KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Säästöä talouden hallintaan — vertailu kannattaa

Säästää voi talouden hallintaan liittyvistä työkaluista, kuten luottokorteista, pankkitileistä ja lainoista.

raha eurot talous

Verkko on pullollaan henkilökohtaisen talouden hallintaan liittyviä vinkkejä. Säästä sähköä, siirrä 10 prosenttia ansiotuloista säästötilille joka kuukausi, käy kaupassa vain kerran viikossa, ja niin edelleen.

Säästää voi kuitenkin myös juuri talouden hallintaan liittyvistä työkaluista, kuten luottokorteista, pankkitileistä ja lainoista. Näihin liittyviä kuluja ei aina edes tarvitsee katsoa yksitellen jokaisen pankin tai lainan tarjoajan sivulta, vaan verkosta löytyy erilaisia vertailutyökaluja, joita kannattaa hyödyntää.

Vaihda huonot lainat parempiin

Lainojen korot ovat yleensä iso menoerä. Niiden kohdalla on hyvä yrittää neuvotella lainansa ehdoista pankkinsa kanssa, jos esimerkiksi nykyisten lainojen korot ovat huomattavasti vanhan lainasi korkoja alhaisemmat. Jos neuvottelut eivät tuota tulosta, on myös mahdollista siirtää laina toiseen pankkiin. On kuitenkin syytä huomioida, että siirtämiseen voi liittyä pankista riippuen erilaisia kuluja.

Jos sinulla on enemmän kuin yksi laina, voi yhdistäminen olla hyvä vaihtoehto. Yhdistä lainat, joissa on esimerkiksi epäsuotuisat korot, yhdeksi lainaksi pankin tai muun rahoituspalvelun alle, laskien samalla korkoa pienemmäksi.

Lainojen yhdistäminen tarkoittaa, että uusi pankki tai rahoituspalvelu maksaa vanhat lainasi pois, ja maksettavaksesi jää vain yksi uusi laina. Tämä on käytännöllistä erityisesti, jos sinulla on korkeakorkoisia kulutusluottoja. Uudessa lainassa voi kuitenkin olla esimerkiksi avausmaksu, joten korkoja vertaillessa on hyvä tarkastaa niin sanottu todellinen vuosikorko, joka ottaa huomioon kaikki lainaan liittyvät kulut.

Pankkitileistä koituvat kulut vertailuun

Pankeissa ja pankkitileissä on eroja, ja tiliin liittyvistä kuluista yleisimmät ovat verkkopankkimaksu ja tilinhoitomaksu. Maksut ovat muutamia euroja kuukaudessa, mutta jos halvempi tai ilmainen vaihtoehto on mahdollinen, sitä kannattaa hyödyntää. Kalleimmillaan tilin kuluihin menee suunnilleen viisi euroa kuukaudessa, siis 60 euroa vuodessa. Tällöin sekä tilinhoito että verkkopankki ovat maksullisia.

Joissakin pankeissa tilinhoito on ilmainen, mutta verkkopankki maksullinen, kun taas toisaalla maksut ovat päinvastoin. Jos valitset pankin, jonka kulut ovat esimerkiksi kaksi euroa kuukaudessa, säästät kalleimpaan vaihtoehtoon verrattuna 36 euroa vuodessa. Mikäli tarvitset verkkopankin lisäksi lähipalvelua konttorissa, kulut saattavat nousta huimasti. Ne on hyvä tarkistaa erikseen vertailutyökaluilla.

Luottokortin kulut — mitä todella tarvitset

Luotottamat kortit, kuten debit-kortit, eivät yleensä ole maksuttomia nekään, mutta luottokorteissa kulut voivat olla vieläkin suuremmat. Luottokortteissa on usein korkeat vuosimaksut ja luotto-ominaisuutta käytettäessä myös korkeat korot. Jos luottokortin syystä tai toisesta tarvitsee, on niitäkin hyvä vertailla, samalla kun tutustuu eri pankkien tileihin. Joissakin kuukausimaksut lasketaan luottorajasta prosenteilla ja joissakin kulut ovat samat luottorajasta riippumatta.  

Jos kortin minimiluottoraja on esimerkiksi 4000 euroa, ja vuosimaksu on 1,9 prosentin rajasta, maksaa kortti 76 euroa vuodessa, vaikka et sitä käyttäisikään. Vaihtoehtoisesti voit valita esimerkiksi vain 1000 euron luottorajan, josta maksetaan vuosimaksua 3,65 prosenttia. Näin kulut ovat vain 36,5 euroa vuodessa. Selkeä euromääräinen maksu, kuten esimerkiksi kaksi euroa kuukaudessa, tekee 24 euroa vuodessa.

Tärkeää on tietysti myös tarkistaa luoton todellinen vuosikorko, erityisesti jos luotto-ominaisuutta aikoo käyttää usein. Se saattaa nimittäin vaihdella jopa 10-prosenttiyksikköä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös