Kasvuosakkeet

Kyösti Kakkonen Enersensestä: ”Lähden siitä, että sijoitukseni arvo nousee”

Kyösti Kakkonen yrittäjä sijoittaja
Kauppaneuvos Kyösti Kakkonen.

Osakekurssi nousukiidossa, iiläinen sijoittaja Markku Kankaala korostaa yrittäjävetoisuutta.

Päästötön energia säkenöi pörssissä. Toimialan uusin pörssitulokas eli energia-alan palveluyritys Enersense vetää vauhdilla sijoittajia puoleensa. 

Kauppaneuvos Kyösti Kakkonen nostaa esiin ankkurisijoittajana yhtiön ”potentiaalin”, mikä puolsi sijoitusta Enersenseen. 

Helsingin pörssin pre-listalla noteeratun yhtiön pörssiarvo on kymmenessä kuukaudessa ampaissut noin kahdeksan miljoonasta euroa yli 66 miljoonan euron tasolle. Kurssitaso on jo lyönyt laudalta pörssipiirien povaukset noin 6,50 euron tavoitehinnasta. Osake kiipeää jo yli seitsemän euron ja oli heinäkuun puolessavälissä 3,60 euroa.  

Enersensen uudet ja yrittäjävetoiset omistajat ovat lukujen valossa nopeasti ja voitollisesti jalkautuneet verkkoapajille, joille etenkin tuulivoima lykkää uusia investointeja.  

Aktiiviomistajista tunnettu, iiläinen sijoittaja ja yrittäjä Markku Kankaala johtaa Enersensen hallitusta. Yhtiö tavoittelee listausta pörssin päälistalle.  

”Liiketoiminnan ajuriksi on tullut yrittäjävetoisuus, mikä tuottaa tulosta. Strategian myllerrys päästöttömään on mennyt läpi nopeasti, ilman loputtomia maratonpalavereja”, Kankaala jatkaa.   

Enemmistö Enersensensestä siirtyi Aktiiviomistaja-sijoittajaryhmälle ja toimivalle johdolle helmikuussa.  

Kankaala ja tunnetut pohjalaiset yrittäjät Petri Suokas ja Martti Haapala kuuluvat osakkaana yhtiön suurimpaan omistajaan MBÅ Investiin. Kankaala omistaa noin kahdeksan prosenttia suoraan MBÅ:sta, jolle kuuluu noin 28 prosentin osuus Enersensestä.  

Kankaalan sijoituskumppanin, Kakkosen hallinnoima Joensuun Kauppa- ja Kone pitää hallussaan noin 16 prosenttia Enersensen osakkeista. Joensuun Kauppa- ja Kone osallistui aiemmin noin 3,5 miljoonalla eurolla Enersensin kahdeksan miljoonan euron antiin, mikä nosti osaltaan yhtiön kovalle pohjalle. Annissa osakkeen hinta oli 2,22 euroa.  

”Lähdin sijoituksessani siitä, että osakekurssi nousee ja samalla yhtiön johto osaa hommansa. Uusia tilauksiakin on jo tullut”, Kakkonen toteaa.  

Enersense osti heinäkuussa yhdellä eurolla energia-alan palveluyrityksen Empowerin. Osto juoksutti noin 185 miljoonaa euroa lisää liikevaihtoa. 

Enersense ei vielä ole antanut liikevaihdon ennustetta kuluvalle vuodelle. 

Kakkonen osallistui jo yhtenä pääarkkitehtinä tappiollisen ja velkaisen Empowerin pelastusoperaatioihin ja ryhtyi sitten ankkurirahoittajaksi Enersensessä. Empower päätyi sitten Enersenselle uuden hallituksen ja johdon operaationa.  

Enersensen osakas, toimitusjohtaja Jussi Holopainen korostaa, että yhtiö pitää kiinni kannattavuudessa tilauskilpailussa, jossa hinnat ovat pysyneet paremminkin lasku- kuin nousukierteessä.  

”Yrittäjävetoisuus pitää yhtiön läpinäkyvänä esimerkiksi tulojen ja menojen osalta”, Holopainen jatkaa.  

Voitot ja tuotot sijoittajille eivät irtoa helpolla energian palveluissa, mikä puoltaa Enersensen yrittäjävetoisuutta. Markkina-arvioiden mukaan Enersensen pelikentällä vallitsee ylitarjonta.  

Yhtiön kannanotoista voi lukea linjauksia, jotka sulkevat sisäänsä uusia toimialajärjestelyjä eli lähinnä yrityskauppoja. Holopainen käyttää sanontaa ”silmät auki” yritysostoista.   

Yhdeksi verrokiksi voi nostaa Enersensen ehkä kovimman kilpailijan, ruotsalaisen pörssiyhtiön Eltel-konsernin. Ruotsalaisyhtiö teki viime vuoden vuosikertomuksen mukaan Suomessa noin 270 miljoonan euron liikevaihtoa. Kaupparekisterin tietojen mukaan tulos oli nollan tienoilla.    

Koko Eltel-konsernin liikevaihto oli kolmannella vuosikvartaalilla 227 miljoonaa euroa ja käyttökate noin seitsemän prosentin tasoa.   

Enersense saavutti hieman yli 47 miljoonan euron liikevaihdolla yhdeksän prosentin käyttökatemarginaalin, mikä on ehkä eniten luonut nousuvauhtia osakekurssiin. 

Empower kuuluu elokuusta alkaen Enersensen kolmoskvartaalin lukuihin.  

Eltel-konsernin liikevaihto oli 1,1 miljardia euroa viime tilikaudella. Konserni asetti vuosikertomuksessaan eli ennen pandemiaa pidemmän aikavälin tavoitteekseen noin viiden prosentin liikevoiton tason suhteessa liikevaihtoon. 

Enersensen tulevaisuuden lukuja voi ehkä peilata sitä vasten, että Eltel-konserni julkisti vuosikertomuksissa 2 – 4 prosentin kasvutavoitteen liikevaihdolle niin ikään pidemmälle aikavälille. 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös