Kumppaniblogit

Tuloskausi alkaa. Oletko valmis?

Pörssiyritykset julkistavat vuoden 2019 ensimmäisen vuosipuoliskon tuloksensa lähipäivinä. Millaisia tuloksia sijoittajat odottavat Helsingin pörssin yhtiöille?

Monet sijoittajat ja analyytikot keräävät pörssiyritysten taloustietoja järjestelmällisesti yritysten osavuosikatsauksista ja tilinpäätöksistä. Tälläisiin tietoihin perustuen tuotetaan ennusteita esimerkiksi yrityksen liikevaihdon tai nettotuloksen kehityksestä. Ennusteita päivitetään, kun yritys julkistaa osavuosikatsauksensa tai muuta uutta ja merkittävää tietoa ilmaantuu.

Toisistaan riippumattomasti tuotetuista ennusteista voidaan laskea ”konsensusennuste” mediaanina tai keskiarvona valitusta taloustiedosta esimerkiksi osakekohtaisesta tuloksesta. Konsensusennuste kiteyttää markkinoiden odotukset yrityksen tuloskunnolle. Usein osakkeen kurssi laskee, mikäli yhtiön tulos ei yllä konsensusennusteen mukaiseen tasoon. Vastaavasti kurssi nousee, mikäli yhtiön ilmoittama tulos ylittää konsensusennusteen mukaisen tuloksen. Joskus kurssireaktio osavuosikatsauksen julkistuksen yhteydessä perustuu johonkin muuhun seikkaan esimerkiksi siihen, että yhtiö ilmoittaa tulevaisuudennäkymiensä merkittävästä muutoksesta.

Osakekauppaa harkitsevan sijoittajan kannattaa tuntea yrityksen konsensusennuste, verrata konsensusennustetta yrityksen osavuosikatsauksessa ilmoittamaan tasoon ja hyödyntää näitä tietoja kaupankäynnissä. Konsensusennusteen ja yrityksen toteutuneen tuloskunnon välinen suuri ero voi kertoa yrityksen tilanteen yllättävästä muutoksesta. joskus tälläinen yrityksen tilanteen äkillinen muutos olisi ollut huolellisella analyysillä nähtävissä. Tälläisessä tapauksessa konsensusennusteen ja toteutuneen tuloksen välinen suuri ero kertoo analyysin huonosta laadusta.

Suomalaisia pörssiyrityksiä koskevia konsensusennusteita näyttää tuottavan ainakin Vara Research. Lisäksi Talousmentor, Piksu ja Sergio ovat laskeneet konsensusennusteita omista tulosennusteistaan. Heidän tuottamia vuoden 2018 tuloksia koskevia ennusteita on aiemmin julkaistu Salkunrakentajassa.

Tällä kertaa Talousmentor, Piksu ja Sergio ovat tuottaneet omat tulosennusteensa koskien vuosien 2019 ja 2020 tuloksia sekä vuoden 2019 toisen vuosineljänneksen tuloksia. Näistä on soveltuvin osin laskettu konsensusennusteet seuraaville tunnusluvuille: liikevaihto, liikevoitto (EBIT), nettovoitto, osakekohtainen tulos (EPS) ja vuoden ”tuloksesta maksettava” osinko.

Yhteenveto Talousmentorin, Piksun ja Sergion tulosennusteista löytyy Salkunrakentajasta lähipäivinä eli juuri sopivasti ennen toisen vuosineljänneksen tuloskauden käynnistymistä (yhteenveto löytyy tästä). Lisätietoja ennusteista on saatavana yllämainituilta Sergion, Piksun ja Talousmentorin saiteilta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös