Asunnot ja kiinteistöt

Helsinki tarjoaa asuntosijoittajalle vaatimatonta vuokratuottoa, mutta hyvää arvonnousua

Tulevina vuosina pääkaupungin asuntomarkkinaan tulevat erityisesti vaikuttamaan uudet pikaraitiotieyhteydet, arvioi ekonomisti.

Suomen Vuokranantajien ja Pellervon taloustutkimuksen vuosittaisessa vuokratuottotutkimuksessa käsitellään eri kaupunkien näkymiä yksityisen vuokranantajan näkökulmasta. Tuottoennusteessa arvioidaan vuokratuoton ja asuntojen arvon kehitystä yhteensä 24 kaupungissa. Tutkimus on tehty vuodesta 2013 alkaen. Vuoden 2020 tutkimus on julkaistu 4.8.2020.

Alueellisia kehitystekijöitä laajemmin huomioivassa kaupunkinrankingissa kaupungit järjestetään kaupungit jokaisen muuttujan mukaan paremmuusjärjestykseen. Lopullinen sijoitus saadaan summaamalla sijat yhteen ilman painotuksia.

Vuokratuoton ja hintojen kehityksen ohella alueellisten kehitystekijöiden muutokset vaikuttavat alueiden kiinnostavuuteen asuntosijoittajan näkökulmasta – siksi muuttujia on kaiken kaikkiaan 10. Niitä ovat vuokratuoton ja arvonnousun lisäksi esimerkiksi väestönkasvu, kotitalouksien käytettävissä olevat tulot, hintojen vaihtelu ja asumismenojen osuus nettotuloista.

Kaupunkirankingin kärkeen nousee välivuoden jälkeen Kuopio, jossa sekä vuokratuoton että arvonnousun huomioivaksi keskimääräiseksi kokonaistuotoksi ennustetaan 6,6 prosenttia. Toiselle sijalle ylsi Rovaniemi ja kolmannelle Oulu.

Helsingissä vertailukaupunkien alhaisin vuokratuotto

Helsinki sijoittuu 24 kaupungin joukossa seitsemännelle sijalle.

PTT:n laatimassa asuntosijoittamisen alueellisessa tuottoennusteessa arvioidaan Helsingin yksiöiden keskimääräisen vuokratuoton ennen veroja olevan 3,2 prosenttia vuosina 2020–2023. Arvio on käytännössä pysytellyt samana kuin viime vuoden ennusteessa.

Yksiöiden arvon ennakoidaan nousevan vastaavalla ajanjaksolla 3,4 prosentilla. Sekä vuokratuoton että arvonnousun huomioivaksi asuntosijoittajan keskimääräiseksi kokonaistuotoksi ennustetaan 6,6 prosenttia. Ennuste on laskenut viime vuodesta, mutta on selkeästi tutkimuksen kaupunkien keskiarvon yläpuolella.

Myös kaksioissa ja suuremmissa asunnoissa ennustettu kokonaistuotto laskee vuodentakaisesta ennusteesta, mutta pysyttelee edelleen tarkasteltujen kaupunkien kärjessä.

”Helsingissä ennustettu keskimääräinen vuokratuotto on kaikenkokoisissa asunnoissa vertailun kaupunkien alhaisin. Ennustetun arvonnousun osalta Helsinki on puolestaan kärkisijalla. Pääkaupungissa arvonnousu onkin keskeisessä roolissa asuntosijoittajan kokonaistuoton kannalta. Helsingissä riskit asuntojen arvonlaskusta tai vaikeuksista löytää vuokralainen ovat pienet”, toteaa Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.

Helsinki ja koko pääkaupunkiseutu on jo usean vuoden ajan erkaantunut asuntojen hinnoissa muusta Suomesta. Asuntomarkkinoiden kahtiajako on jatkunut tänäkin vuonna.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat vuoden 2019 kesäkuuhun verrattuna pääkaupunkiseudulla vajaan prosentin ja laskivat muualla maassa 4 prosenttia. Toukokuuhun verrattuna hinnat pysyivät ennallaan koko maassa.

Löytyvätkö tuottavimmat asuntosijoitukset Raidejokerin varrelta?

Tuottoennusteessa on arvioitu myös asuntosijoittamisen keskimääräisten tuottojen kehitystä yksiöissä Helsingin sisällä hyödyntämällä Tilastokeskuksen käyttämää kalleusalueluokittelua, jossa kaupunki jaetaan neliöhintojen perusteella neljään kalleusalueeseen.

Helsingissä ennustettu vuokratuotto on matalin ydinkeskustassa (Helsinki 1) ja korkein Itä- ja Pohjois-Helsingistä muodostuvalla nelosalueella. Arvonnousu on nelosalueella heikointa ja suurinta ydinkeskustaa ympäröivällä kakkosalueella.

Kokonaistuottoarviossa kärkeen kirii kuitenkin Helsingin kolmosalue (7,1 %), jossa sekä arvonnousun että vuokratuoton arvioidaan olevan korkeita. Tuleva Raidejokeri tulee parantamaan yhteyksiä monissa Helsingin kolmosalueeseen lukeutuvissa kaupunginosissa, kuten esimerkiksi Pohjois-Haagassa, Oulunkylän ympäristössä ja Viikissä.

Helsingin kalleusalueet

Kuva: Helsingin kaupunki ja Tilastokeskus

”Helsingin kasvu jatkuu nopeana. Kaupungin haasteena on ollut kovaan asuntojen kysyntään vastaaminen”, arvio Rokkanen.

Ekonomistin mukaan tulevina vuosina asuntomarkkinaan tulevat erityisesti vaikuttamaan uudet pikaraitiotieyhteydet. Vuonna 2024 valmistuva Raidejokeri parantaa poikittaisia liikkumisyhteyksiä erityisesti Haagasta, Maunulasta, Oulunkylästä ja Pihlajistosta sekä Viikin että Otaniemen kampusalueille.

”Yhteyksien parantuminen nostaa alueilla pienten asuntojen kysyntää. Toivottavasti niitä myös sallitaan rakentaa kysyntää vastaavasti asemien ympäristöön”, Rokkanen arvio.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös