Talouden trendit

Kotitaloudet nostivat kulutusluottoja vilkkaammin kuin koskaan

Toukokuussa 2019 luottolaitoksista nostettiin vakuudettomia kulutusluottoja enemmän kuin koskaan aikaisemmin kuukauden aikana.

Suomen Pankin mukaan kotitaloudet nostivat toukokuussa 2019 uusia asuntolainoja 1,9 miljardin euron edestä, mikä on 130 miljoonaa euroa enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana.

Viimeksi asuntolainoja nostettiin enemmän kesäkuussa 2012, ja tammi-toukokuussa 2019 asuntolainoja on nostettu 1,5 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana, SP kertoo.

Asuntolainojen kasvun myötä asuntolainakanta kasvoi 98,5 miljardiin euroon, ja sen kasvuvauhti (2 %) oli toukokuussa nopeimmillaan sitten vuoden 2018 heinäkuun. Asuntolainojen kasvua ruokki uusien asuntolainojen alhainen korkokanta. Sovittu vuosikorko laski huhtikuusta ja oli 0,78 prosenttia toukokuussa. 

Myös vakuudettomien kulutusluottojen kasvu jatkui nopeana.

SP:n mukaan toukokuussa 2019 uusia vakuudettomia kulutusluottoja nostettiin luottolaitoksista 290 miljoonan euron edestä, mikä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin kuukauden aikana.

Vakuudettomien kulutusluottojen kanta (5,4 mrd. euroa) kasvoi lähes 12 prosenttia vuosikasvuvauhdilla, ja sen vuoksi luottolaitosten kotitalouksille myöntämien kulutusluottojen kanta kasvoi 16 miljardiin euroon toukokuussa 2019.

Kasvava osa kulutusluotoista myönnetään SP:n mukaan luottolaitossektorin ulkopuolelta tai ulkomailta. Kokonaisuudessaan kotitalouksien kulutusluottokanta oli arviolta 22 miljardia euroa maaliskuun 2019 lopussa.

SP:n mukaan vapaa-ajanasuntolainojen kysyntä on yleensä vilkkaimmillaan touko-syyskuussa. Toukokuussa 2019 uusia vapaa-ajanasuntolainoja nostettiin 93 miljoonan euron edestä, mikä on seitsemän prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana.

Uusien vapaa-ajanasuntolainojen korko oli ennätyksellisen alhainen (0,95 %) toukokuussa. Vapaa-ajanasuntolainojen kanta oli 3,6 miljardia euroa toukokuun 2019 lopussa ja kannan vuosikasvuvauhti 2,5 prosenttia. Luottolaitosten myöntämien kotitalouslainojen kanta oli yhteensä 131,9 miljardia. euroa toukokuun 2019 lopussa.

Vakuudettomien kulutusluottojen kasvu on sikäli huolestuttavaa, että esimerkiksi maksuhäiriöt ovat Suomessa edelleen kasvussa. Maksuhäiriömerkintöjä oli kesäkuun lopussa yhteensä 382 700 suomalaisella, kertoo Asiakastieto. Vuodessa määrä on kasvanut 4 000 henkilöllä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös