Arvo-osakkeet

Analyytikko: Teräsyhtiö Outokumpu tarjoaa vahvaa tuloskasvua houkuttelevalla arvostuksella

Heikki Malinen Outokumpu toimitusjohtaja
Outokumpu toimitusjohtaja Heikki Malinen.

Outokumpu aloitti vuoden väkevästi. Tuloskehitys ylitti odotukset selvästi.

Outokummun liikevaihto nousi vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä 1 673 miljoonaan euroon edellisvuoden 1 615 miljoonasta eurosta.

Oikaistu käyttökate nousi 177 miljoonaan euroon viime vuoden 106 miljoonasta eurosta.

Liiketulos oli 116 miljoonaa euroa, kun se vuosi sitten oli 45 miljoonaa euroa, ja tilikauden tulos nousi viime vuoden 22 miljoonasta eurosta 82 miljoonaan euroon. Liiketulos ylitti analyytikoiden 68 miljoonan euron konsensusennusteen siten selvin numeroin.

Ruostumattoman teräksen toimitukset kasvoivat kolme prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta. Toteutuneet hinnat laskivat, mutta kustannusten lasku tuki kannattavuutta. Lisäksi kertaluonteiset varausten ja jaksotusten peruutukset vähensivät kustannuksia. Raaka-aineisiin liittyvät varasto- ja metallijohdannaisvoitot olivat 42 miljoonaa euroa pääosin positiivisten ajoituserojen ansiosta.

Toimitusjohtaja Heikki Malinen kertoo, että kaikki Outokummun liiketoiminta-alueet paransivat tulostaan edellisestä neljänneksestä.

”Ruostumattoman teräksen kysyntä vahvistui, ja toimitukset kasvoivat 16 prosenttia. Hyvä markkinatilanne ja raaka-aineista johtuvat myönteiset vaikutukset tukivat kannattavuuttamme ensimmäisellä neljänneksellä samalla, kun jatkoimme määrätietoisesti myös strategisia toimenpiteitämme”, Malinen kertoo.

Malisen mukaan Americas-liiketoiminta-alue paransi merkittävästi tulostaan, kun ruostumattoman teräksen toimitukset kasvoivat 19 prosenttia neljännestä neljänneksestä. Ensimmäisen neljänneksen oikaistu käyttökate oli 54 miljoonaa euroa, ja Americas teki nyt kuudennella peräkkäisellä neljänneksellä positiivisen tuloksen oikaistulla käyttökatteella mitaten.

Outokumpu odottaa nykyiselle tuloskunnolle jatkoa

Julkistettuamme marraskuussa 2020 uuden strategian yhtiön riskisyyden pienentämiseksi Outokumpu on keskittynyt sen tarkkaan toteuttamiseen, Malinen kertoo.

”Tavoitteenamme on parantaa käyttökatetasoa 200 miljoonalla eurolla vuoden 2022 loppuun mennessä sekä laskea nettovelan ja oikaistun käyttökatteen suhde alle kolmen. Toteutamme strategiaa järjestelmällisesti ja olemme tähän mennessä parantaneet vuotuista käyttökatetasoa vuositasolla 84 miljoonalla eurolla”.

Outokumpu odottaa ruostumattoman teräksen toimitusten kasvavan toisella neljänneksellä 0–5 prosenttia ensimmäisestä neljänneksestä. Ferrokromin Euroopan sopimushinta nousi 1,56 Yhdysvaltain dollariin paunalta toiselle neljännekselle.

Suunniteltujen kunnossapitokustannusten arvioidaan nousevan noin 10 miljoonaa euroa verrattuna ensimmäiseen neljännekseen.

Raaka-aineiden hinnat ovat viime aikoina vaihdelleet paljon. Nykyisillä raaka-ainehinnoilla raaka-aineisiin liittyvien varasto- ja metallijohdannaisvoittojen ei odoteta olevan yhtä merkittäviä toisella neljänneksellä kuin ensimmäisellä neljänneksellä.

Outokumpu odottaa vuoden 2021 toisen neljänneksen oikaistun käyttökatteen arvioidaan pysyvän samalla tasolla tai nousevan verrattuna ensimmäiseen neljännekseen.  

Analyytikon mielestä osakkeessa yhä nousuvaraa

Danske Bankin analyytikko Antti Koskivuori toteaa pankin aamukatsauksessa, että Outokummun vahva ensimmäisen vuosineljänneksen tulos todisti yhtiön kyvyn hyötyä suotuisista olosuhteista ruostumattoman teräksen markkinoilla.

Danske Bank ennustaa vuodesta 2021 erinomaista Outokummulle Euroopassa ja USA:ssa kukoistavien ruostumattoman teräksen markkinoiden tukemina.

”Tilauskanta on suurin piirtein täynnä tuleville kvartaaleille ja parantuvien hinnoitteluolosuhteiden myötä marginaalinäkymä on positiivinen. Näemme Q2:lla lisätukea korkeista ferrokromin sopimushinnoista, joiden odotamme maltillistuvan H2 21:llä. Volyymien elpymisen ja korkeampien yksikkömarginaalien myötä ennustamme Outokummun oikaistun EBITDA:n saavuttavan 620 miljoonaa euroa vuonna 2021, korkein sitten vuoden 2007, viitaten 147 %:n nousuun v/v”, Koskivuori toteaa.

Outokummun osakkeen arvostustaso on perinteisesti ollut matala. Tasepohjainen P/B-arvostuskerroin on vain 0,9x. Danske Bank näkee siten lisää nousupotentiaalia osakkeelle, sillä P/B-kerroin on kovasta kurssinoustusta huolimatta selvästi alle aiempien syklien 1,4x-tason huippuarvostusten.

Danske Bankin 12 kuukauden tavoitehinta Outokummun osakkeelle on 7,2 euroa, mikä viittaa P/B-kertoimeen 1,2x. Osakkeen suositus on edelleen osta.

”Näkymä paranevasta alla olevasta kannattavuudesta jatkuu Q2:lle. Koska yhtiö on ennusteidemme mukaan radalla tuoda vahvimman tuloksen sitten vuoden 2007, samalla kun osake pysyy houkuttelevasti arvostettuna, toistamme Osta-suosituksemme”, Koskivuori toteaa.

Korjaus: Artikkelissa oli virheellisesti aiempien syklien P/B-kerroin 14x, kun oikea luku on 1,4x. Virhe korjattu 12.5.2021 klo 9.17.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös