Kasvuosakkeet

Etteplan kovassa nosteessa – viime viikolla positiivinen tulosvaroitus, nyt tärkeä jättitilaus

Teollisuuden suunnitteluratkaisuihin keskittyvä Etteplan kertoo tehneensä historiansa yhden suurimmista ulkoistussopimuksista.

Etteplan suunnittelutoimisto osakekurssi sijoittaminen pörssi

Etteplan on suomalainen teollisuuden laite- ja laitossuunnitteluun, sulautettuihin järjestelmiin ja IoT:n ratkaisuihin sekä teknisen dokumentoinnin palveluihin erikoistunut asiantuntijayritys.

Yhtiön osakekurssi lähti rajuun nousuun viime viikolla, kun yhtiö antoi positiivisen tulosvaroituksen.

Yhtiö nosti aiempaa arviotaan vuoden 2020 liikevaihdon ja liikevoiton kehityksestä. Uuden arvion mukaan Etteplan arvioi liikevaihdon olevan noin edellisvuoden tasolla ja liikevoiton laskevan hieman tai olevan edellisvuoden tasolla.

Aiemmin lokakuun lopussa julkistetussa osavuosikatsauksessaan Etteplan oli arvioinut liikevaihdon vuonna 2020 laskevan hieman tai olevan edellisen vuoden tasolla ja liikevoiton laskevan selvästi vuoteen 2019 verrattuna.

Näkymien positiiviseen kehitykseen vaikuttaa erityisesti kysyntätilanteen paraneminen loppuvuoden aikana.

”Näkemyksemme mukaan myönteiset uutiset Korona-rokotteesta ja rokotusten alkaminen ovat vähentäneet epävarmuutta markkinoilla ja käynnistäneet investointeja tuotekehitykseen ja tuotantoon”, Etteplanin toimitusjohtaja Juha Näkki sanoo.

Maanantaina Etteplan kertoi jälleen omistajia lämmittävästä uutisesta.

Etteplan ja Cargoteciin kuuluva Kalmar ovat tehneet sopimuksen, jonka mukaan Kalmar ulkoistaa osan nosturisuunnittelustaan Kiinassa Etteplanille. Samalla noin 70 Kalmarin suunnittelutyöntekijää siirtyy Etteplanille.

Sopimus kattaa Kalmarin nosturisuunnittelun Taicangissa ja Shanghaissa, ja tulee voimaan ensi vuoden alussa.

Siirtyvien työntekijöiden lukumäärällä mitattuna sopimus on Etteplanin historian suurimpia ulkoistussopimuksia, jonka myötä Etteplan myös avaa yhdeksännen toimistonsa Kiinassa.

Ulkoistuksessa Etteplan ottaa kokonaisvastuun suunnittelupalveluiden tuottamisesta ja kehittämisestä asiakkaalle. Palvelumallin tuloksellisuutta mitataan säännöllisesti yhdessä asiakkaan kanssa sovitun mittariston avulla.

Etteplan kertoo tiedotteessaan, että Kalmarin kanssa allekirjoitettu ulkoistussopimus on tärkeä koska se vahvistaa Etteplanin asemaa Kiinassa ja luo entistä vahvemman pohjan teollisten asiakkaiden palvelemiseen ja liiketoiminnan kehittämiseen Kiinassa.

“Tämä on Etteplanin historian suurimpia ulkoistussopimuksia siirtyvien työntekijöiden lukumäärällä mitattuna. Lisäksi muutos tapahtuu Kiinassa, joka on yksi strategisista kasvumarkkinoistamme. Haluan toivottaa meille siirtyvät noin 70 uutta asiantuntijaa lämpimästi tervetulleiksi Etteplaniin. Sopimus osoittaa, että ulkoistusratkaisumme ovat tehokkaita, ja samalla markkina-asemamme epäilemättä vahvistuu Kiinassa”, sanoo Etteplanin Suunnitteluratkaisut-palvelualueesta vastaava johtaja Riku Riikonen.

Ulkoistussopimuksen seurauksena Etteplan avaa uuden toimiston Kiinan Taicangiin. Uusi toimisto on jo yhdeksäs Etteplanin toimisto Kiinassa. Muut toimistot sijaitsevat Pekingissä, Shanghaissa, Kunshanissa, Suzhoussa, Xi’anissa, Qingdaossa, Wuhanissa ja Shenzhenissä. Henkilöstöä niissä on yhteensä yli 400.

Etteplan on toiminut Kiinassa vuodesta 2004 ja on tehnyt merkittäviä investointeja Kiinan markkinoille.

Inderesin osakestrategi ja analyytikko Juha Kinnunen arvioi, että Kiinan markkina on yksi Etteplanin strategisista kasvumarkkinoista, ja sopimus kertoo myös yhtiön ratkaisujen kilpailukyvystä.

”Kiinan osuus Etteplanin kokonaisliikevaihdosta oli vuonna 2019 noin 3 %, mutta Kiinan strateginen merkitys on silti ollut merkittävästi suurempi. Näkemyksemme mukaan Kiina tarjoaa yhtiölle tehokkaan offshoring-mahdollisuuden, joka on kustannuskilpailukyvyn, liiketoimintamallin ja kokonaistarjonnan kannalta mielestämme kriittinen”, Kinnunen arvioi artikkelissaan.

Kinnusen mukaan Kiinan markkinoiden avautuminen tulee tarjoamaan Etteplanille seuraavan 5-10 vuoden aikana huomattavan kasvumahdollisuuden, mistä on toistaiseksi nähty vain ensimmäisiä askelia.

”Etteplan on toiminut Kiinassa vuodesta 2004 ja on tehnyt merkittäviä investointeja markkinoille ja sitä kautta yhtiön markkinapositio onkin yhtiön kokoon nähden Kiinassa erittäin vahva”, analyytikko muistuttaa.

Kommentoi
Ylös
>