoraselkäisyyden omaksuminen tarkoittaa muun muassa sitä, että ero sen välillä mitä sanot tekeväsi ja sen, mitä todella teet, on pieni”, Peterson jatkaa.

Korkean moraalin omaavat henkilöt toteuttavat lupauksensa ja sitoumuksensa. Hekin totta kai ovat ihmisiä ja tekevät virheitä sekä antavat tilaa epäonnistumisille, mutta he ottavat vastuun teoistaan.

4. He ovat määrätietoisia

Konfliktit ihmisten välillä ovat väistämättömiä. Suoraselkäiset työntekijät kohtaavat myrskyn silmän, sen sijaan, että olisivat passiivis-aggressiivisia tai tekisivät kaikkensa välttääkseen konflikteja. He ymmärtävät, että tilanne raukeaa nopeiten hyvien kuuntelu- ja keskustelutaitojen avulla. Konflikti voi paisua suureksi ja siitä voi tulla ikäviä seuraamuksia, jos asiaa ei käsitellä heti.

Warren Buffett ei välitä paljon tililläsi on rahaa – näillä asioilla on enemmän merkitystä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös