Talouden trendit

Aurinkosähkön pientuotanto jyrkässä kasvussa Suomessa

Aurinkosähkön pientuotanto kasvaa ällistyttävän nopeasti. Vuoden 2016 jälkeen asennettu kapasiteetti on yli kymmenkertaistunut.

Vuoden 2020 alustavat luvut perustuvat Energiaviraston sähkön jakeluverkonhaltijoilta keräämiin tietoihin.

Energiaviraston mukaan vuoden 2020 lopussa sähköverkkoon oli liitetty yhteensä noin 293 megawattia aurinkosähkön tuotantokapasiteettia, alustavan tiedon mukaan kapasiteetti kasvoi vuodessa 91 megawatilla.

Kokonaisuutena aurinkosähkön osuus verkkoon asennetusta tuotantokapasiteetista on vielä vähäinen.

Aurinkosähkön osuus verkkoon asennetusta sähkön tuotantokapasiteetista oli vuoden 2020 lopussa noin 1,6 prosenttia, kertoo energiavirasto. Ee vastasi Suomen sähkön kokonaistuotannosta noin 0,4 prosenttia. Viime vuoden yksittäisillä kesätunneilla aurinkosähkön osuus oli enimmillään kuitenkin noin 4 prosenttia hetkellisestä kokonaistuotannosta.

Sähköverkkoon liitetty aurinkosähkötuotanto koostuu lähes kokonaan alle 1 megawatin pientuotantolaitteistoista. 

Verkkoon liitetty aurinkosähkön pientuotantokapasiteetti

*vuoden 2020 tiedot alustavia

Sähköverkkoon liitetyn sähkön pientuotannon (alle 1 MW yksiköt) kapasiteetti oli viime vuoden lopussa yhteensä noin 364 MW. Kokonaisuudessaan verkkoon liitetyn sähkön pientuotannon kapasiteetti kasvoi vuoden 2020 aikana 30 prosenttia. Sähkön pientuotanto vastaa hieman yli kahta prosenttia Suomen sähkön tuotantokapasiteetista.

Taulukko: Sähköverkkoon liitetty sähkön pientuotanto (alle 1 MW yksiköt) tuotantomuodoittain vuosien 2019 ja 2020 lopussa   

TuotantomuotoNimellisteho MW* 
2020 (alustava)
Nimellisteho MW
2019
 
Muutos %
Aurinko288197+46 %
Tuuli1214-18 %
Bio1213-11 %
Vesi2829-5 %
Diesel2223-1 %
Muut12-42 %
Yhteensä364278+30 %

Energiavirastolle on ilmoitettu 4,6 MW edestä yli 1 MW:a suurempia aurinkosähkölaitoksia. Lisäksi sähköverkkoon kytkemätöntä aurinkosähkökapasiteettia on arviolta yhteensä runsaat 20 MW, jotka on asennettu yli 50 000 pientaloon, erityisesti vapaa-ajan asuntoihin. 

Aurinkopaneeleiden tuottamaa ylijäämäsähköä on mahdollista myydä, kun järjestelmä on kytketty sähköverkkoon. Silloin kun aurinkopaneelit tuottavat sähköä vähemmän kuin kulutetaan, puuttuva sähkö saadaan sähköverkosta. Vastaavasti kun aurinkopaneelit tuottavat sähköä enemmän kuin kulutetaan, ylimääräinen sähkö johdetaan sähköverkkoon.

Etuna tällaisessa järjestelmässä on, että verkkoon kytketty aurinkosähköjärjestelmä ei tarvitse sähkövarastona toimivia akkuja.

Sähköverkkoyhtiö Elenian mukaan aurinkopaneelijärjestelmät ovat pitkäikäisiä ja lähes huoltovapaita. Lisäksi teknologian kehitys on laskenut aurinkopaneeleiden hinnat sellaiselle tasolle, että yhä useampi voi korvata niillä osan sähkön kulutuksestaan.

Taloudellisesti mitoitettu aurinkosähköjärjestelmä kattaa keskimäärin noin viidenneksen kotitalouden tai vapaa-ajan asunnon kokonaiskulutuksesta, Elenia kertoo.

Kuluttajien tuottamaa sähköä ostavien sähkönmyyntiyhtiöiden vertail on mahdollista Energiaviraston ylläpitämällä Sähkön hinta -sivuilla. 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös