Markkinat

Osakkeiden ja valtionlainojen hinnoittelun eriytyminen kertoo poikkeuksellisesta tilanteesta

Osakekurssien kehitys on ollut viime viikkoina huimaa, kun muun muassa Dow Jones ja S&P 500 ovat kivunneet uusille ennätystasoille.

Sijoittajien optimismia on ruokkinut uutisointi muun muassa USA:n presidentinvaalikamppailun ratkeamisesta sekä koronarokotteiden korkeasta tehosta.

Optimismin kasvun lisäksi Yhdysvaltain keskuspankin Fedin elvytys on johtanut siihen, että oman pääoman kustannus on markkinoilla laskenut, mikä on ajanut osakekursseja ja arvostustasoja ylöspäin.

Syksyn aikana sijoittajien optimismi on näkynyt erityisesti arvoyhtiöiden vahvana kehityksenä. Rotaatio arvoyhtiöihin on ymmärrettävää, sillä ne kallistuvat tyypillisesti talouden elpyessä. Osakemarkkinoiden sektoreista sykliset alat kuten energia ja teollisuus ovat olleet viime viikkoina parhaiten pärjäävien joukossa. 

Joukkolainoissa vahvaa kehitystä on nähty erityisesti roskalainaluottoluokitustason yrityslainoissa. Niissä marraskuu on ollut tähän mennessä paras yksittäinen kuukausi tuoton osalta noin neljään vuoteen. Vahva kehitys konkurssivaarassa olevien yritysten joukkolainojen hinnoissa kertoo siitä, että sijoittajat eivät enää odota yhtä pahaa konkurssiaaltoa kuin kesällä pelättiin.

Korkean riskin instrumenteista poiketen, Yhdysvaltain valtionlainoissa ei hinnoitella vahvaa talouden elpymistä. Yleensä talouskasvuodotusten noustessa, myös inflaatio-odotukset kohoavat. Korkeammat inflaatio-odotukset johtavat valtionlainojen hintojen laskuun. Viimeisten kuukausien aikana USA:n valtionlainojen tuotot ovat ”hieman” elpyneet kesän pohjalukemista, mutta kehitys on ollut toistaiseksi selvästi vaisumpaa kuin osakemarkkinoilla. Syynä siihen on, että joukkolainasijoittajat eivät usko inflaation tekevän paluun. 

Inflaatio-odotusten merkittävä nousu johtaisi myyntiaaltoon osakemarkkinoilla

Finanssikriisin 2008-2009 jälkeen Fed on tehnyt valtavia elvytystoimia ja maan talouskasvu on keskimäärin ollut muihin länsimaihin verrattuna korkea. Vuosia kestäneestä täystyöllisyydestä huolimatta, merkittävästi yli Fedin kahden prosentin tavoitetason inflaatiota ei olla USA:ssa nähty sitten vuoden 2011. Joukkolainasijoittajat eivät usko niin tapahtuvan myöskään lähivuosina.

Matalien inflaatio-odotusten lisäksi joukkolainasijoittajat odottavat Fedin puuttuvan aktiivisesti tilanteessa, jossa valtionlainojen korot nousisivat merkittävästi. Jo ennestään korkeasti velkaantunut Yhdysvallat on ottanut tänä vuonna huimasti lisävelkaa. Fed halunnee varmistaa matalilla valtionlainojen koroilla, että lainanhoitokustannukset eivät kohoa kestämättömälle tasolle.

Reaalitalouden näkökulmasta olematon inflaatio nopeuttaisi talouskasvua, kun korkoja voitaisiin pitää kauemmin matalalla tasolla. Se olisi lähtökohtaisesti hyvä asia niin kuluttajille, yrityksille, kuin sijoittajille. Sijoittajan kannattaa silti olla varpaillaan, sillä pienikin piikki inflaatio-odotuksissa käynnistäisi myyntiaallon valtionlainamarkkinoilla. Se näkyisi myös laskuna osakemarkkinoilla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös