Käänneyhtiöt

Enersense on todellinen käänneyhtiö – osake kivunnut alle kuukaudessa yli 170 prosenttia

Sijoittajat ovat innostuneet Helsingin pörssin pienyhtiöstä. Syyt innostukselle ovat selvät.

Helsingin pörssissä on nähty viime päivinä rajua kurssinousua teollisuuden henkilöstöpalveluja tarjoavassa Enersense-yhtiössä. Kesäkuun 11. päivän jälkeen yhtiön osakekurssi on kivunnut jo lähes 172 prosenttia.

Enersense listautui First North -markkinapaikalle huhtikuussa 2018. Pörssitaival ei alkanut kovin mallikkaasti, sillä alkuvuodesta 2019 yhtiön osakekurssi syöksyi yhdessä päivässä lähes 36 prosenttia, kun yhtiö antoi negatiivisen tulosvaroituksen. Enersense varoitti vuoden 2018 liikevaihto jäävän edellisvuoden tasolle. Aiemmin yhtiö arvioi vuoden 2018 puolivuosikatsauksessa liikevaihdon kasvun jatkuvan.

Sijoituskolumnisti ja vuoden sijoittajaksi valittu Aki Pyysing ei säästellyt sanojaan kommentoidessaan Enersensen tulosvaroitusta.

“Vuoden 2018 Pahin Listauskusetus -kilpailussa #Enersense on ylivoimainen ennakkosuosikki. “Esimerkiksi Olkiluoto 3 -hankkeen merkitys liiketoiminnallemme väheni loppuvuonna ennakoitua nopeammin” -Vai odotetusti ja sen takia annilla olikin kiire🤔?”, Pyysing kirjoitti helmikuussa Twitterissä.

Viime vuonna yhtiö teki lähes 1,9 miljoonan euron tappiollisen tuloksen, mutta liikevaihto kasvoi kuitenkin lähes 23 prosenttia vuodesta 2018.

Enersensen toimitusjohtaja Jussi Holopainen, kertoi tilinpäätöksen yhteydessä, että taloudellisesti haastavissa olosuhteissa alkanut vuosi 2019 kääntyi liikevaihdon kasvuksi sekä kansainvälistymiseksi.

”Myös kannattavuudessa saimme aikaan huomattavaa parannusta. Vuonna 2019 palasimme merkittävän kasvun yhtiöksi, ja onnistuimme kääntämään kannattavuutemme positiiviseksi toisen vuosipuoliskon aikana. Vahva käänne kasvukäyrälle on tapahtunut, vaikkakin koko tilikauden osalta kannattavuutemme jäi vielä tappiolliseksi”, Holopainen totesi.

Viimein tässä kuussa yhtiö teki sijoittajien silmissä selkeän käänteen. Enersense antoi 15.6. positiivisen tulosvaroituksen.

Yhtiö nosti vuoden 2020 käyttökatearviota 2,5–3,5 miljoonaan euroon. Vuoden 2019 tilinpäätöstiedotteessaan yhtiö arvioi käyttökatteen olevan 1,5–2,5 miljoonaa euroa vuonna 2020.

Ohjeistuksen noston syynä on erityisen hyvä tuloskehitys kotimaan projektiliiketoiminnassa alkuvuoden aikana.

Myöhemmin heinäkuun alussa Enersense kertoi, että se ostaa Empower-yhtiön koko osakekannan.

”Listautumisen yhteydessä lähdimme tavoittelemaan 100 miljoonan euron liikevaihtoa vuoteen 2021 mennessä. Nyt syntyvän yrityskaupan myötä voimme ylpeänä todeta, että olemme onnistuneesti saavuttaneet ja merkittävästi ylittäneet kasvutavoitteen”, hehkutti kasvunäkymiä toimitusjohtaja Holopainen.

Holopaisen mukaan Enersensen tavoitteena on laajentaa toimintaa Itämeren alueen maihin. Yrityskaupan myötä yhtiön maantieteellinen jalanjälki tulee näkymään yhä voimakkaammin myös Baltian maissa.

”Kasvustrategiamme kulmakivenä on kasvaa yritysostoin ja olemme onnistuneet strategiamme toteuttamisessa erinomaisen hyvin”, Holopainen toteaa.

Enersensen positiivinen tulosvaroitus osoittaa, että edellisvuosien kannattavuushaasteiden juurisyitä on saatu korjattua ja kannattavuuskäänne etenee oikeansuuntaisilla urilla, Inderesin analyytikko Petri Gostowski arvioi.

Alkuvuoden aikana Enersense on tiedottanut uusista sopimuksista. Gostowskin mukaan yhtiön projektikannan keskimääräinen kannattavuus on vahvistunut edellisvuosien heikosta tasosta selvästi, mikä yhdessä jo toteutettujen sopeuttamistoimien kanssa tukee kannattavuuden normalisoitumista kohti liiketoiminnan kannattavuuspotentiaalia.

Inderesin suositus Enersensen osakkeelle on osta ja osakkeen tavoitehinta on 2,5 euroa. Inderes nosti yhtiön tavoitehintaa poikkeuksellisen rajusti, sillä aiempi tavoitehinta oli 1,35 euroa.

Nyt yhtiön osakekurssi on kivunnut jo 4,46 euroon, eli selvästi yli Inderesin tavoitetason.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös