Kumppaniblogit

Toisen vuosineljänneksen tulosennusteet

Poikkeuksellinen tuloskausi alkaa: pörssiyritykset joutuvat viimein kertomaan pandemian vaikutuksista tuloksiin.

Monien yhtiöiden Q2-tulos tai jopa koko kuluva vuosi on enemmän tai vähemmän pilalla. Moni tuotannollinen yritys kärsi koronasta kahdella tapaa: ensinnäkin yrityksen omiin toimintoihin tuli häiriöitä epidemialta suojautumisen takia. Toiseksi asiakaskysyntä hiipui kun kuluttajat piileskelivät kotioloissa.

Näiden tekijöiden lisäksi rahoitusalalla, asiakkaiden talousvaikeudet ja niistä seuraavat luottotappiot alkavat näkyä tuloksissa jo nyt tai loppuvuoden aikana. Joidenkin yritysten tila koheni nopeasti, kun koronaan liittyviä rajoitustoimia purettiin. Kuitenkin, uusi epidemia-aalto saattaa vaatia uusia rajoitustoimia ja siten aiheuttaa uuden romahduksen.

Koronasta saattaa seurata joillekin yrityksille pitkä vaisumpi jakso. Rakentaminen lienee yksi tälläinen toimiala, jota korona rasittaa myös vuonna 2021.

Yksi koronan kurittamista yhtiöistä on Finnair, joka ennätti jo keräämään omistajiltaan lisärahoitusta. Toisessa ääripäässä on toimialoja ja tuotteita, joilla korona on ainakin tilapäisesti kiihdyttänyt kysyntää. Tokmanni ehti jo tiedottaa vahvasta toisesta vuosineljänneksestä.

Alkavan tuloskierroksen ominaispiirre on ankea kannattavuus, johon on lisäksi poikkeuksellisen heikko näkyvyys. Normaalisti vuosineljänneksen vaihtuessa tulee useita tulosvaroituksia. Nyt on ollut melko hiljaista. Syy hiljaisuuteen on se, että suuri osa yrityksistä veti pois kaiken tulosohjeistuksensa, eikä niillä siten ole ohjeistusta, johon liittyen olisi tulosvaroitettava.

Alkava tuloskausi on poikkeuksellisen kiinnostava, koska nyt viimein moni ”radiohiljaisuutta” pitänyt yritys antanee arvion koronakriisin vaikutuksesta. Lisäksi yritykset, jotka eivät vieläkään anna kunnollista ohjeistusta loppuvuodelle, joutuvat kertomaan toisen vuosineljänneksen luvut. Niistä voi lukea paljon koronan yrityskohtaisista vaikutuksista.

Ennusteet on tälläkertaa laskettu 86 yritykselle. Ne koskevat vuoden 2020 toista vuosineljännestä (Q2/2020), koko vuotta 2020 ja koko vuotta 2021. Ennusteet ovat “konsensusennusteita” eli keskiarvoja laskettuna Sergion listalla, Piksussa (Timon OMXH listalla, Analyysit/Suomiosakkeet) ja Talousmentorissa julkaistuista luvuista. Kerätyistä tiedoista on soveltuvin osin laskettu ennusteet liikevaihdolle, liikevoitolle, nettotulokselle, osakekohtaiselle tulokselle (EPS) ja vuoden “tuloksesta maksettavalle” osingolle ja tavoitekurssille.

Lisätietoja näistä ennusteista ja niiden tuottamisesta on luettavissa aikaisemmasta artikkelista. Alla keskeisimmät ennusteet.

2q20 ennusteet

Taulukon luvut ovat – raportointivaluutasta riippumatta – ilmoitettu miljoonina eurona.

Listan ennusteet koskevat pääsääntöisesti raportoituja lukuja, vaikka yhtiön oma tavoitteenasetanta koskisi oikaistuja lukuja tai vaikka analyytikkojen enemmistö ennustaisi oikaistuja lukua. Esimerkiksi Nokian tapauksessa tälläinen raportoitujen ja oikaistujen lukujen ero on perinteisesti ollut merkittävä.

Yllälistattujen yhtiöiden osalta tuloskauden ehtivät jo aloittamaan Panostaja, jonka vuosipuolisko loppui jo huhtikuun loppuun ja Admicom, joka julkisti tuloksensa jo 1.7. klo 15:30 eli huikaisevat 15 tuntia 30 minuuttia raportointijakson päättymisen jälkeen. Seuraavana yllämainituista tulosjulkistajista on vuorossa Elisa. Tuloskauden hektinen viikko alkaa 20.7.

Ennusteisiin liittyviä täydentäviä tietoja löytyy yllämainituilta Sergion, Piksun ja Talousmentorin sivustoilta. Sergion työkalusta löytyy runsaasti muita täydentäviä tunnuslukuja. Piksun taulukossa on mukana pääsääntöisesti vapaan kassavirran menetelmällä tuotettu tavoitekurssi. Kattavampi ennuste valituille yhtiöille, mukaanlukien vertailujakson 2q19 lukuja, ilmestyy Piksun twitteriin tuloskauden edetessä.

Ylläolevat ennusteet on tuotettu kesä-heinäkuun 2020 vaihteessa. Sen jälkeen annettuja yhtiöden tulosten ennakkotietoja, kuten mahdollisia tulosvaroituksia ei välttämättä ole huomioitu listan tiedoissa. Ennusteet eivät ole sijoitussuosituksia eikä niitä pidä sellaiseksi tulkita. Listan tuottamisessa mukana olevilla tahoilla on sijoituksia useissa listalla mainituissa yhtiöissä. Mikään näistä positioista ei kuitenkaan tällähetkellä ylitä 0,5 prosenttia yrityksen osakemäärästä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös