Arvo-osakkeet

Sammon Hastings-kauppa jakaa mielipiteitä

Sijoittajat pettyivät Sammon aikomukseen ostaa brittiläinen vakuutusyhtiö.

Sampo kertoi keskiviikkona, että se on tehnyt ostotarjouksen brittiläisestä Hastings Group Holdings -vahinkovakuutusyhtiöstä.

Sampo ja eteläafrikkalainen RMI ovat tänään julkistaneet suositellun käteisostotarjouksen hankkiakseen kaikki kaikki Hastingsin liikkeeseenlaskemat ja liikkeeseenlaskettavat osakkeet, jotka eivät jo ole Sammon ja RMI:n omistuksessa tai määräysvallassa.

Vuonna 1996 perustettu Hasting on yksi johtavista vahinkovakuutusten tarjoajista Yhdistyneen kuningaskunnan markkinalla. Sillä on noin kolme miljoonaa asiakasta ja se työllistää yli 3 500 henkilöä toimipaikoissaan Bexhillissä, Leicesterissä, Gibraltarilla ja Lontoossa. Hastings tarjoaa selkeitä tuotteita ja palveluita niin auto-, moottoripyörä-, pakettiauto- kuin kotivakuutusasiakkaille Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Sampo ja RMI ovat perustaneet yhteisesti omistetun yhtiön Hastingsin hankkimista varten. Tarjouksen loppuunsaattamisen jälkeen Sammolla olisi omistuksessaan ja määräysvallassaan 70 prosenttia ja RMI:llä 30 prosenttia kaikista yhteisesti omistetun yhtiön osakkeista ja äänistä.

Sammon sijoituksen suuruus, perustuen sen 70 prosentin hankintaosuuteen, olisi 1,16 miljardia puntaa eli 1,29 miljardia euroa tarjoushinnan mukaisesti laskettuna.

Sammon osake pakitti keskiviikkona 4,2 prosenttia sen jälkeen, kun Sampo oli ilmoittanut yrityskaupasta. Sijoittajia luultavasti huolettaa kauppahinta sekä omistusjärjestely, jossa Sampo ei omistaisi Hastingsia kokonaan.

Tarjoushinta on 2,5 euroa jokaisesta Hastingsin osakkeesta, mikä vastaa noin 37,5 prosentin preemiota verrattuna Hastingsin osakkeiden heinäkuun lopun kurssiin.

70 prosentin omistusosuus Hastingsista tarkoittanee sitä, ettei brittiyhtiötä tulla ainakaan lähitulevaisuudessa yhdistämään Sammon muuhun vahinkovakuutustoimintaan. Se taas saattaa tarkoittaa sitä, että mahdolliset synergiahyödyt yrityskaupasta jäävät vähäisiksi.

Inderesin analyytikko Matias Arola toteaa artikkelissaan, ettei ostotarjous tullut yllätyksenä. Markkinahuhut mahdollisesta järjestelystä lähtivät liikkeelle jo viime viikolla.

Arolan mielestä järjestelyn omistusrakenne ei ole järjestelyssä kaikista optimaalisin. Sammon omistus tulee olemaan siis 70 prosenttia. Inderes pitää kuitenkin mahdollisena, että Sampo tulee kasvattamaan omistustaan yhtiössä myöhemmin.

Inderes suhtautuu silti järjestelyyn edelleen varovaisen positiivisesti ottaen huomioon Hastingsin laadukkaalta vaikuttavan liiketoiminnan ja Sammon historialliset yritysjärjestelyjen näytöt. Kyse ei ole myöskään rahallisesti suuren luokan liikkeestä.

”Huomautamme sijoittajille, että kauppa on Sammon mittakaavassa suhteellisen pieni ja näkemyksemme mukaan järjestelyn symbolinen arvo onkin selvästi itse kaupan kokoluokkaa merkittävämpi, sillä kaupan myötä Sammon sijoittajatarina ottaa askeleen kohti puhtaan vakuutuskonsernin suuntaan”, Arola toteaa.

Alla olevalla videolla OP:n pääanalyytikko Antti Saari pohtii Hastings-kauppaa. Saaren mukaan Hastingsin ostohinta on selvästi korkeampi kuin mitä markkinoilla ennakkoon ounasteltiin.

Sampo julkisti keskiviikkona myös toisen vuosineljänneksen tulosraporttinsa, eikä se tarjonnut yllätyksiä suuntaan taikka toiseen. Finanssikonsernin tulos ennen veroja laski huhti–kesäkuussa 407 miljoonaan euroon edellisen vuoden verrokkineljänneksen 506 miljoonasta eurosta.

Analyytikot odottivat keskimäärin 410 miljoonan euron tulosta, joten tulos osui melko tarkasti odotuksiin.

Matias Arola pitää Sampoa edelleen aliarvostettuna nykyisellä kurssitasolla.

”Emme pidä perusteltuna, että Sampoa hinnoitellaan alle sen osien summan ja odotammekin kurssin korjaavan asteittain kohti osien summaa, kunhan markkinan fokus siirtyy muotoa hakevasta sijoitustarinasta osakkeen fundamentteihin. Osien summan luoma nousuvara yhdessä lähes 6 %:n osinkotuoton kanssa tarjoavat näkemyksemme mukaan sijoittajalle edelleen hyvän riski/tuotto-suhteen”, Arola toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös