Asunnot ja kiinteistöt

Asuntosijoittajan riskit vuokrarästeistä vaihtelevat suuresti kaupungeittain

vuokrahäiriöriski vuokranmaksu vuokrarästit vuokrahäiriömerkintä

Vuokrahäiriöriski vaihtelee selvästi eri kaupungeissa.

Vuokralla asuvien suomalaisten määrä kasvaa hieman nopeammin kuin vuokranmaksuun liittyvien maksuhäiriöiden määrä, kertoo Asiakastiedon kokoama data vuosilta 2016-2020.

Yhdessä Suomen Vuokranantajat ry:n kanssa toteutettu analyysi osoittaa, että vuokranmaksuun liittyvän maksuhäiriön todennäköisyydestä kertova vuokrahäiriöriski vaihtelee merkittävästi kaupungeittain. Vuokrahäiriöriskillä tarkoitetaan tässä yhteydessä maksamattomasta vuokrasta maksuhäiriömerkinnän Asiakastiedon rekisteriin saaneiden osuutta kaikista vuokralla asuvista kotitalouksista.

Koko maassa vuokrahäiriöriski vuonna 2020 oli 1,1 prosenttia.

20 suurimmasta kaupungista tällä hetkellä vuokrahäiriöriski on korkein Vantaalla, Lahdessa ja Hämeenlinnassa. Vastaavasti pienin se on Joensuussa.

”Lahti erottuu huolestuttavalla tavalla joukosta. Siellä vuokrahäiriöriski on kasvanut selvästi vuodesta 2016, kun lähes kaikissa muissa suurissa kaupungeissa riski on pysynyt kutakuinkin samana”, kertoo mediakontakti Ville Kauppi Asiakastiedosta.

Kaupin mukaan vuokranmaksuun liittyvä riski on neljässä vuodessa kasvanut myös Helsingissä ja Seinäjoella, mutta paljon maltillisemmin kuin Lahdessa.

Suomen Vuokranantajat ry:n tuore kyselytutkimus vahvistaa Asiakastiedon aineiston havainnot. Lahdessa asuntoja vuokraavista yhdistyksen jäsenistä runsaalla kymmenyksellä vuokria oli jäänyt vuoden kuluessa saamatta. Muissa kaupungeissa vuokralaisten maksuvaikeudet tai -haluttomuus olivat kyselytutkimuksen perusteella selvästi vähäisempi ongelma.

”On ollut mukava havaita, että ainakaan toistaiseksi korona ei ole lisännyt vuokranmaksun vaikeuksia. Se kertoo hyvää maksumoraalista ja siitä, että vuokranmaksun tärkeys ymmärretään”, huomioi päälakimies Tarik Ahsanullah Suomen Vuokranantajista.

Suomalaisille kertyy vuosittain runsaat 16 000 vuokranmaksuun liittyvää maksuhäiriömerkintää. Asiakastiedon analyysin mukaan joka toisessa tapauksessa ulosottokaan ei onnistu saatavaa perimään. Selvästi korkein vuokramaksuhäiriöriski on 25-34-vuotiailla.

”Trendi näyttää olevan kaikissa ikäryhmissä varsin tasainen eli loivasti kasvava. Perinteisesti seniorit ovat vuokranantajalle suhteellisen turvallista asiakaskuntaa, mutta Asiakastiedon datan mukaan heille vuokrahäiriöitä rekisteröitiin viime vuonna peräti 31 prosenttia enemmän kuin vuonna 2016. Toki yli 65-vuotiaiden osuus kaikista vuokrahäiriöistä on yhä hyvin pieni”, Ville Kauppi toteaa.

Suomen Vuokranantajien mukaan luottotietojen tarkistaminen kuuluu prosessiin suurimmalla osalla yhdistyksen jäsenistä. 80 prosenttia tarkistaa uuden vuokralaisen luottotiedot aina ja noin 12 prosenttia tapauskohtaisesti.

”Vuokralaisvalinta on vuokraustoiminnan onnistumisen kannalta äärimmäisen tärkeää. Vuokrausilmoitukseen kannattaa panostaa ja vuokralaisen maksukyvystä varmistua tarkistamalla vuokralaisen luottotiedot. Lisäksi vuokranantaja voi kysyä vuokralaisen tuloista tai pyytää vaikkapa suosituksen edelliseltä vuokranantajalta. Jos vuokrasuhteen aikana ilmenee vuokranmaksuhäiriöitä, kannattaa niihin puuttua välittömästi. Olemme erityisesti näin korona-aikana suositelleet myös maksusuunnitelmien laatimista tarvittaessa”, Ahsanullah kertoo.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös