Makrotalous

Pääministerin ehdotus progressiivisesta kunnallisverosta saa täystyrmäyksen Osmo Soininvaaralta

Kunnallisveroa pitäisi muuttaa täysin päinvastaiseen suuntaan, kuin mitä pääministeri Sanna Marin ehdotti kuntavaalitentissä.

Ylen kuntavaalien puheenjohtajatentissä torstaina SDP:n puheenjohtaja ja pääministeri Sanna Marin löi pöytään veroajatuksen, joka on saanut osakseen laajaa huomiota mediakentässä.

Vaikka vuonna 2019 kuntatalous oli alijäämäinen valtaosassa kunnista, 225 kunnassa, ei pääministeri ottanut kantaa seuraavalla valtuustokaudella edessä oleviin leikkauksiin.

Sen sijaan hän esitti radikaalin veronkorotusajatuksen.

Marinin mielestä kunnat voisivat saada lisää tuloja progressiiviseksi muutettavasta kunnallisverosta. Pääministerin ajatus siis tarkoittaisi sitä, että kuntaveroa maksettaisiin maksukyvyn mukaisesti eli verotus kasvaisi progressiivisesti tulojen mukaan. Myös pääomatuloista voitaisiin pääministerin mielestä ohjata kunnille jokin osa.

”Olisi syytä pohtia, olisiko kunnallisveron syytä olla myös progressiivinen kuten valtion tuloverotus on. Tällä hetkellä se on vain osittain progressiivista kunnallisten perusvähennysten kautta eli vain pienituloisille progressiivinen. Suurituloisemmat eivät ota isompaa vastuuta kuntien palveluiden rahoittamisesta, kun verotus ei ole kunnissa progressiivista”, Marin totesi.

Kuntavero on Suomessa periaatteessa tasavero eli kaikki maksavat lähtökohtaisesti saman kuntaveroprosentin mukaan veroa. Käytännössä kuitenkin erilaiset verovähennykset aiheuttavat sen, että pienituloiset maksavat kuntaveroa vähemmän kuin hyvätuloiset.

Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen ei pääministerin ajatusta ymmärrä. Hän kertoo näkemyksistään Ylen haastattelussa.

Kunnallisverotus on Lehtisen mukaan jo nyt riittävän progressiivista, sillä 20 000 euron vuositulosta menee kunnallisveroa tänä vuonna keskimäärin 3,8 prosenttia, 30 000 euron vuosituloista 11,4 prosenttia ja 60 000 euron vuosituloista 17,3 prosenttia.

Suurista 100 000 euron vuosituloista peritään kuntaveroa keskimäärin 17,9 prosenttia. Pienillä, maksimissaan 16 000 euron tuloilla ei kuntaveroa ei peritä lainkaan.

Myös tietokirjailija ja entinen vihreiden kansanedustaja Osmo Soininvaara tyrmää blogissaan yksikantaan Marinin ehdotuksen progressiivisesta kuntaverosta. Hänen mielestään progressiivinen kunnallisvero kannattaa unohtaa.

Soininvaaran mukaan Marinin idea johtaisi siihen, että erittäin hyvätuloisten valta kunnissa nousisi kohtuuttomaksi.

”Progressiivinen kunnallisvero lisäisi varakkaimpien valtaa kunnissa. Henkilö, jonka vuositulot ovat vaikka 20 miljoonaa euroa, toisi mukavan rahapotin mukanaan muuttaessaan kuntaan. On aika helppo pyytää kuntaa kaavoittamaan mieluinen tontti, jonne asettua asumaan”, Soininvaara kertoo.

Tämä voisi johtaa siihen, että rikkaiden asuinalueiden kaavoittaminen saisi vauhtia.

Soininvaaran mukaan jo nyt pääkaupunkiseudun kuntien kilpailu yhteisöverotuloista on johtanut siihen, että yritykset voivat kiristää kunnilta edullisia kaavoja toimitiloilleen.

Soinivaara haluaisi muuttaa kunnallisveroa täysin päinvastaiseen suuntaan kuin pääministeri Marin.

”Laittaisin yhden henkilön maksamille kunnallisveroille katon kannustaakseni kuntia kohtelemaan kuntalaisiaan tasapuolisemmin, sillä kyllä niitä hyviä veron maksajia tavoitellaan nytkin arveluttavin keinoin. Varakkaimpien veroja en kuitenkaan alentaisi. Yli menevän osan vain ohjaisin valtiolle. Tämä alentaisi varakkaimpien kuntien verotuloja, mutta se tietysti otettaisiin huomioon kuntien välisessä verotulojen tasauksessa.”

Progressiivinen kunnallisvero lisäisi Soininvaaran mukaan myös entisestään kuntien välisiä eroja verotuloissa.

”Rikkaat kun eivät ole tasaisesti jakautuneet ympäri maata. Sanna Marinin ehdotus on suoranaista mannaa Kauniaisille.”

2 kommenttia

2 kommenttia

 1. Massi Päällikkö

  24.5.2021 at 10:22

  20 miljoonaa tienaavia onkin paljon Suomessa. 😀 Hyvä esimerkki.

 2. Petteri Baer

  24.5.2021 at 15:01

  Hetki vain! Jos faktat otetaan pohjaksi tarkastelulle, on Sanna Marinin ehdotus kunnallisverotuksen progressiivisuuden toteuttamisesta HYVÄ, harkittu ja viisas. On järkevää verotusta kehitettäessä huomioida veronmaksuKYKY, joka suurituloisilla on luonnollisesti suurempi kuin pieni- ja keskituloisilla 🙂. Lisäksi Soinivaaran kommentti suurituloisten vaikutusmahdollisuuksien lisäämisestä suorastaan EDELLYTTÄÄ kunnallisen KORRUPTION olemassaoloa. Sellainen pitää kitkeä pois, kaikkialla!
  Alla on tietoa asiaan liittyvistä tämänhetkisista faktoista:
  https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.sttk.fi%2F2019%2F09%2F04%2Frikkaat-eivat-kannattele-suomea%2F%3Ffbclid%3DIwAR0nWIirHDE4Jd6JzesbNgtkNlxK0cgrKUI9mFpej0vkMNuZKaYEewgE0Eo&h=AT3uxRTzkwqWdYo9I0CY–DfKca6tEGC2XYkFc4TzcgyRm1VSAN1-G2b7cscfBmeamGbK4geekqJzxwnOejb3oWz6XCZPpMjRVHgyK1kd8UfNH7SaMHhpq8a6YFzGEEvVmpWWFTNGZe7az8SZyl223k&__tn__=%2CmH-R&c%5B0%5D=AT2wyuLP_RWcG4Akxw2XX2CoVoaToSMDiwls-_Y7VARII7iVvE3O277GxPb5M5qCmf8fzHslAULoY4OttpI1AspO_7si3Wd5Ps7xhF3b68mC3YmNnKJrFR4htEap9AF4KQ5IMuUawXIy1U0MsUGYcmCLflQ

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös