Kryptot

8 bitcoinin kelkkaan mukaan lähtenyttä yritystä

Onko bitcoinista tulossa oikea valuutta? Siinäpä tuhannen taalan kysymys.

Bitcoinin sanotaan olevan rikollisten valuutta, johon liittyy useita eri riskejä. Kryptovaluutat eivät ole säädeltyjä. Siksi niihin ei sovelleta sijoittajansuojaa koskevia säännöksiä ja bitcoinien myynnistä saadut tuotot saattavat olla peräisin rikollisesta toiminnasta. 

Tällaisiin syihin vedoten iso pankki saattaa mennä niin pitkälle, että se rajoittaa omien työntekijöidensäkin bitcoinin käyttöä, kuten Nordean tapaus osoittaa.

Toisaalta myös internet voidaan nähdä rikosten pesäkkeenä. Onhan se ihan tottakin, että vaikkapa piraattipalvelu Napster rikkoi lakia. Siltikin internet on merkittävä ilmiö, joka on tullut jäädäkseen. 

Bittiraha listaa 65 bitcoinin hyväksyvää maksupaikkaa Suomessa, mutta nämä ovat pieniä yrityksiä. Tullakseen aidoksi valuutaksi myös Nordean kaltaisten isojen ja vakavaraisten yritysten tulisi hypätä bitcoinin kelkkaan mukaan. 

Alla 8 bitcoinin kelkkaan lähtenyttä isoa yritystä. 

1.    Square

Markkina-arvoltaan 116 miljardin arvoinen ja tällä mittarilla Nordeaan verrattuna lähes kolminkertainen Square tarjoaa pienyrityksille työkalut kitkattomaan maksuliikenteeseen ja rahoitukseen. 

Square on patentoinut kryptojen päälle rakennettua teknologiaa ja Square tarjoaa myös mahdollisuuden sijoittaa kryptovaluuttoihin. Kryptovaluutat ovat Squaren tapauksessa merkittävä osa liiketoimintaa, sillä puolet yrityksen liikevaihdosta tulee bitcoinista. Tätä taustaa vasten ei ole ehkä niinkään yllättävää, että Squaren kassasta viisi prosenttia on bitcoineissa. 

2.    Tesla

Tesla on monellakin tapaa vaikutusvaltainen yritys. Yksi tapa mitata tätä vaikuttavuutta on yrityksen markkina-arvo, joka tätä kirjoittaessa on yli 700 miljardia dollaria. 

Sähköautoja ja puhtaan energian tuotanto- ja varastointituotteita valmistava Tesla yllätti markkinat helmikuussa kertomalla 1,5 miljardin dollarin bitcoin-sijoituksestaan ja suunnitelmistaan hyväksyä bitcoin maksuvälineenä.

3.    Aker Asa

Öljyyn ja kaasuun, mutta myös vihreään energiaan ja kalatalouteen sijoittava teollisuussijoitusyhtiö Aker Asa yllätti markkinat maaliskuussa kertomalla perustaneensa bitcoiniin sijoittavan tytäryrityksen.

Norjan neljänneksi rikkain henkilö ja Aker Asan määräysvaltaa pitävä Kjell Inge Røkke totesi sijoittajakirjeessään pitävänsä mahdollisena, että bitcoinin arvo painuu nollaan. Samalla Røkke pitää myös mahdollisena skenaariota, jonka mukaan bitcoinin arvo nousee miljooniin dollareihin.

4.    Morgan Stanley

Investointipankki Morgan Stanley oli ensimmäinen suuri yhdysvaltalaispankki, joka tarjosi suurille asiakkailleen bitcoiniin sijoittavia rahastoja. Morgan Stanleyn mukaan rahastot soveltuvat korkean riskisietokyvyn asiakkaille, joilla on vähintään kahden miljoonan dollarin sijoitusvarallisuus.

Kyseessä ei ollut mikään merkityksetön peliliike, sillä markkina-arvoltaan 156 miljardin dollarin Morgan Stanley hallinnoi noin neljän biljoonan dollarin asiakasvaroja. 

5.    JP Morgan

Investointipankki JP Morgan valmistelee osalle asiakkaistaan soveltuvaa aktiivisesti hoidettua bitcoin-rahastoa. Tapaus on merkittävä, sillä JP Morgan ei ehkä ole kaikista todennäköisin bitcoinin sijoitusvalikoimaansa lisäävä pankki. 

Vielä vuonna 2017 JP Morganin toimitusjohtaja Jamie Dimon nimitti bitcoinia vaaralliseksi huijaukseksi, kertoi sen olleen tulppaanimaniaa pahempi kupla ja varoitti erottavansa jokaisen bitcoiniin koskevan treidaajansa. 

6.    Etsy 

Etsy on kansainvälinen verkkokauppa-alusta, jonka kautta voi ostaa ja myydä käsitöitä ja vintagetuotteita. 

Kaikki alustan myyjät eivät hyväksy bitcoinia maksuvälineenä, mutta alustalta voi etsiä bitcoinin maksuvälineenä hyväksyviä myyjiä. Etsy antaa myös myyjilleen käytännölliset ja konkreettiset toimintaohjeet bitcoin-maksujen hyväksymiseksi. 

7.    Starbucks

Starbucks on maailman suurin kahvilaketju ja se hyväksyy bitcoinin maksuvälineenä. Käytännössä Starbucks käyttää sovellusta, joka muuttaa bitcoinit dollareiksi maksun yhteydessä. 

8.    Whole Foods Market

Amazon ei hyväksy bitcoinia maksuvälineenä, mutta Amazonin omistama Whole Foods Market hyväksyy. Whole Foods Market on orgaaniseen ruokaan keskittyvä yli 500 kaupan kokoinen kauppaketju. Starbucksin tapaan Whole Foods Market käyttää bitcoinit dollareiksi reaaliajassa muuttavaa sovellusta. 

Tällä listalla on kahdeksan suurta yritystä, mutta niitä olisi löytynyt enemmänkin.

1 kommentti

1 kommentti

  1. S.H

    30.4.2021 at 09:24

    Listalta on unohtunut Microsoft ja Apple.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös